Slovenska policija je 5. decembra opravila več hišnih preiskav in pridržala več osumljenih. Izplen policijske akcije je sedemindvajset ovadenih za kar 113 kaznivih dejanj s področja trgovine z ljudmi ali zlorabe prostitucije oziroma trgovanja z drogo, o čemer smo v Večeru že poročali. Ljubljansko okrožno sodišče je odredilo pripor zoper enajst ljudi, za eno osebo je bil odrejen hišni pripor. Po naših podatkih je specializirano državno tožilstvo na sodišče že poslalo zahtevo za podaljšanje pripora zoper osumljene.

Oškodovanka je bila mladoletna

Med priprtimi osumljenimi je tudi 27-letni palestinski državljan Mustafa G. M. Alnajjar, ki živi v Ljubljani in ima urejen status begunca. V Ljubljani ima registrirano podjetje za kurirsko dejavnost, uradno naj bi se preživljal tudi kot taksist. Neuradno se je Alnajjar ukvarjal s trgovino z ljudmi, ki se je odvijala na območju Ljubljane in širše po Sloveniji. Zoper njega je bila lani na ljubljansko okrožno sodišče vložena še obtožnica, v kateri mu tožilstvo očita posilstvo 17-letnega dekleta, o čemer je prvi poročal Reporter.

Kljub hudim očitkom iz obtožnice je Alnajjar takrat ostal na svobodi. V priporu se je znašel šele v začetku decembra zaradi suma trgovine z ljudmi. Kot nam je včeraj povedal njegov odvetnik Tibor Gregl iz Odvetniške družbe Čeferin in partnerji, se je zoper obtoženega Alnajjarja na ljubljanskem okrožnem sodišču že opravil predobravnavni narok, ki je zaradi zaščite žrtve potekal za zaprtimi vrati. Kot smo izvedeli, je očitano krivdo zanikal, zato se mu bo začelo sojenje po rednem postopku. Kdaj bo to, še ni znano.

V javnosti so se pojavljale tudi informacije, da je Alnajjar ovaden tudi zaradi kaznivega dejanja spodbujanje sovraštva in nestrpnosti, kar naj bi bil zakrivil na drugem shodu v podporo Palestincem, ki je bil 9. novembra v Ljubljani. Udeleženci, med njimi je bil tudi Alnajjar, so domnevno pozivali k ustavitvi nasilja na Bližnjem vzhodu. Kot nam je povedal njegov odvetnik, Alnajjar o tej ovadbi ne ve ničesar. Tudi na policiji so zanikali, da bi na tem shodu kogarkoli kazensko ovadili.

Z ilegalnimi migranti dobro zaslužili

Alnajjarju policisti očitajo, da je kot taksist sodeloval pri trgovini z ljudmi. Prišlo smo še do nekaj več podrobnosti trgovine z ljudmi. Policija je zoper osumljene začela uporabljati prikrite preiskovalne ukrepe, ko je tajno delovala zoper združbo, ki se je ukvarjala z zlorabo prostitucije, v kateri je deloval tudi Almin Rujović. Njega so policisti ujeli v prisluhe in tako je o sebi nevede izdal, da je član mednarodne hudodelske združbe, ki je od avgusta lani na območje Slovenije tihotapila tujce. Članov slovenskega dela te združbe je bilo 17, s tihotapljenjem ljudi so pridobili veliko premoženjsko korist. Za prevoz iz Slovenije v druge evropske države so vpleteni v združbo denar prejemali vnaprej, prek Western Uniona ali na druge načine, denar je bil v glavnem nakazan na imena osumljenčevih žena, partnerk ali drugih sorodnikov, ki so prav tako med osumljenimi. Po naših podatkih naj bi bil slovenski organizator ilegalnih prevozov oziroma trgovine z ljudmi Raša Petrović, prevoze pa so opravljali tudi drugi osumljeni, ki so delali kot taksisti, in nekateri njihovi sorodniki in prijatelji. Med njimi so bili po trditvah policije tudi Alnajjaraj, Dejan Lisjak, Aleksandar Petrović, Milan Pijetlović, Goran Atanasov, Rok Plut, Rok Grintar, Saša Horozović, Nikola Mijatović, Jakob Juš Povirk, Luka Povirk in drugi.

Tujce prevzemali pred azilnim domom

Brezposelni Petrović - bivanje ima prijavljeno na enem izmed centrov za socialno delo v Ljubljani - naj bi imel dobre kontakte z mednarodnimi organizatorji kriminalnih združb, ki so organizirale ilegalne prevoze ljudi, ki so jih tihotapili po balkanski poti skozi Hrvaško v Slovenijo in nato naprej v Italijo. V Sloveniji je imel tudi dobro organizirano mrežo ljudi, ki so sodelovali pri prevozih tujcev in so se zdaj znašli med osumljenimi. Tujci za vstop v Slovenijo in nasploh za v schengensko obmejno območje niso imeli pogojev, zato so vstopali ilegalno. Osumljeni so tujce v glavnem prevzemali pred azilnim domom v Ljubljani ali izpostavah azilnega doma v Logatcu in Postojni, saj so jim organizatorji kriminalne združbe iz tujine po mobilnih telefonih poslali fotografije za prevoz zainteresiranih ljudi. Tujce, ki so bili v ljubljanskem azilnem domu in so zaprosili na mednarodno zaščito, v Sloveniji pa očitno niso nameravali ostati, so osumljeni na primer za ceno 300 evrov odpeljali na območje Nove Gorice, kjer so nato pot v Italijo nadaljevali sami. Za nekaj sto evrov več pa naj bi osumljeni tujce iz Ljubljane, Logatca ali Postojne odpeljali naravnost v Italijo. Tujci so bili državljani različnih držav, Afganistana, Maroka, Bangladeša, Nepala, Pakistana, Indije in drugih držav.

Priporočamo