Na spominski slovesnosti ob 110. obletnici začetka prve svetovne vojne je slavnostni govornik, direktor Kobariškega muzeja Martin Šolar, najavil vpis na seznam Unesca tako za spominsko cerkev Svetega duha na Javorci nad reko Tolminko, posvečeno padlim avstro-ogrskim borcem na soški fronti, kot za Rusko kapelico ob cesti na Vršič, postavljeno v spomin ruskim ujetnikom, umrlim pod plazom. Za odobravanje dobrega razpoloženja ob predlogu je dodatno poskrbela izvrstna pevka Ana Vipotnik, sicer diplomirana rusistka, ob spremljavi kitare, enega najbolj svetovljanskih slovenskih glasbenikov Igorja Leonardija, ustanovitelja proslavljenega Fake Orchestra, katerega člana sta oba.

Matjaž Marxu kolo za slovo

Glasbeno uigrani par je sicer povezan tudi zasebno, imata dva otroka, Ana pa je hčerka legendarne slovenske igralke Marijane Brecelj in žal že pokojnega Matjaža Vipotnika, sina pesnika Ceneta Vipotnika ter vrhunsko šolanega in nagrajevanega grafičnega oblikovalca. V večnem spominu bo ostal njegov plakat Karla Marxa s kolesom, s katerim naj bi se odpeljal v zgodovino, skupaj s slovensko partijo, ki je takrat že dala slutiti, da bo sestopila z oblasti.

Matjaž Vipotnik / Foto: Alenka Žavbi

Matjaž Vipotnik, bil je vrhunski. / Foto: Alenka Žavbi

Matjažev brat Lenart Vipotnik je bil dolga leta snemalec nacionalne televizije, njuna sestra Alenka Vipotnik pa je bila gledališka in filmska igralka, poročena z Jako Judničem, režiserjem nepozabnih televizijskih oglasov, kot so bile serije Slovenija, dežela moja, Cockta, pa Frutek kuharji, akcija Podarim, dobim in še cela vrsta. Pri proslavljeni reklamni kampanji Slovenija, moja dežela, ki je šla silno v nos Beogradu, so sodelovali taki asi kot Zdravko Duša, Egon in Jani Bavčer, Karpo Godina, Jani Golob, Dušan Velkaverh, Oto Pestner, Nada Žgur, če spomnimo le na najbolj znane. Slogan Slovenija, moja dežela je bil pravzaprav prva javna najava bližajoče se slovenske samostojnosti. Naročnik akcije je bila Gospodarska zbornica Slovenije, njen direktor pa takrat Marko Bulc, ki je aprila 1989 nepričakovano izgubil na volitvah predstavnika Slovenije v predsedstvu SFRJ. Premagal ga je Janez Drnovšek, povsem v skladu z najavo v oglasu o »deželi«.
Ana Vipotnik in Igor Leonardi / Foto: Alenka Žavbi

Ana Vipotnik in Igor Leonardi, neponovljiva / Foto: Alenka Žavbi

Igralka Marijana Brecelj, tako kot njena druga hči Liza, ki po svoje oblikuje podobe znanih cerkniških čarovnic, živi v Grahovem pri Cerknici, v hiši, v kateri je bila rojena njena mama, tudi igralka Ančka Levar, sicer rojena Mele. Kot mlada, preseljena k stricu Ivanu Levarju, je nekako prevzela njegov priimek. Ivan Levar je bil sijajen operni pevec, ki pa je zaradi bolezni izgubil glas in postal eden stebrov slovenskega gledališča, po vojni pa je vzgojil tudi prve generacije slovenskih igralcev. Ančka Levar je začela kot igralka v še vedno sijajno delujočem Šentjakobskem gledališču v Ljubljani, skupaj s Stanetom Severjem, verjetno največjim imenom slovenskega gledališča, nepozabnim profesorjem v filmu Ne čakaj na maj. Levarjeva je prvič opozorila nase z vlogo Ostržka, kasneje pa je bila zelo cenjena v vlogah naivk.

Marijanin oče Marijan Brecelj pa je izhajal iz trdne rodbine zdravnika Antona Breclja iz Zapuž pri Ajdovščini. Bil je pravnik, politik, alpinist, partizan prvoborec in narodni heroj, ki je šel v NOB kot krščanski socialist, podobno kot pisatelj in pesnik Edvard Kocbek. Petega maja 1945 je v Ajdovščini postal podpredsednik prve Narodne vlade Slovenije. Med komunisti je dosegel visoke položaje v politiki, vendar nikoli povsem na vrhu, ker niso pozabili na njegovo poreklo krščanskega socialista, kar je partiji dalo prepotrebno širokogrudnost, po drugi strani pa so morali ohranjati njeno strogost in čistost. Nikdar pa Marijan Brecelj ni pristal na političnem stranskem tiru.

