Alkohol ne sodi v promet, na kar policisti opozarjajo že leta. Vseeno vsak dan ulovijo veliko povzročiteljev, ki jim za taka opozorila ni mar. Včeraj so na območju ljubljanske policijske uprave obravnavali štiri.

Okoli šestih zvečer je v Sodražici motorist zaradi neprilagojene hitrosti v ovinku padel in se huje poškodoval, a njegovo življenje ni ogroženo. Vozil je pod vplivom alkohola (0,55 mg/l), zoper njega bodo uvedli prekrškovni postopek. Nekje ob isti uri se je nesreča pripetila tudi na Finžgarjevi ulici v Ljubljani, povzročil pa jo je kolesar. Pri zavijanju je trčil v prometni znak, padel in se lažje poškodoval. Vozil je pod vplivom alkohola (0,67 mg/l), tudi zoper njega bodo uvedli prekrškovni postopek.

Čez rdečo in v pešca

V Logatcu je nesrečo pod vplivom alkohola povzročil voznik avta. Okoli pol osmih zvečer je pri rdeči luči zapeljal v križišče, zavil levo in trčil v pešca, ki je šel čez cesto. »Pešec je bil v nesreči huje poškodovan, povzročitelj pa je s kraja nesreče odpeljal,« so sporočili z ljubljanske policijske uprave. Kasneje se je vrnil, alkotest pa je pokazal rezultat 0,96 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Odredili so strokoven pregled, policisti pa zbirajo obvestila zaradi suma nevarne vožnje.

Prav tako v Logatcu pa se je pol ure kasneje lažje poškodoval voznik električnega skiroja, ki je pri vožnji po klancu navzdol v ovinku zapeljal na drugo stran ceste in se zaletel v avto. Vozil je pod vplivom alkohola (0,42 mg/l).

Slabši vid, zmanjšana pozornost

Okoli desetina prometnih nesreč je povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola, neustrezno psihofizično stanje voznikov ima še vedno najpomembnejši posredni vpliv na nastanek prometnih nesreč. Voznik, ki je pil, slabše vidi, težko pravilno oceni razdaljo do drugih vozil, na določeni točki se pojavi tako imenovana rdeča slepota (težje zazna rdečo luč na semaforju, luči za označevanje vozila, zavorne luči, označbe za oviro na cesti …), zmanjšata se pozornost in zmožnost pravočasnega odzivanja …

Priporočamo