Gre seveda za enega izmed epilogov odmevne afere Bulmastifi, v katerem tožilka Dragica Kotnik Mikolčeviću in Conradiju očita nevestno delo. Obtožni predlog v veliki meri temelji na predpostavki, da bi bila lahko na kraju tragedije v času, ko so ljubljanskega zdravnika Sašo Baričeviča na njegovem domu na Oražnovi ulici v Ljubljani do smrti ogrizli bulmastifi, še tretja oseba. Zato tožilka meni, da sta policista zaradi domnevno nevestnega dela onemogočila preiskavo suma mučenja živali (ob pokojnem so policisti našli umetni penis, psi pa so bili poškodovani, op. p.), opustitve pomoči in neodvrnitve nevarnosti.

Fantomska tretja oseba

A Mikolčevićev odvetnik Gorazd Fišer je že na prejšnjem naroku tožilko pozval, da naj sodišče seznani z rezultati svojih sklepanj o tretji osebi na Oražnovi ulici. "Baričevič je na kraju umrl in pregon zoper njega ni bil mogoč. Zato bi bilo to treba nasloviti na fantomsko tretjo osebo, o kateri očitno samo tožilka razmišlja, da bi lahko bila tam in sodelovala pri mučenju," je povedal Fišer.

Tožilka v obtožnem predlogu opisuje, da je očividec posebni tožilski skupini povedal, kako je v spornem času videl izpred hiše na hitro odpeljati terensko vozilo. A tožilka očividca do zdaj ni želela razkriti pred sodiščem in javnostjo. Tudi na prejšnjem (za javnost še zaprtem) sojenju je po naših podatkih sodišče zaprosila, da naj očividec ostane anonimen. A okrajna sodnica tožilkini želji danes ni ugodila. "Če je priče strah, da bi jim kdo grozil, se lahko obrnejo na varnostne organe. Tudi meni so že grozili po telefonu in sem se obrnila na policijo, ki je storilca prijela v pol ure," je bila jasna sodnica. Za sam sodni postopek bo zdaj zelo pomembno, ali se bo tožilka odločila, da domnevnega očividca kljub vsemu povabi na sodišče. Še pred začetkom glavne obravnave (sojenje je bilo prvič prestavljeno) je tožilka namreč namignila, da bo v primeru, če bo sodišče od nje zahtevalo javno razkritje identitete očividca, morda ta del obtožnega predloga umaknila.

Krvavi madeži, cigaretni ogorek in DNK

Zdaj že nekdanja vodja oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili Dragica Kotnik Mikolčeviću med drugim očita tudi domnevno neustrezno zavarovanje krvnih madežev na pločniku pred Baričevičevo hišo in na stikalu v njegovem stanovanju. A po naših podatkih se je že izkazalo, da je kri pred hišo pripadala policistu Juretu Šušteršiču, ki se je poškodoval med streljanjem na pobesnelega psa, kri na stikalu pa enemu izmed policistov, ki je bil prav tako na kraju tragedije, vendar takrat niti ni opazil, da se je lažje poškodoval. Zato prva primerjava sledi DNK s stikala z bazo podatkov ni obrodila sadov. Nato pa naj bi se med preiskavo drugega kaznivega dejanja v laboratoriju znašel cigaretni ogorek, na katerem so se sledi ujemale s krvjo s stikala. A izkazalo naj bi se, da gre za sled policista.

Tožilstvo je danes močno presenetilo tudi z vložitvijo novega dokaznega predloga. Kotnikova si je namreč zaželela, da bi potek ogleda tragedije na Oražnovi primerjali s potekom ogleda samomora Danila Slivnika in primerjali način dela policistov. Predlog, ki je pri odvetniku Fišerju in njegovem kolegu Blažu Kovačiču Mlinarju, ki zastopa Conradija, izzval oster odziv začudenja, ogorčenja in posmeha, je tudi sodnica Metka Popivoda gladko zavrnila: "Tega se pa tule ne bomo šli. Zavračam predlog, ker res ne vem, kaj bi s tem sploh lahko dokazovali."

S sekiro nad psa

Na prostor za priče sta danes stopila tudi stric pokojnega, Janez Baričevič, in njegova soproga Vida, ki živita na istem naslovu, kjer so zdravnika do smrti ogrizli njegovi nevarni psi. Janez Baričevič je povedal, da si ob pogledu na truplo nečaka ni mislil, da je smrtno poškodovan, in se je najprej osredotočil na to, da odžene psa, ki je stal ob njem. Vzel je sekiro in večkrat zamahnil proti psu. "Zadel ga nisem, ker sem vedel, da psa ne smem poškodovati, saj bi mi Saša to zelo zameril," je povedal Janez Baričevič. Oba sta povedala, da usodnega dne morebitne tretje osebe pri Baričeviču nista opazila. S Sašo sicer nista imela veliko stikov. Vida je povedala le, da je k Saši Baričeviču nekajkrat na teden prihajala snažilka, občasno pa tudi nekdanja državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Sonja Bukovec, ki je bila po njenih besedah "Saševa nekakšna prijateljica." Bukovčeva, zoper katero je tožilstvo spisalo obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, kaznivo dejanje pa se nanaša na sporne postopke vračanja bulmastifov po njihovem brutalnem napadu na Stanislava Megliča, je bila v družbi sestre pokojnega, Dee Baričevič, tudi med prvimi na kraju tragedije.

Kot priča je pred sodnico danes stopil tudi tedanji komandir policijske postaje Vič Franc Marolt, ki je povedal, da mu policisti na Oražnovi niso povedali, da bi bil kdo od njih ranjen. Dodal je, da bi ga morali o poškodbah policisti načeloma obvestiti, vendar se v praksi nemalokrat zgodi, da policisti o manjših poškodbah ne poročajo že na kraju posredovanja, včasih tudi zato, ker poškodb niti ne opazijo.