V nedeljo zjutraj je enajstletni Mateo s prijateljema na lokalnem igrišču v mestecu Mocejonu pri Toledu igral nogomet. Na igrišče je planil zamaskiran moški in jih napadel. Dvema je uspelo zbežati, Mateu ne. Moški naj bi ga zabodel kar desetkrat, potem pa z avtom pobegnil. Reševalci so fanta skušali oživiti, a je zaradi hudih poškodb na kraju umrl. Po obsežni dvodnevni iskalni akciji, v kateri je sodelovalo na desetine policistov pa tudi potapljači in letalska enota, so osumljenca v ponedeljek popoldan prijeli.

Po poročanju španskega časnika El Pais je osumljeni star 20 let in naj bi območje dobro poznal. Večji del leta sicer preživi z mamo v Madridu, v Toledu pa preživlja počitnice z očetom. V zaslišanju je dejanje priznal. Motiv za umor enajstletnika še ni znan, so pa preiskovalci že zanikali, da bi lahko šlo za verski napad ali dejanje, povezano s tolpami mladoletnikov. Morilskega orožja, šlo naj bi za nož, še niso našli.

Tridnevno žalovanje

V Macejonu, mestecu z okoli pet tisoč prebivalci, so razglasili tridnevno žalovanje. »Bil je krasen fant, zelo čustven. To so težki časi za družino,« je za španske medije komentiral dečkov bratranec Asell Sánchez. Da je njihov Mateo mrtev, so izvedeli kmalu. »Ena mojih tete se je sprehajala v bližini. Do nje je pritekel fant in ji povedal, da so pravkar umorili njegovega najboljšega prijatelja,« je še dodal. Na kraju tragedije so se v nedeljo popoldan zbirali objokani meščani. Niso mogli verjeti, kaj se je zgodilo. »Napadel bi lahko kogarkoli,« so ihteli. Včeraj so se umorjenemu poklonili z minuto tišine. »To je žalosten dan. Meščani so zlomljeni od bolečine. Vsak umor je boleč, a še bolj je boleč umor nedolžnega otroka, ki je s prijatelji igral nogomet,« pa se je odzvala županja Concepcion Cedillo.

Priporočamo