»Upam, da kazen ne bo previsoka. In da bo imel priložnost za nov začetek. Kot vsaka mama želim za otroka le vse najboljše,« je mama obtoženega nagovorila sodnico Majo Povhe. Njenemu sinu Luki Bohnecu sodijo za poskus uboja Stanislava M. na terasi medvoškega lokala Tržnica Kafe proti koncu oktobra lani. Tožilstvo mu očita, da je z nožem, dolgim 23 centimetrov, natakarja po prepiru osemkrat zabodel v hrbet.

Bohnec krivde ne priznava. Pravi, da ga ni hotel poškodovati, ga je pa bilo strah za življenje. Tik pred tem napadom naj bi mu namreč grozila dva druga moška, kar da se ni zgodilo prvič. Zato je šel pred domnevno nevarnostjo v lokal posvarit svoje dekle. Potem se je zgodilo, kar se pač je. »Nisem mogla verjeti, kar sem slišala,« je pojasnila obtoženčeva mama. »Luka še mravlje ne bi pohodil. Vedno je bil povezan z naravo, z živalmi. Miren je bil, čustven, ljubeč in skrben. Nikoli se ni pretepal, nikoli ni bil nasilen, bil je bolj tih. Tudi prisluhniti je znal,« je opisala značaj svojega danes 24-letnega otroka. Iz dveh zakonov ima poleg njega še pet drugih. Ko jih je Lukov oče zapustil, ji je bil v oporo in ji je pomagal.

Določene težave je imel že kot osnovnošolec, v osmem ali devetem razredu je šel v vzgojni zavod v Kranj, da bi imel več strokovne pomoči, ki jo je potreboval zaradi motnje pozornosti v šoli. »V šestem razredu je tri mesece jemal ritalin in takrat je bivši mož komentiral, da je to vstopnica za vse droge naprej,« je dodala. Mimogrede, Lukov oče je trenutno v zaporu zaradi preprodaje marihuane, mama pa je pred kratkim zaključila polletno zdravljenje zaradi alkoholizma. In čeprav ga zaradi tega ni mogla obiskovati v priporu, mu trdno stoji ob strani.

Oškodovani Stanislav M. na sojenju doslej še ni bil zaslišan. Vabila mu ni mogel vročiti niti detektiv, izkazalo pa se je, da zato, ker je zaradi suma ponarejanja denarja v priporu v Celju. Vendarle je pričakovati, da bo v postopku povedal tudi svojo plat zgodbe. Najemnik lokala, na terasi katerega je v mlaki krvi takrat obležal Stanislav M., je dan zatem dejal, da sta se z Luko sprla, ker je bil okajen in ga je natakar zaradi zapiranja poskušal odpraviti s terase. Po nekaj žaljivkah, prepiru in pretepu je videl le, da je Luka natakarja sunkovito zabadal. Spravil ju je narazen, obtoženi pa je pobegnil.

»Nekaj je zaropotalo, slišal sem vpitje. Stanislav je bil na fantu, videl sem, da ima v rokah nož. Prijel sem ga za to roko, a mu noža nisem vzel. Potem je pobegnil,« je danes dogodek opisala priča, ki je bila takrat v lokalu na kavi.

Vrnil nož z »rdečkastim« rezilom

Obtoženi je potem šel v bližnji lokal 4 mačke, kjer je že pred očitanim mu dejanjem vzel nož, česar se sam sicer ne spominja. »Prosil me je za uslugo. A še preden sem se lahko odzvala, je iz košarice za pribor vzel nož. Uporabljala sem ga za rezanje citrusov. Je eden ostrejših, ki smo jih imeli,« je na sodišču komentirala natakarica. Bilo jo je strah. Roke je dvignila v zrak in se odmaknila od njega. Opisala je, da je Bohnec potem z nožem odšel na vrt lokala in večkrat zagrozil, da bo vse pobil in zažgal lokal. Zdel se ji je razburjen, prestrašen in v »globoki bolečini«. Lahko bi bil tudi pod vplivom drog, je dodala.

O usodnih trenutkih v lokalu 4 mačke je pričal tudi picopek. »Tisti večer je Luka večkrat prišel do lokala. Prvič me je mirno prosil za cigareto in šel. Drugič je bil videti razdražen. Ko je prišel tretjič, je vzel nož, kar mi je povedala natakarica. Ko se je vrnil četrtič, je vrgel nož na mizo. Sploh nisem vedel, kaj se dogaja. Dal sem ga natakarici, ta pa mi je kasneje povedala, da je rezilo rdečkasto. Poklicali smo policijo,« je o dogajanju usodnega večera povedal picopek.

Obtoženi sicer vztraja, da se je natakar na terasi tistega večera kar naenkrat spravil nanj, ga vrgel na tla ter ga z eno roko davil, z drugo pa tepel. Bilo ga je strah, da bo umrl. Čisto vsega se ne spominja, saj je nastala »tema«. Bil naj bi pod vplivom drog, večletna odvisnost in strah pa sta v tistem trenutku vplivala na njegova dejanja, je pričal sodni izvedenec za psihiatrijo. Bil je v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, a zmožnost nadzora dejanj ni bila povsem odsotna. 

Priporočamo