Športne vsebine – od atletike, nogometa in košarke do preostalih poletnih in zimskih športov – so bile in bodo na televiziji vedno neizogiben del programa. Športna ponudba na malih zaslonih ne le razveseljuje športne navdušence, ampak privablja široko množico občinstvo, ki se želi ob tem predvsem sprostiti in hkrati navijati za svojega favorita. In če so bile nekoč vse oči uprte v drugi program TV Slovenija, kjer ni manjkalo raznolikih športnih vsebin, so danes – tudi zaradi vse dražjih pravic prenosov – te vsebine porazdeljene med nacionalno in komercialne televizije. Mnenja o tem, kaj sodi na nacionalno in druge televizije, so sicer že dolgo deljena, si pa vse zahtevnejši gledalci želijo še več športnih vsebin. Pa jih bodo dobili po recimo odmevnih olimpijskih igrah? Poglejmo, kakšno bo športna (televizijska) jesen!

Nacionalna televizija

Po izjemnem športnem poletju bo športno obarvana tudi jesen na Televiziji Slovenija. Gledalci so lahko do 8. septembra spremljali dogajanje na paralimpijskih igrah v Parizu, kjer je Slovenijo zastopalo 14 parašportnic in parašportnikov v štirih športnih panogah. »Ljubitelji plezanja bodo lahko 13. septembra spremljali posnetek finala svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kopru. Od 13. septembra do 15. septembra bomo prenašali svetovni pokal v slalomu na divjih vodah iz italijanskega Ivrea, od 20. septembra do 22. septembra pa iz španskega Seu D'Urgella. Konec septembra bodo lahko ljubitelji kolesarstva spremljali neposredne prenose s svetovnega prvenstva v kolesarstvu v Švici. Sedmega in devetega novembra bodo lahko gledalci spremljali kvalifikacije za moško evropsko prvenstvo 2026. Konec novembra pa bomo prenašali evropsko žensko prvenstvo v rokometu (28. november – Innsbruck, 29. november – Debrecen, 30. november – Innsbruck),« so nam sporočili z RTV SLO. Seveda ob tem nismo mogli mimo vprašanja, ali bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji zimskih športov. Bodo! »V soboto in nedeljo, 26. in 27. oktobra, bomo prenašali svetovni pokal v alpskem smučanju (veleslalom) za moške in ženske (Sölden). Konec tedna, 16. in 17. novembra, bomo na TV SLO 2 prenašali svetovni pokal v alpskem smučanju (slalom) za moške in ženske iz Levija. V soboto in nedeljo, 23. in 24. novembra, bomo prenašali svetovni pokal v smučarskih skokih (prenos iz Lillehammerja) in svetovni pokal v alpskem smučanju (slalom) za moške in ženske iz Gurgla. V soboto, 30. novembra, bomo na TV SLO 2 prenašali svetovni pokal v deskanju na snegu (Secret Garden), svetovni pokal v biatlonu (Kontiolahti), svetovni pokal v smučarskem teku (Ruka), svetovni pokal v alpskem smučanju – veleslalom (Killington) ter svetovni pokal v smučarskih skokih (Ruka),« so nam še pojasnili.

Pop TV in Kanal A

Vsi še kako dobro vemo, da ko se jesen prevesi v drugo polovico, je čas za največji tekaški praznik pri nas. Tudi letos, natančneje 20. oktobra, bodo na Pop TV prenašali NLB Ljubljanski maraton. Ob tem bodo gledalkam in gledalcem ponudili vpogled v dogajanje ob progi ter pogovore s strokovnjaki. Če bodo tekaški navdušenci maraton spremljati na Pop TV, pa se bodo na Kanalu A na jesenskem meniju znašle tako vrhunske košarkarske tekme NBA kot veličastne nogometne predstave najboljših klubov v Evropi. Tekme Uefine lige prvakov so se že začele, naslednje so po rednem sporedu 17., 18. in 19. septembra. Vedno bolj napeto pa je tudi v motociklističnem svetu – še nekaj dirk nas loči od novembrskega kronanja najhitrejšega kralja na dveh kolesih v razredu motoGP. Seveda pa bomo pesti stiskali tudi za naše rokometašice na tekmah lige prvakinj EHF​, in sicer že 14. septembra.

