Goršek je v nadaljevanju razprave o odgovornosti javnih funkcionarjev na študentskih demonstracijah, ki jo je zahteval SDS, pojasnil, kako so potekale aktivnosti policije od zadnje seje, torej julija in avgusta. Dejal je, da kriminalisti dela še vedno niso zaključili in ga nadaljujejo, obenem pa dodal, da do sedaj niso potrdili, da bi ovadeni bili člani kakšnih skupin. Šlo naj bi za posameznike, ki so povzročali nerede.

Že v začetku razprave pa so koalicijski poslanci zahtevali, da se razprava konča in se glasuje o sklepih, ki so jih predložili že na prejšnji seji 7. julija. Predlagali so, da se odbor seznani z ukrepanjem policije in ministrstva za notranje zadeve, da izrazijo obžalovanje nad nasiljem, do katerega je prišlo, da potrdijo, da je policija ravnala pravilno in da zavrnejo vsakršno politično oceno odgovornosti.

Predsednik odbora Vinko Gorenak (SDS) je zahtevo zavrnil, češ da "nima osnove v poslovniku".

Tako so poslanci lahko začeli postavljati vprašanja. Alenka Jeraj (SDS) je policiji očitala, da ni naredila vsega tistega, kar bi morala, zato je zbrane predstavnike policije na odboru vprašala, ali so ukrepali v skladu z zakonom o javnih zbiranjih. Prav tako jo zanima, kdo je dajal navodila, ali je bil vodja Policijske uprave Ljubljana navzoč v operativnem centru in ali so policisti na kraju dogajanja zahtevali okrepitve.

Goršek ji je razložil, da je bilo na kraju dogajanja okoli 400 policistov in da ni niti eden od njih zaprosil za okrepitve. Pojasnil je, da je ves čas pri usmerjanju delovanja policistov sodeloval tudi direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar, o vsem pa je bil seznanjen tudi on sam.

Gorenak je Gorška izzval z besedami: "Gospod direktor, jaz verjamem, da vi ne smete priznati, da ste od politike dobili navodila, ker bi bili jutri nekdanji direktor." Vendar je Goršek ponovil, da političnih navodil ni dobil in dodal, da verjame, da "bi bilo marsikomu všeč, da bi se policisti uprli".

Kot je utemeljil, na policiji vedo, kaj pomeni uporaba nasilja nad tako množico. Kljub temu pa policisti po njegovih besedah "niso stali križem rok", ampak izvajali ukrepe, saj so nenazadnje prijeli 31 ljudi. Dajanje političnih navodil je zanikal tudi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Damjan Lah. Po Gorenakovem mnenju je nedopustno, da so v izgredih poškodovali policiste in razbili parlament, medtem ko so "razbijači" ostali nepoškodovani.

Na seji so nekateri opozicijski poslanci spomnili na Fronto prekercev in Delovno skupino proti delu, ki naj bi bili po njihovih navedbah ultralevičarski in anarhistični. Predstavnik obeh skupin Mitja Šega je njihovo vpletenost zanikal.

Dejal je, da so še pred začetkom izgredov v policijskem spremstvu odšli proti Socialnem centru Rog. Gorenak pa je ponovil, da iz dokumentov varnostne službe G7, ki je skrbela za varovanje na demonstracijah, izhaja, da so prvi predmeti proti državnemu zboru poleteli, ko predstavnikov ŠOS še ni bilo tam.