Štiriinpetdesetletna Brazilca je policija aretirala, ko ga je zaradi dolgoletne zlorabe prijavila ena od njegovih hčera. Omamila ga je z uspavalnimi tabletami, pobegnila in oblastem povedala o grozljivi zlorabi. Po enomesečni preiskavi so moškega prijeli, žrtve pa rešili. Otrok je bilo sedem, stari pa so bili od tri do 22 let. Po navedbah lokalnih medijev je moški ženo zadrževal vse od njenega 17. leta starosti, ko sta se spoznala in poročila, danes pa naj bi štela 40 let. »Hišo je zapustila le, ko je šla po socialno pomoč, skoraj vedno je šel z njo. Sosedi je sploh niso poznali, sorodniki pa niso imeli dostopa do nje,« je pojasnila predstavnica lokalne policije Herika Ribeiro Sena.

Ženo naj bi prisilil k trem splavom, zarodke pa je zakopal na vrtu, kjer jih je našla policija. Enkrat naj bi jo v splav prisilil, ko je bila že v devetem mesecu nosečnosti. Našli so tudi truplo tega dojenčka. Oče naj bi zadrževal in spolno zlorabljal tudi taščo, ki je kasneje zbolela in umrla, ker ni pustil, da gre k zdravniku. Posiljeval je tudi hčere in jih silil v splav. En se je ponesrečil, šestmesečnega otroka pa naj bi rešila babica oziroma negovalka. Hči naj bi bila na robu smrti, a zdravniške oskrbe ni dopustil niti zanjo. Moški naj bi po celi hiši navrtal luknje, skozi katere je opazoval hčere pri slačenju in kopanju. Žrtve so odpeljali na varno, moški pa je v priporu. Sumijo ga prisilnega zadrževanja več oseb, posilstva (tudi ranljive osebe), psihičnega nasilja, siljenja k splavu ter skrunitev trupla. 54-letnik vse obtožbe zanika.

Na ženi opravljal eksperimente

Zaradi podobnosti s primerom iz Avstrije, v katerem je Josef Fritzl kar 24 let v kleti zaklenjeno hčer Elisabeth posiljeval, v tem času pa je rodila sedem otrok, moškemu pravijo kar »brazilski Fritzl«. V začetku septembra pa je v medije prišla strašljiva zgodba s Poljske, kjer je 35-letni Mateusz Jach v zapuščenem hlevu štiri leta posiljeval in mučil 30-letno Malgorzato, ki jo je k sebi zvabil pod pretvezo ljubezni. Spoznala sta se na spletni strani za spoznavanje partnerjev, januarja 2019 ga je obiskala v njegovi vasi na zahodu države. In takrat se je zanjo začela prava kalvarija, poročajo lokalni mediji.

Zaprl jo je v kamnito stavbo brez ogrevanja, elektrike, tekoče vode, stranišča, naravne svetlobe, ki je nekoč služila kot hlev. Imel jo je za spolno sužnjo. Jedla in pila je, ko se je »mož« tako odločil. Ko ni zadovoljila njegovih spolnih želja in fantazij, jo je tepel, stradal, polival z vodo in mučil. Zloraba pa je šla še dlje. Po pisanju lokalnih medijev je moški na njej izvajal »eksperimente«, v podrobnosti pa niso šli. Poročali so le, da so njeno telo prekrivale brazgotine ter da je ostala brez vseh zob in ustnic.

Premestitev v običajen zapor

Maja letos je deželno sodišče v Kremsu odobrilo premestitev Josefa Fritzla iz strogo varovanega zavoda za osebe z duševnimi motnjami v običajen zapor, saj dementni 89-letnik naj ne bi bil več nevaren za družbo. Josef Fritzl je bil leta 2009 obsojen na dosmrtno zaporno kazen zaradi incesta, tri tisoč posilstev, zasužnjevanja, nezakonitega zadrževanja v ujetništvu, hudih groženj in povzročitve smrti iz malomarnosti.

Ženska se je večkrat znašla v bolnišnici, bodisi zaradi zloma roke ali noge bodisi zaradi kake druge poškodbe ali poroda. Prvih nekaj let je zaradi strahu ped nasilnežem kategorično zanikala, da bi bila žrtev nasilja, zdravniško osebje pa (zaradi tega?) ni poklicalo policije. Šele bo zadnjem obisku se je opogumila in neki drugi pacientki zaupala, kaj se dogaja. Enkrat vmes je celo še rodila, moški pa jo je prisilil, da je dojenčka dala v posvojitev. Obtoženčeva starša vztrajata, da nista imela pojma, kar se je dogajalo v hiši le nekaj korakov stran od njunega doma. Prav tako nista vedela, da naj bi sin imel »ženo«. Obtoženemu grozi do 25 let zapora.

Priporočamo