74-letnega pastorja, katerega so privrženci njegove cerkve  s sedežem na Filipinih imenovali tudi »božji sin«, so po obsežni štirinajstdnevni akciji aretirali na sedežu njegove sekte v južnem filipinskem mestu Davaona, je preko facebook strani sporočil notranji minister Benjamin Abalos.

Abalos ni navedel podrobnosti o aretaciji ali okoliščinah v zvezi z njo. Prijem Quiboloya in njegovih štirih sodelavcev je potrdil tudi vodja filipinske nacionalne policije Rommel Francisco Marbil.

Spolne zlorabe deklic in žensk ter trgovina z ljudmi

Pristojni in filipinski predsednik Ferdinand Marcos mlajši so Quilboya, med drugim tudi zaveznika nekdanjega filipinskega predsednika Rodriga Duterteja, dolgo pozivali k predaji. Pastor je bil na begu zaradi obtožb, povezanimi s finančnimi goljufijami, spolnimi zlorabami in trgovino z ljudmi. S podobnimi obtožbami se je Quiboloy soočal tudi v ZDA, kjer je deloval preko organizirane kriminalne mreže, FBI ga je uvrstil celo na seznam najbolj iskanih oseb.

Iskali so ga zaradi tihotapljenja gotovine in sheme, s katero je po navedbah FBI člane cerkve vodil v ZDA z nezakonito pridobljenimi vizumi, nato pa jih prisilil v zbiranje donacij za lažno dobrodelno organizacijo, ki pa so jih v resnici uporabili za financiranje njegove cerkve in razkošnega življenjskega sloga njenih voditeljev.

Seznam prekrškov dopolnjujejo tudi domnevni spolni zločini, ki so jih zagrešili Quiboloy in drugi cerkveni voditelji.  Ameriške oblasti so jih obtožile novačenja deklic in žensk, starih od 12 do 25 let, za delo osebnih pomočnic ali »pastoralk«, ki so bile potem prisiljene imeti spolne odnose s Quiboloyjem in drugimi moškimi.

Zoper Quilboya in dva njegova  pomočnika  je bila na okrožem sodišču ZDA obtožnica vložena že leta 2021. Za zdaj ni znano, ali so ZDA zahtevale izročitev Quiboloya.

Priporočamo