Še vedno ne more skriti jeze, to se je jasno videlo tudi na včerajšnjem sojenju, ko je kmalu po začetku pričanja Nataša Vrbnjak Šteflič potrebovala odmor. Najprej je zajokala, nato pa na hodniku glasno dejala: »Dost je imam!« Te besede so bile namenjene obtoženi Nataši Sokolov, zastopnici društva Maus, ki je, ne da bi imelo status humanitarne organizacije, zbiralo denar za bolne otroke, ki so potrebovali drage operacije v tujini.

Nataša Sokolov (prej se je pisala Švikart) je morala sesti na klop zaradi očitka, da kot odgovorna oseba v društvu Maus pri zastopanju premoženjske koristi kakšne osebe zavestno ni izpolnila svoje obveznosti delati v njeno korist. Pri tem je zlorabila pooblastilo in v obdobju med 1. septembrom 2016 in 16. oktobrom 2019 sebi in drugim (sodelavki, ki je bila zaposlena v društvu, in prostovoljcem, ki jim je iz zbranih sredstev plačevala na črno) pridobila premoženjsko korist, v obtožnici zatrjuje mariborsko tožilstvo.

Prijavila jo je, ko ji je priznala izposojo denarja

Prav Nataša Vrbnjak Šteflič je bila tista, ki je prva opozorila na sumljive posle pri zbiranju denarja. Mati takrat šestletnega Gala je oktobra 2019 policiji podala prijavo zoper Sokolovo. Spomladi tistega leta naj bi se dogovorili o zbiranju denarja za sina, govor je bil o znesku okoli 120.000 evrov. Ko je akcija stekla, pa nikoli ni vedela, koliko denarja je bilo zares zbranega, Nataša Sokolov naj bi ji ponavljala ves čas isti znesek, 40.000 evrov. »Kadar koli sem jo poklicala in spraševala o denarju, ji ni bilo prav. Da sem tečna, prepirljiva, mi je očitala.« Ko pa ji je humanitarka jeseni dejala, da si je iz zbranega denarja sposodila 30.000 evrov, da reši svoj stanovanjski problem, je Galovi materi prekipelo in odšla je na policijo. Včeraj je pojasnila, da je od društva Maus prejela zgolj 8900 evrov, preostali denar za operacijo pa je bil v bolnišnico nakazan preko Karitasa.

Tožilstvo v obtožnici zoper Natašo Sokolov navaja, da je bilo za dečka zbranih več kot 97.000 evrov, Nataša Sokolov pa da si je od zbranega denarja domnevno prisvojila skoraj 17.000 evrov. Preostali denar, okoli 70.000 evrov, je po izbruhu afere zavarovalo sodišče, zato deček od Mausa takrat ni dobil nič, je pa akcijo zanj nadaljevala Nadškofijska Karitas Maribor.

V očitanem obdobju je društvo Maus zbiralo denar še za deset otrok, ki so jim bila sredstva predana, in izpeljalo še nekaj akcij za ljudi, ki so se znašli v finančni stiski zaradi neporavnanih obveznosti. Društvo je zbiralo sredstva tudi za družino, ki jo je prizadel požar. Nataša Sokolov ji je predala 7500 evrov, tožilstvo pa v obtožnici zatrjuje, da so posamezniki za družino donirali veliko več, vsaj 30.000 evrov. Poleg odtujitve finančnih sredstev je za tožilstvo sporno tudi to, da društvo Maus nikoli ni imelo statusa humanitarne organizacije in potemtakem sploh ne bi smelo zbirati denarja. Iz zbranih sredstev, ki so jih posamezniki donirali pomoči potrebnim, si je Nataša Sokolov med letoma 2016 in 2019 izplačala 30.290 evrov osebnega dohodka, denar si je tudi izposojala in ga porabljala celo za gostinske storitve – v enem letu je v gostinskih lokalih doma in v tujini zapravila 3421 evrov.

Hotela je nadzor nad vsem,
a stvari so bile kaotične

Humanitarko je policiji prijavila tudi druga včeraj zaslišana priča Jožica Aberšek. Ta je potrebovala denar za bolnega sina Marka. Operacijo v ZDA, letalsko vozovnico in dnevnice je sicer plačala zdravstvena zavarovalnica, a stroški v ZDA so bili višji kot načrtovano. Tik preden sta spomladi 2018 s sinom odšla v ZDA, ji je Nataša Sokolov dejala, da ji je nakazala 36.000 evrov, šele po prihodu iz tujine, kjer sta bila s sinom devet mesecev, pa je ugotovila, da je šlo za nakazilo slabih 19.000 evrov. Odvetnik obtožene Primož Žontar je pričo vprašal, za kaj sploh je potrebovala denar, če je bilo vse plačano, Aberškova pa mu je odgovorila, da je bila najemnina hiše dražja in da je morala v ZDA kupiti avto, saj bi bil najem še dražji. Dejala je, da je denar, ki ga je prejela, zadoščal za kritje stroškov, da pa je Natašo Sokolov ovadila, ko je ugotovila, da se še spomladi 2019 zbirajo SMS-donacije za sina, predvsem pa zaradi odnosa humanitarke do nje. »Kadar koli sem kaj vprašala, me je kritizirala, govorila mi je, da sem slaba mati in da se samo prepiram. Jaz pa sem želela le izvedeti, koliko denarja je na voljo,« je dejala.

Pred sodni senat je stopila tudi Katja Titan, ki je z Natašo Sokolov ustanovila društvo Maus. Da sta bili tam obe zaposleni in da sta druga drugi podpisali pogodbo o zaposlitvi, je povedala. Društvo se je financiralo s prodajo izdelkov na sejmih ter iz petnajstih odstotkov donacij, kar je bilo dogovorjeno s starši otrok, za katere so se donacije zbirale. »To se je dogovarjala Nataša, sama s starši nisem imela veliko stika,« je dejala. Priča je povedala, da je januarja 2017 odšla na porodniško in kmalu zatem izstopila iz društva: »Nataši nisem zaupala, odnos se je spremenil. Vse več stvari je hotela imeti osebno pod nadzorom, hkrati pa so bile stvari zelo kaotične.« 

Priporočamo