Planet

Športno obarvan je to jesen tudi Planet 2, kjer bodo podrobno spremljali dogajanje v prvi slovenski ženski nogometni ligi. V vsakem krogu bodo prenašali eno tekmo. V prvi ligi je po novem nastopa deset klubov. Naslov prvaka brani enajstkratna prvakinja Mura Nona, ki je tudi tokrat glavni favorit za končno slavje. V rednem delu lige, ki se po novem imenuje ženska nogometna liga Triglav, bo 18 krogov, sledili bosta liga za prvaka z najboljšimi štirimi klubi in liga spodnjega dela, v katerem bo igrala preostala šesterica. Med 1. in 6. oktobrom 2024 bodo na Planet 2 prenašali še deveto dirko po Hrvaški (Cro Race). Dirka se bo tokrat začela v Vodicah, cilj pa bo v Zagrebu.

Arena Sport

Na Areni imajo na meniju najboljše evropske nogometne lige: premier league, la liga in se​rie A, kjer spremljamo mojstrovine najboljših nogometašev na svetu. Dvajsetega septembra se vrača liga ABA ​s Cedevito Olimpijo in Krko.

Ekipa, ki bo vodila športne programe na Arena TV 2. Nejc Vidmar, Nataša Gavranić in Denis Šme / Foto: Arena Tv

Ekipa, ki bo vodila športne programe na Arena TV: Nejc Vidmar, Nataša Gavranić in Denis Šme. / Foto: Arena TV

Seveda pa bodo oči uprte tudi čez lužo, liga NBA ​v novo sezono vstopa 22. oktobra, glede na uspeh Dallas Mavericks v pretekli sezoni in priljubljenost Luke Dončića pa letos lahko pričakujemo rekordno veliko število tekem v Evropi prijaznih terminih. Z veseljem jih bodo pospremili na Areni Sport, tudi s studijskim programom. Tu bo tudi jubilejna, 30. zaporedna sezona v ligi prvakinj EHF za ljubljanski RK Krim, ki napoveduje uvrstitev na zaključni turnir.

Sportklub

Še kako športno obarvan bo to jesen (in zimo) tako Sportklub z vsemi svojimi programi. Ogledali si boste lahko tekme slovenskega državnega prvenstva v nogometu košarki, odbojki in rokometu, vse nastope slovenske nogometne reprezentance v ligi narodov, tri najkakovostnejša evropska klubska nogometna tekmovanja – ligo prvakov, evropsko ligo in konferenčno ligo. V slednji bosta letos nastopila tudi dva slovenska predstavnika, in sicer Celje ter Olimpija. Tu bodo še vsi mitingi diamantne lige v atletiki, številna vrhunska državna prvenstva in pokalna tekmovanja v nogometu, večino teniških turnirjev serije ATP in WTA 1000, 500 in 250 ter preostale dirke formule 1. »Pozabiti pa ne smemo niti na našo tedensko nogometno oddajo Pod prečko, ki je namenjena predvsem dogajanju na slovenskem državnem prvenstvu in v domači reprezentanci,« so sporočili iz Sportkluba.

Šport TV

Na Šport TV bodo na svoj račun prišli nogometni navdušenci. Na sporedu bodo: prva liga Telemach, evropska in konferenčna liga ter bundesliga. Kar zadeva košarko, bo mogoče spremljati evropski pokal (Eurocup) in ligo Nova KBM. Niso pozabili niti na hokej in ligo ICE, kjer bodo predvajali večino domačih obračunov. Za konec je tu še motokros (MXGP in MX2). Boj za naslov prvaka v elitnem razredu MXGP (trenutno ima slovenski as Tim Gajser 14 točk prednosti) je povsem odprt. Odlično v krstni sezoni med elito nastopa tudi Jan Pancar. Na sporedu so še dve dirki (VN Kitajske 16. septembra in VN Španije 29. septembra) ter reprezentančna preizkušnja MXON (6. oktobra). 

Priporočamo