Prestieri, ki je bil pomočnik vodje neapeljske mafijske organizacije Kamora Paola Di Laura, pravi, da so lahko v Sloveniji počeli vse, kar so si želeli, saj ni nobenih pravil. Obiskovali so igralnice, se dobivali z ženskami in prijatelji z vseh koncev sveta. Neprekinjeno so v Sloveniji ostajali tudi po devet mesecev, tudi za novo leto. "V Sloveniji smo bili povsem varni, zato smo uporabljali svoja prava imena," je dejal Prestieri in dodal, da niso uporabljali ponarejenih dokumentov.

Če ni tiralice, ni ukrepov

Precej poenostavljene razlage mafijskega skesanca v nekoliko bolj realen kontekst postavlja nekdanji kriminalist Drago Kos, še do nedavnega tudi vodja protikorupcijske komisije, ki pojasnjuje, da slovenska policija seveda ne more ukrepati, če za določeno osebo ni razpisana mednarodna tiralica. Zato organom pregona v tem primeru ni mogoče očitati ničesar. Po drugi strani pa obiski članov mafijskih združb v Sloveniji niso nobena neznanka, pravi Kos, "vendar našo državo uporabljajo kot kraj za počitek, medtem ko se s kaznivimi dejanji tu ne pečajo". O teh počitnikovanjih italijanskih mafijcev je slovenska policija redno dobivala podatke tako od italijanskih kot od kolegov iz drugih držav, tako da je šlo za znano zadevo, a kot rečeno, brez nekega utemeljenega razloga ni mogla ukrepati.

Prestieri je Savianu zatrdil tudi, da naj bi mafija v nekaterih bližnjih državah veliko investirala v lokalne posle, pri čemer je poleg Slovenije izpostavil še Albanijo, Grčijo, Hrvaško in Črno goro. A izkušnje Draga Kosa vsaj glede naše države tudi te trditve postavljajo na precej trhle temelje, saj se nekdanji kriminalist ne spomni, da bi člani tujih mafijskih združb v Sloveniji na veliko investirali. "Iz časov, ko sem bil še v kriminalistični policiji, se spomnim samo primera ruskega mafijca, ki je želel investirati pri nas, a smo mu tako zagrenili življenje, da je raje odšel drugam," je edino tovrstno izkušnjo opisal Kos.

Prestieri, ki mu očitajo umore 30 ljudi, je sicer v pogovoru nanizal še nekaj hudih obtožb na račun naše države. Med drugim je zatrdil, da so ustanove v Sloveniji na plačilnih listah različnih mafij: ruske, srbske, italijanske, turške, vseh. Med državami, v katerih naj bi mafija veliko investirala, pa je izpostavil Grčijo, kjer je mafija po njegovih besedah na obalah gradila turistične komplekse, od hotelov do restavracij, vlagala pa je tudi v industrijo.

Ena najvarnejših držav EU

Na Prestierijeve besede so se odzvali tudi v slovenski policiji, kjer poudarjajo, da je Slovenija ena od najvarnejših držav v Evropski uniji pri vseh oblikah primerljive kriminalitete, ki najbolj vplivajo na občutek varnosti ljudi. Na policiji zagotavljajo, da ima Slovenija vzpostavljen nadzorni sistem in svoje administrativne nadzorstvene organe, ki v skladu s pravnim okvirom EU in Sveta Evrope preprečujejo pojave ilegalnih finančnih transakcij, povezanih z organiziranim kriminalom ali terorizmom. "Slovenija je varna država, saj že leta nismo obravnavali naročenih, tako imenovanih mafijskih umorov. Še več, s svojimi rezultati dela tudi v svetu ni ostala neopažena. Eden izmed njih je v svetovnem merilu rekorden zaseg skupno 110 ton anhidrida ocetne kisline - predhodne sestavine, ki se uporablja kot reagent pri izdelavi oziroma proizvodnji heroina," je bil izčrpen Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije.