Čeprav poskuša vrhovni lastnik tednika, avstralski globalni medijski mogotec, zapriseženi desničar in eden izmed najvplivnejši mož v Britaniji Rupert Murdoch z visokimi odškodninami utišati hekerski škandal, postaja ta vse glasnejši zaradi novih odkritij. Najnovejše škandalozno odkritje je pravzaprav staro osem let. Na dan je prišlo, da je nekdanja urednica tednika News of the World Rebekah Brooks leta 2003 v parlamentarnem odboru za kulturo, medije in šport dejala, da so "novinarji v preteklosti policiste plačevali za informacije".

Ne ve za konkretne primere

Gospa Brooks je zdaj direktorica Murdochove britanske časopisne hiše News International, ki (še) noče komentirati teh besed. Pod njeno streho so poleg rumenega tednika News of the World tudi resni tednik Sunday Times in skrajno rumeni dnevnik Sun, vsi trije pa so desničarska trobila. Od maja 2000 do januarja 2003 je bila urednica tednika News of the World, nato pa je prevzela urednikovanje Suna. Pred omenjenim parlamentarnim odborom je pričala dva meseca potem, ko je presedlala na Sunov uredniški položaj. Vodstvo Scotland Yarda se je že odzvalo z izjavo, da razmišlja o tem, da bi sprožilo kazensko preiskavo njene tedanje trditve o kupovanju policijskih informacij. Brooksova je prejšnji teden v pismu parlamentarnemu odboru za notranje zadeve napisala, da je to dejala v odgovoru na vrsto vprašanj o tem, kako časopisi zbirajo informacije. Hotela je "samo komentirati splošno razširjeno mnenje, da so policiste plačevali za informacije": "Zagotavljam vam, da ne vem za konkretne primere."

Aretirali že tri novinarje

Zaradi hekerskega škandala oziroma suma, da so "protizakonito prestrezali komunikacije", so aretirali že tri novinarje. Založnik tednika News International se je pred kratkim opravičil vsem žrtvam prisluškovanja in sporočil, da je pripravil odškodninski sklad (menda 20 milijonov funtov), da bi se "pošteno in učinkovito odzval na tožbe". Proti tedniku je do zdaj vložilo tožbo več kot dvajset oseb. Govori se, da je tednik prisluškoval celo do 5000 znanim Britancem. Znana so imena osmih oseb, ki naj bi jim že ponudili odškodnine. Med njimi je nekdanja laburistična ministrica za kulturo Tessa Jowell in nekdanji pomočnik nekdanjega namestnika premierja John Prescott, zdaj lord Prescott, ki je dejal, da mu je policija sporočila, da je tednik prestregel 44 njegovih sporočil. Prav lord Prescott je tisti, ki zahteva, da bi predvideni Murdochov 100-odstotni prevzem televizijskega orjaka BskyB preložili na čas po končani preiskavi hekerskega škandala. BskyB je že zdaj v 37-odstotni lasti Murdochovega globalnega medijskega podjetja News Corporation.

Prav ta prevzem, ki ga najostreje kritizirajo levičarski intelektualci, je razlog za to, da se je Murdoch odločil z veliko denarja zapreti usta Britancem, ki so jim prisluškovali, čeprav je moral News of the World, ki je najprej trdil, da je šlo za peščico "pokvarjenih" novinarjev, prej priznati, da je šlo v resnici za sistematično prisluškovanje. Zanj so morali vedeti tudi ljudje na odgovornih položajih. Kako zelo visoko in kdo vse so bili, naj bi ugotovilo visoko sodišče.