Na celjskem okrožnem sodišču se je v navzočnosti kakšnih dvajsetih prijateljev in podpornikov končalo sojenje 64-letnemu Vladku Koržetu, ki je poleti lani sosedu Martinu Pušniku zagrozil z žepnim nožem, zaradi česar se je po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom znašel celo v priporu. Zadnja dva meseca pa je na sodišče prihajal iz hišnega pripora. Čeprav so pričakovali, da bo Korže oproščen vseh obtožb, se to ni zgodilo. Sodnica Leonida Jager pa obtoženega ni obsodila zaradi poskusa uboja, kot mu je očitalo tožilstvo, pač pa zaradi izrečene resne grožnje oškodovancu Pušniku. Njemu je namreč Korže 30. avgusta lani zagrozil, da ga bo »do petka pospravil«, svojo grožnjo pa podkrepil z nožem na preklop, tako imenovanim pipcem, ki ga je potegnil iz žepa hlač, medtem ko se je oškodovancu približal na kakšnih pet metrov razdalje. Sodnica je Koržeta obsodila na pogojno enoletno zaporno kazen, ki pa ne bo izrečena, če v roku treh let ne bo storil novega kaznivega dejanja. Kot je priznala sodnica, pa je imela pri presoji kaznivega dejanja v tem kazenskem postopku težko delo. Oškodovanca je s premoženjskopravnim zahtevkom v višini 3500 evrov napotila na pravdo, Korže pa bo moral plačati stroške sojenja. »Z razsodbo nisem povsem zadovoljen, saj sem vseeno obsojen,« je dejal Korže, ki mu je sodišče tudi že odpravilo hišni pripor, v katerem je bil od konca junija. Njegov zagovornik Edvard Ermenc je s sodbo zadovoljen zgolj v delu, da v tem primeru ni šlo za poskus uboja, kljub temu pa bo o morebitni pritožbi še razmislil.

Preobrat pri obtožbi zaradi hišne preiskave

Spomnimo, da je šlo v omenjenem primeru za res nekoliko neobičajno obtožbo za poskus uboja, zato je sodišče izvedlo obširen kazenski postopek, zaslišalo številne priče in si večkrat pogledalo tudi posnetke nadzornih kamer, ki so posnele dogajanje na Frankolovem. »Dejstvo je, da se je obtoženi tisti dan pripeljal na parcelo svoje mame s traktorjem, da bi popravil električnega pastirja. Zatem se je po travniku namenil do gozdne ceste, ki vodi do hiše oškodovanca, ki je v tistem času žagal drva. Ko se obtoženi približeval oškodovancu, je imel eno roko ves čas v žepu. Šele ko je prišel do asfaltirane ceste, je iz njega vzel nož na preklop. Oškodovanec se je takrat prestrašil in stekel prek drv na drugo stran, čeprav je obtoženi stekel za njim, pa se mu ni povsem približal, temveč sta obstala na razdalji kakšnih pet metrov. Obtoženi od takrat ni storil ničesar več, je pa prišlo med njima do verbalnega konflikta,« je v obrazložitvi sodbe pojasnila sodnica Jagrova.

Da je oškodovanec res večkrat odstranjeval količke za električnega pastirja, s čimer je jezil obtoženega, so na sodišču potrdile tudi nekatere priče. »Vendar električni pastir stoji na meji, ki ni sporna in jo je določilo sodišče, ki je postopek zaključilo v prid obtoženčeve mame. Očitno pa se oškodovani s tem ne more sprijazniti,« je razložila sodnica. Pojasnila je tudi, čemu so tudi policisti sprva konflikt med obtoženim in oškodovancem vodili kot grožnjo in kdaj je prišlo do preobrata, da je tožilstvo spisalo obtožnico zaradi poskusa uboja. »Pri obtoženem so policisti po dogodku opravili hišno preiskavo in v njej našli tudi pištolo, ki pa jo je Korže posedoval legalno,« je povedala. Po drugi strani je oškodovanec spreminjal svoje izjave in na sodišču ni bil prepričljiv. Pod črto je torej sodnica presodila, da je šlo v tem primeru zgolj za grožnjo, ki pa je bila vseeno resna. In Korže kot nekdanji policist bi se tega moral zavedati in se izogibati vsakršnim konfliktom, ki lahko pri človeku vzbujajo strah. O pritožbi bo razmislilo tudi tožilstvo, zato sodba še ni pravnomočna.

Priporočamo