Prepovedano mamilo so našli med premogom, ki so ga v Turčijo prepeljali iz Kolumbije.

Skupno so pridržali deset ljudi: zaradi objektivne odgovornosti so obsodili Bekavca in prvega častnika, ostale obtožene pa oprostili.

Hrvaški sindikat pomorščakov: Sodba je vse šokirala

Neven Melvan, predsednik hrvaškega sindikata pomorščakov, ki je razplet na sodišču spremljal v živo skupaj s kapitanovo soprogo in bratom Jozom, je za hrvaški portal index povedal, da je sicer nepravnomočna sodba šokirala vse.

»Tu je minimalna zagrožena kazen 20 let, lahko pa jo tudi podvojijo. Vzdušje je srhljivo. Odvetniki menijo, da si sodnik ni upal izdati oprostilne sodbe za vse, ampak je vroči kostanj le predal na višjo stopnjo.«

Sojenje se je začelo junija, vsi pomorščaki pa so se izrekli za nedolžne. Zagovornike, odvetniško pisarno iz Istanbula, je najelo ladjarsko podjetje, vsak pomorščak pa je dobil svojega zastopnika. Melvan trdi, da pri nobenem, ne pri poveljniku ne pri prvem častniku, ni dovolj dokazov za obsodbo.

»Smo v popolnem šoku. Sojenje je trajalo približno pet ur in vsi smo upali, da se bo končalo dobro. Vendar na žalost sodnik ni zbral dovolj poguma, da bi sprejel takšno odločitev, kot bi jo moral.«

Priporočamo