Ivan Bučar, direktor ljubljanske veletržnice, nam je pojasnil, da je tako zato, ker so se slovenski trgovci preusmerili v nakupe na italijanskih veletržnicah, kjer je tega pridelka zaradi afere E. coli v izobilju, cene pa so močno padle. Kilogram kumar trgovci v Padovi tako dobijo po 10 do 20 centov, v Sloveniji pa jih nato prodajajo po 60 do 70 centov. Zaradi tega se je nakopičilo od 30 do 40 ton neprodanih slovenskih kumar, in ker bi jih bilo prihodnji teden že okoli sto ton, so jih nameravali pridelovalci jutri brezplačno razdeliti potrošnikom, saj jih pod ceno ne želijo prodajati.

A to očitno ne bo potrebno. Bučar pravi, da so slovenski trgovci včeraj le stopili skupaj in se dogovorili, da bodo odkupili slovenski pridelek. Bučar pravi, da je kilogram kumar na veletržnici Vižmarje trenutno po 40 centov - kar kmetom pokrije stroške pridelave - normalna cena v tem času bi bila 50 centov, prodaja pa je upadla za 80 odstotkov. "Tujih kumar pri nas noče nihče kupiti," poudarja Bučar in dodaja, da je to priložnost za slovenske pridelovalce zelenjave. Hkrati obžaluje, da je zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov nastajal več kot desetletje in v praksi še ni zaživel. "Potrošnike bi morali že zdavnaj podučiti, da je lokalno pridelana hrana najboljša, in če bi imeli pametno kmetijsko politiko, bi lahko v Sloveniji pridelali bistveno več zelenjave in sadja," meni Bučar.

Iz Mercatorja so sporočili, da bo ta konec tedna od petka dalje potekala promocijska prodaja kumaric slovenskih dobaviteljev.

Nemški minister za zdravje Daniel Bahr je včeraj sporočil, da število okužb z bakterijo E. coli v Nemčiji upada. "Ne morem še preklicati opozorila, vendar imamo zdaj razlog za upanje, saj število okužb še naprej upada," je izjavil minister. Bahr je še dejal, da se bodo novi primeri okužb še pojavljali, pričakovati je verjetno tudi smrtne primere, vendar je "najhuje za nami". Izvora nevarnega seva bakterije E. coli še niso našli.

V Berlinu so se včeraj na kriznem sestanku sestali pristojni za zdravje in varnost potrošnikov iz Nemčije in Evropske unije. Evropski komisar za zdravje John Dalli je po srečanju Nemčijo zagovarjal pred kritikami, da se je prenaglila, ko je za izbruh nevarne bakterije okrivila zelenjavo. Pri tako velikem številu okuženih ljudi in ker je od prvih zastrupitev minilo že toliko časa, je težko najti neposreden vzrok okužbe. Ko se začne dogajanje vleči, se namreč bakterije lahko prenesejo od začetnega vira na druge, sekundarne vire in se lahko ljudje okužijo tudi od teh, je o vzroku okužbe v Nemčiji razmišljala Majda Biasizzo, vodja nacionalnega referenčnega laboratorija za okužbe z E. coli pri Nacionalnem veterinarskem inštitutu. Morda je šlo že v začetku za več izvorov okužbe, tako da med obolelimi niso mogli najti prave skupne točke. Na očitek, da v Nemčiji predvsem iščejo okuženo zelenjavo, namesto da bi raziskovali, kako je bakterija z živali sploh prešla na živila, odgovarja, da je ob izbruhu obolenj pomembno, da se izloči vir okužbe, v nadaljnjih fazah pa je treba preučiti tudi postopke gnojenja ter pridelave in predelave živil. "Če bi se najprej usmerili v rezervoar teh bakterij, ki so živali, bi ugotovili, da je lahko več kot 20 odstotkov goveda nosilec verotoksičnih sevov E. coli - ki pa vsi niso enako patogeni, saj je ta bakterija pri živalih normalno prisotna. S tem bi si lahko še otežili delo," meni Biasizzova. Meni tudi, da ne gre za kontaminacijo vode iz vodovoda, saj bi bilo v tem primeru še več okuženih. Veliko dejstev kaže na okuženost katerega izmed živil. Po njenih besedah lokalna pridelava hrane takih kriz ne bi mogla preprečiti, saj je okužbe ljudi z mikroorganizmi mogoče omejiti predvsem z dobro higieno in pravilno pripravo hrane. Pohvalila je nemške strokovnjake, ki dobro sodelujejo z evropskim referenčnim laboratorijem za okužbe z E. coli. "Ob tej krizi se je sodelovanje evropskih laboratorijev izkazalo za koristno in aktivnosti so v okviru analitike živil dobro stekle," je povedala Majda Biasizzo.