Če je denarnica polna, navadno sicer ne pomeni prevelike težave, precej večji problem pa nastane, če je treba zaradi lastne neumnosti prispevati v državni proračun v trenutkih, ko je gmotno stanje prekrškarja že tako in tako slabo. Vendar pa v slovenskem sodnem sistemu obstaja rešitev, ki omogoča, da socialno ogroženi občani svojo kazen odslužijo z delom, tako da jim globe ni treba poravnati. Sodišče namreč v takšnih primerih lahko odredi, da se plačilo globe nadomesti z opravljanjem določene naloge v splošno korist oziroma v korist samoupravne skupnosti.

Pa pojdimo lepo po vrsti. Če storilec na podlagi pravnomočne odločbe prekrškovnega organa ne plača izrečene globe v določenem roku, ga najprej čaka sklep sodišča o uklonilnem zaporu, ki naj bi storilca tako prestrašil, da kazen plača. V istem sklepu pa sodišče storilca opozori tudi na možnost, da do takrat, ko bi zaradi neplačane kazni moral za rešetke, predlaga pristojnemu organu, da se plačilo globe nadomesti oziroma odsluži z družbenokoristnim delom. Vesna Pavlič - Pivk, predsednica okrajnega sodišča v Ljubljani, pojasnjuje, da sodišče nato odloči o predlogu na podlagi vseh okoliščin zadeve, premoženjskega stanja in možnosti storilca za plačilo globe. "Ne gre torej za sankcijo, temveč za možnost, dano storilcu prekrška, ki nima denarja za plačilo globe, da izrečeno globo odsluži na tak način," pravi Vesna Pavlič - Pivk. Naloga oziroma delo se po pogovoru s storilcem določi iz seznama del, ki ga za posamezno območje vodi pristojno okrajno sodišče. Največkrat gre za razna vzdrževalna dela in pomoč v organizacijah, ki opravljajo humanitarne ali komunalne dejavnosti.

Koliko delovnih dni bo moral opraviti storilec prekrška, ki mu je sodišče dodelilo ustrezno nalogo, je odvisno od sorazmerja z izrečeno globo in lahko traja od treh dni pa vse do enega meseca. Pri tem se delo finančno ovrednoti tako, da z enodnevnim delom spokorjeni storilec prekrška odsluži za 41,73 evra globe. Po opravljenem delu je na vrsti pristojni center za socialno delo, ki obvesti sodišče, da je storilec delo v celoti opravil. Sodišče nato razveljavi sklep o določitvi uklonilnega zapora, prekrškar pa je razbremenjen plačila globe.

Kaj pa če prekrškar ne oddela vseh ur, s katerimi bi odslužil globo, ali na svoje "začasno" delovno mesto sploh ne pride? Vesna Pavlič - Pivk pravi, da je v takšnem primeru dolžnost centra za socialno delo obvestiti o tem sodišče, to pa nato odloči, da se izvrši uklonilni zapor. In če globa ni plačana niti po prestanem uklonilnem zaporu, sodišče pristojnemu davčnemu organu predlaga prisilno izterjavo. Ta nato ravna po predpisih za izterjavo davkov.