Na vogalu avenije Lexington in 52. ceste na Manhattnu v New Yorku je pred 70 leti, natančno 15. septembra 1954, nastala kultna fotografija v belo oblečene filmske igralke Marilyn Monroe, ko ji je veter skozi rešetke zračnika podzemne železnice okoli ene ure zjutraj pred množico fotografov, snemalcev in firbcev visoko dvignil krilo. Zgodilo se je na snemanju filma Sedem let skomin režiserja Billyja Wilderja.

Odločala bo Kalifornija

V večni spomin na dogodek je umetnik Seward Johnson oblikoval osemmetrski jekleno-aluminijast spomenik sekssimbola z dvignjenim krilom z imenom Forever (za vedno) Marilyn, ki so si ga nekaj časa ogledovali v različnih mestih po svetu in je nazadnje končal v Palm Springsu v Kaliforniji, puščavskem mestu blizu Los Angelesa, kjer pa se z njim dogaja enako kot z ameriškim političnim prepričanjem ob volitvah. Demokrati v Palm Springsu ga, ko so na oblasti, postavijo v središču mesta, republikanski klerikalci pa ga za časa svojega župana potisnejo nekam v puščavsko predmestje, kamor po njihovem pohujšljivost tudi sodi. Nestrpneži ga večkrat tudi polijejo z rdečo barvo po postopku, ki ga poznajo tudi naši »oboževalci« partizanskih spomenikov.

 ds df / Foto: Ds Df

Na zdaj osamljenih rešetkah na vogalu avenije Lexington in 52. ceste na Manhattnu je pred 70 leti je nastala ikonična fotografija Marilyn Monroe. / Foto: wikipedia

Prav v Kaliforniji, ki ima na predsedniške volitve zaradi največjega števila elektorjev (54) od vseh držav v ZDA pogosto usoden vpliv, sva se avtorja Šepeta odločila, da skušava razkriti, kaj se dogaja s privrženci Donalda Trumpa in Kamale Harris, ki je mladost preživljala prav v Kaliforniji v San Franciscu v bližini slavne univerze Berkeley.

Democratic presidential candidate and U.S. Vice President Kamala Harris attends a campaign event at UNLV (University of Nevada, Las Vegas) campus, in Las Vegas, Nevada, U.S., August 10, 2024. REUTERS/Kevin Mohatt / Foto: Kevin Mohatt

Kamala Harris / Foto: Reuters 

Kot so povedali njeni nekdanji sosedje, si zdaj najmanj želijo, da bi nekdanja hiša njene družine postala plen turističnega fotografiranja. Nesporno podpora Harrisovi zmerno raste, kar dokazuje tudi čedalje večja vsota denarja, ki ji ga namenjajo njeni podporniki. Trumpu gre pri zbiranju denarja hudo za nohte, saj si je celo omislil prodajo stodolarskih zlatnikov s svojo podobo, ki naj bi postali zbirateljski hit, čeprav zanje ni bog ve kako velikega zanimanja. Podobno kot nihče prav iskreno ne verjame v mirovno poslanstvo Donalda Trumpa, ki ga podpira stara ameriška poslovna aristokracija, vključno s paradniki ameriške vojaške industrije. Samo medklic: ni šala, da je pri nas ljubitelj hitrih avtomobilov Matjaž Tomlje ustanovil sklad v podporo bodočemu predsedniku ZDA in mirovniku Donaldu Trumpu, pri čemer ga je pri predstavitvi ideje v hotelu Grand Plaza v Ljubljani od znanih Slovencev prišel podpret sam televizijski desničarski in seveda trumpovski as Jože Možina. Kako je nad idejo navdušena Matjaževa teta Tina Tomlje, nekdaj mogočna v rdeči politiki, ni znano, njen dolgoletni življenjski sopotnik Janez Zemljarič bi zanesljivo bil!

 ds df / Foto: F Dvfc

Na naslovu 1227 Bancroft Way (hiša se skriva za lesenim plotom na sredini fotografije) v San Franciscu je Kamala Harris preživljala otroška leta. / Foto: Alenka Žavbi

Toliko o naših oboževalcih Trumpa, ki pa imajo precej podobnih somišljenikov tudi med Američani slovenskih korenin – ti podobno kot pri nas desni z Brankom Grimsom na čelu širijo zgodbe o zločinih, posilstvih in ubojih, katerih domnevno storilci so emigranti iz Zahodne Indije, držav Latinske in Južne Amerike, ki so po Trumpovo v Kaliforniji pojedli že vse mačke in pse, zdaj pa se jim menda sline cedijo pred živalskimi vrtovi. Republikanska srenja v ZDA trdno verjame v takšne zgodbe, saj jih dnevno širita sam predsedniški kandidat in njegov podpredsedniški pribočnik senator iz države Ohio JD Vance, predstavnik skrajnih klerikalcev, za katere je tudi sedanji papež Frančišek precej nadležen levičar, s čimer je Trump prepričal tudi svojega velikega oboževalca v Evropi Viktorja Orbana in posredno bližnje klečeplaznike pred madžarskim predsednikom.