Spomin na pesnika Balantiča

Ko je moral Marijan Brecelj zaradi politične funkcije za deset let v Beograd, je šla z njim vsa družina. Mamo Ančko Levar so takoj sprejeli v Jugoslovansko dramsko pozorište pod pogojem, da se nauči dobro govoriti srbohrvaško. Ob stoletnici njenega rojstva leta 2015 so na Ančkini rojstni hiši v Grahovem odkrili spominsko ploščo. Prišla sta tudi Milan Kučan in Janez Stanovnik, kar je bilo presenečenje za domačine, kajti Grahovo je kraj trpkega spomina na medvojni dogodek, ko so partizani hudo obračunali z belogardistično postojanko. Med napadom je v goreči hiši v Grahovem umrl tudi komaj 22 let mlad vrhunski pesnik France Balantič, ki je tam tudi pokopan, čeprav je bil rojen v Kamniku, kjer se po njem imenuje tudi knjižnica. Imenovanje se je zgodilo za časa županovanja Marjana Šarca, nekdanjega obrambnega ministra, zdaj evroposlanca Svobode v Bruslju.

Grahovo je poseben kraj. V njem stoji lepo število partizanskih in domobranskih spomenikov, vedno znova pa se pojavljajo ideje, da bi okolje z okoli 500 prebivalci potrebovalo še kakšnega.

Grahovo je poseben kraj. V njem stoji lepo število partizanskih in domobranskih spomenikov, vedno znova pa se pojavljajo ideje, da bi okolje z okoli 500 prebivalci potrebovalo še kakšnega. Iz Grahovega je tudi vzorno dobra novinarka, televizijska voditeljica in filmska igralka Vesna Milek, ki je zaslovela z glavno vlogo v Anini proviziji, obenem še sijajna pisateljica, ki je napisala tudi biografski roman o igralcu Borisu Cavazzi.

Barbara Jaki in Andrej Smrekar, / Foto: Alenka Žavbi

Barbara Jaki in Andrej Smrekar, sestrična in bratranec / Foto: Alenka Žavbi

V občini Cerknica je tudi manjše naselje Lipsenj, povsem ob obali Cerkniškega jezera, kjer v družinski hišici veliko časa preživita Borisov sin, tudi igralec Sebastijan Cavazza, za tamkajšnje domačine samo Sebo, s svojo Ano Smrekar, tudi igralko. Njen oče je Andrej Smrekar, nekdaj direktor, sedaj pa umetniški vodja Narodnega muzeja, ki ga po njem vrhunsko vodi Barbara Jaki, njegova sestrična. Andrejev brat Borut je bil direktor ljubljanske Opere, njun oče pa velik zaljubljenec v umetnost Lado Smrekar, ki je v gradu Kostanjevica na Krki, od koder družina izhaja, postavil za vso državo pomembno vzorno umetniško galerijo, ki nosi ime po slikarju, dolenjskem rojaku Božidarju Jakcu.
Franci Pavšer / Foto: Alenka Žavbi

Ostal je samo še Franci Pavšer! / Foto: Alenka Žavbi

Na Notranjskem precej časa v svoji hiši preživita tudi zakonca, igralca Borut Veselko in Maša Derganc, nečakinja Marka Derganca, proslavljenega Dergija v kultnih oglasih Loterije Slovenije z Rozo, Andrejem Rozmanom. Marko Derganc je z Emilom Filipčičem ustvaril tudi nepozabno Butnskalo. Na Notranjskem živita še novinarka Danica Petrovčič in Simon Kardum, kritik in publicist, ki je visoko, kot je treba, postavil ugled Centra za urbano kulturo Kino Šiška, nazadnje pa bil eden od štirih »upravnikov« RTV Slovenije. Prvi je ugotovil, da na Kolodvorski nikoli ne bo drugače, in je odstopil. Nato ga je posnemal generalni direktor Zvezdan Martič in za njim še tretji član Andrej Trček, tako da v upravi sedaj sedi le delavski predstavnik – športni novinar Franci Pavšer.

Če zapišemo, da z Notranjskega izhaja tudi posebnež v zabavni glasbi Tomaž Domicelj, se je treba ob letošnjem letu, posvečenem Rudolfu Maistru, spomniti, da se je general rodil pred 150 leti v Kamniku, živel v Mariboru, umrl pa je na Uncu na Notranjskem 26. julija 1934. Tja so ga na stara leta zvabili spomini na mladost, ki jo je preživljal pri teti Matildi, ki je imela na Rakeku sijajno restavracijo. Notranjec je tudi prvi guverner samostojne Banke Slovenije dr. France Arhar. V mladosti zidarski pomočnik očetu, za katerega se še sedaj ve, da je bil najboljši pritrkovalec v cerkvenem zvoniku.

Priporočamo