Na Kosovu so na podlagi mednarodne tiralice tamkajšnji varnostni organi v sodelovanju z avstrijskimi kolegi prijeli in priprli slovenskega državljana. »Slovenska policija je bila od avstrijskih varnostnih organov obveščena, da so kosovski varnostni organi na podlagi avstrijske mednarodne tiralice v Prištini prijeli državljana Slovenije zaradi kaznivega dejanja s področja prepovedanih drog,« je novico potrdil Drago Menegalija iz slovenske generalne policijske uprave. Na vprašanje, za koga gre, ni odgovoril, češ da gre za varstvo osebnih podatkov. Po poročanju portala 24ur.com naj bi prijeli Anisa Ličino.

O 43-letniku se je pred leti govorilo kot o enem glavnih akterjev nasilnih izgredov v Ljubljani. Od sredine oktobra 2020 do 5. novembra 2020 naj bi pozival k nasilnim protestom predvsem prek facebook skupine Vseslovenska vstaja naroda. Nasilnežem naj bi tudi dajal navodila, kako naj ravnajo ob soočenju s policisti. Na protestu so potem vanje metali različne predmete, predvsem pirotehnične in granitne kocke. Poškodovanih je bilo 15 policistov, poročali smo tudi o hudo poškodovanem fotoreporterju in lažje poškodovanem še enem predstavniku ene od medijskih hiš. Ličina je koordinacijo izgredov zanikal.

Obsojen je bil tudi že zaradi vpletenosti v trgovino z drogo. Kazen so mu izrekli sredi leta 2022, dobil je tri leta in pol zapora (tožilstvo je predlagalo šest let) in 7000 evrov denarne kazni. Kot kurir je sodeloval v hudodelski zdruzbi, ki jo je vodil Aleš Zupančič. Tretjega decembra 2019 so ga policisti ustavili v Nemčiji, pregledali njegov avto in našli skoraj 90.000 evrov. Na sodišču so potrdili trditev tožilstva, da je denar izviral iz trgovine z drogo. Združba je drogo preprodajala od jeseni 2017 do začetka 2020 na območju naše države, Hrvaške in Avstrije in s tem zaslužila najmanj 1,3 milijona evrov. Ukvarjala se je s prodajo ekstazija, MDMA, konoplje (rastline in smole) ter hašiša. In tudi s tihotapljenjem kokaina z ladijskimi zabojniki iz Južne Amerike in Ekvadorja v Luko Koper, dobavo heroina iz Iraka in proizvodnjo amfetamina v Sloveniji. V proizvodnem obratu v Cerkljah na Gorenjskem so ga policisti zasegli kar sto kilogramov.

Leta 2014 se je Ličina na sodišču znašel zaradi obtožbe, ki ga je povezovala s tihotapljenjem nezakonitih migrantov. V času po protestih leta 2020 je za medije povedal, da zaradi teh očitkov ni bil obsojen. 

Priporočamo