Celjani Slavko Djaković, Rok Djaković, Tomaž Potočnik in Milan Rkman so po treh letih, odkar so prvič sedli na zatožno klop celjskega okrožnega sodišča, iz ust kazenskega sodnika Marka Brišnika, ki je predsedoval velikemu senatu, slišali sodbo. Sodnik jih je spoznal za krive tihotapljenja velikih količin beloruskih cigaret, ki so jih v hudodelski združbi, v sodelovanju z neznanimi sostorilci iz držav zunaj EU, konkretno Litve in Rusije, s tovornimi ladjami pripeljali do pristanišč v Belgiji in na Nizozemskem, od koder so jih slovenski prevozniki prek držav EU, tudi Slovenije, skrite med drug tovor, pretihotapili v Veliko Britanijo.

Četverica je v ta namen ustanovila ilegalna podjetja, organizirala prekladanje tovora, z izpolnjevanjem tovorne dokumentacije pa prikrila dejanski izvor blaga. Med marcem 2019 in junijem 2020, ko so jih kriminalisti spremljali s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, so v Veliko Britanijo pretihotapili več milijonov zavojčkov cigaret, katerih vrednost presega 1,5 milijona evrov. Senat je prvoobtoženemu Slavku Djakoviću, ki je bil vodja hudodelske združbe, izrekel petletno zaporno kazen in mu ob tem naložil plačilo 40.000 evrov stranske denarne kazni, Roku Djakoviću so izrekli štiri leta zapora in 30.000 evrov stranske denarne kazni, Milanu Rkmanu tri leta zapora in plačilo 10.000 evrov stranske denarne kazni, Tomažu Potočniku pa štiri leta in šest mesecev zapora ter plačilo 30.000 evrov stranske denarne kazni. Ob tem bodo morali vsi, če bo sodba postala pravnomočna, plačati še po več tisoč evrov stroškov kazenskega postopka, odmerjenih sodnih taks in drugih, tudi krivdno povzročenih stroškov postopka, ki bodo odmerjeni s posebnim pisnim sklepom.

Vloge so si razdelili

Obtoženi za pretihotapljeno blago ob prenosu v carinsko območje EU v nasprotju s carinskimi predpisi EU niso predložili ustreznih dokumentov niti plačali carine, trošarine ali DDV. Vloge so si člani združbe porazdelili. Vodja slovenskega dela mednarodne kriminalne združbe je bil prvoobtoženi Slavko Djaković, ki je sklepal dogovore in usklajeval aktivnosti s preostalimi člani, organiziral in sodeloval pa je tudi pri ustanovitvi družbe Viliams, prek katere so organizirali in opravljali prevoze tihotapskega blaga. Skrbel je za organizacijo in logistiko prevozov ter dajal navodila Roku Djakoviću, Potočniku in Rkmanu. Rok Djaković je usmerjal in usklajeval naročanje in plačila prevozov, čeprav je vedel, da gre za tihotapsko blago, navodila in naročila pa je dajal tudi Rkmanu, ki je prek družbe Faro Trucker opravil plačilo slovenskemu prevozniku.

Prevoze tovorov je pri slovenskih prevoznikih naročal in jih plačeval tudi Potočnik. Njihovo početje so oktobra 2020 prekinili celjski kriminalisti in policisti, ki so v sodelovanju z generalno policijsko upravo in po usmeritvah specializiranega državnega tožilstva pri vseh vpletenih opravili tudi hišne preiskave.

Postopek trajal skoraj tri leta

Prevoze cigaret so naročali pri domačih avtoprevoznikih, škatlice pa skrili med lesne pelete, sončnična semena, zvočne izolacijske panele in sode abrazivnega materiala.

Prevozniki o tem, da prevažajo tudi tihotapsko blago, niso vedeli ničesar, zato so bili, ko so jih ustavili cariniki in odkrili nedovoljene pošiljke med tovorom ter jih aretirali, neprijetno presenečeni. »Ni vam bilo mar za njihove težave in strah, ki so ga prestali. Izpostavili ste jih negotovosti. Hvala bogu pa se je izkazalo, da niso nič krivi,« je sodnik Brišnik v obrazložitvi sodbe potrkal na vest zdaj obsojeni četverici. In dodal, da je omenjeni kazenski postopek trajal skoraj tri leta. Tudi zato, ker vsa zatrjevanja v obtožnici specializiranega tožilstva niso bila relevantna, temveč preveč pavšalna. »Posledično je bilo treba izvesti veliko dokazov, vmes so se izvajali koronski ukrepi, pomembno pričo smo zasliševali prek videokonference, nekaj obravnav pa je preprečila tudi bolezen prvoobtoženega,« je v obrazložitvi sodbe dolgotrajni postopek pojasnil sodnik Brišnik. In dodal, da se je senat veliko ukvarjal z določanjem vrednosti tihotapskega blaga, postopek pa se je zavlekel tudi zaradi pridobivanja izvedenskih mnenj računalniške stroke, ki so bila za ta primer zelo pomembna. Sodba še ni pravnomočna, saj so vsi zagovorniki obtoženih, odvetniki Gorazd Gabrič, Igor Cek, Dragica Zorko in Miloš Zarić, že napovedali pritožbo.

Priporočamo