Kričači proti splavu pogorijo

V Kaliforniji velja za najkonservativnejše Orange county, eno od petih okrožij velemesta Los Angeles, kjer je dobil recimo predsedniške volitve tudi Richard Nixon, kalifornijske republikance na oblasti od leta 1936 pa je šele leta 2016 uspelo izriniti demokratki Hillary Clinton, ki je prav ob najinem obisku Hollywooda v podporo Kamali Harris spektakularno nastopila kot gostja v dvorani slavnega gledališča Dolby, kjer, mimogrede, podeljujejo tudi slavne filmske oskarje. Z njo se je pogovarjala novinarka in članica razvpite družine Kennedy Maria Shriver, pred leti ločena od nekdanjega bodibilderja in filmskega supermena Arnolda Schwarzeneggerja, ki je bil dva mandata tudi guverner Kalifornije, kot pred njim še bolj pogrošen kot filmski igralec Ronald Reagan, ki je prav z elektorskimi glasovi Kalifornije postal celo dvakrat predsednik ZDA. Zdaj se njegov spomin diči v družinskem muzeju z bronastim kipom zakoncev Reagan, dotaknete se lahko kamna iz berlinskega zidu, sedete za repliko predsedniške mize v Beli hiši ali pa pokukate v repliko dela notranjosti predsedniškega letala Air Force One, v katerem bi spet rad letal Donald Trump.

Trumpu gre pri zbiranju denarja hudo za nohte, saj si je omislil celo prodajo stodolarskih zlatnikov s svojo podobo, ki naj bi postali zbirateljski hit, čeprav zanje ni bog ve kako velikega zanimanja.

Toda v Kaliforniji je zdaj guverner demokrat, 56-letni Gavin Newsom, tudi županja Los Angelesa je demokratinja, Afroameričanka Karen Bass, poštarjeva hči, je odraščala v predelu LA, ki so ga nekdaj naseljevali hipiji, na Venice Beachu, ki je zdaj po ameriško izumetničena turistična atrakcija. Županja Bassova tudi napoveduje, da bodo olimpijske igre leta 2028 v njenem mestu potekale brez avtomobilskega prometa. Kamala Harris ima v Kaliforniji dobro podporo tudi zaradi očeta Jamajčana, podpirajo jo Latinoameričani, priseljenci iz Kitajske in Japonske ter seveda ženska večina, ki zagovarja pravico do splava. Prav v Orange Countyju pa ima Trump svojega največjega kričača proti splavu Scotta Baugha, ki nastopa z geslom: Proti splavu, brez vsake izjeme! Nekaj podobnega zganja kot pri nas Aleš Primc, ki ne odneha, čeprav so tudi Janeza Janšo kot zdaj Trumpa strokovnjaki za volitve že večkrat opozorili, naj bo o splavu raje tiho, kajti znano je, da ženske vedno prihajajo na volišča v večjem številu kot moški.

Samo rahla ponazoritev predvolilnih razmer v Kaliforniji: na znamenitem Fisherman's wharfu, ribiškem pomolu v San Franciscu, od koder prepelje ladja obiskovalce tudi do znamenite jetnišnice Alcatraz, je prodajalec kap, klobukov in šalov z napisom Trump na vprašanje, koliko je že prodal, malomarno odgovoril: »Non habla americano!« Ne govorim ameriškega jezika!

Na predvolilnih srečanjih po atentatu na Trumpa so se dogajali zanimivi zapleti. Na Trumpove shode so priganjali njegove najzvestejše oboževalce z obližem na desnem ušesu v jasno znamenje podpore, z zalepljenim ušesom pa so prihajali tudi na shode Harrisove kot v posmeh nasprotniku. Na televiziji so namreč jutro po atentatu ob delovni mizi jasno pokazali Trumpa brez obliža na ušesu, popoldne pa ga je nosil kot trofejno blagovno znamko. Se je pa našel poznavalec tudi slovenske politike, ki je Trumpov ukaz po izgubljenih volitvah, da se razsuje Kapitol v Washingtonu, primerjal s Hitlerjevim požigom Reichstaga, da je prišel do oblasti, ali z namero podpornikov Janeza Janše pred 30 leti, da zavzamejo slovenski parlament, potem ko je padel kot obrambni minister. Sicer pa zahodni časopisi Janeza Janšo redno imenujejo slovenski trump, zlasti po politični bedariji, ko je poražencu na prejšnjih volitvah čestital za zmago. 

Priporočamo