Jesenski meseci prinašajo za gledalce obdobje, ko je večnih ponovitev oddaj, serij in tudi filmov bolj ko ne konec. Televizijski zasloni se znova napolnijo z raznoliko in bolj ali manj privlačno ponudbo oddaj. Tako nacionalna televizija kot obe največji komercialni televiziji (Pop in Planet) obljubljajo gledalcem razburljivo mešanico serij, priljubljenih nadaljevank ter bogat izbor zabavnih in drugih vsebin. Medtem ko si nacionalna televizija prizadeva še za dokumentarne serije, umetniške filme in izobraževalni program, se komercialne televizije osredotočajo na množico bolj atraktivnih oddaj in pretresljivih resničnostnih formatov, ki tako kot v svetu tudi pri nas privabljajo množice gledalcev. Zdi se, da gledalci v veliki večini še najraje spremljajo prav te šove, saj se mnogi med njimi poistovetijo z glavnimi akterji. Kaj zabavnega in razvedrilnega je torej pričakovati v jesenski ponudbi na naših televizijah?

Dobro jutro, Vem!, Joker ...

Na RTV Slovenija je televizijska ponudba bolj ko ne jasna, saj je zapisana v Programsko-produkcijskem načrtu (PPN) 2024, ki so ga sprejeli že lani. PPN je v bistvu »televizijsko Sveto pismo«, pri katerem večja odstopanja ne pridejo v poštev. Med prvimi razvedrilnimi oddajami, ki so se vrnile med gledalce že v zadnjem tednu počitnic, je ena najbolj prepoznavnih in priljubljenih oddaj na nacionalni televiziji Dobro jutro. Sprva je bilo Dobro jutro obarvano še poletno, od 2. septembra dalje pa so jutranjiki z gledalci znova spet vsak delavnik med 7. in 10. uro. »Po poletju se vedno veselim nove sezone. Z dopusta se vrnemo spočiti, naspani, polni energije in svežega zagona, z novimi idejami. Že zato je jesenski start sezone vedno pospremljen z dobro voljo. Oddajo malo prevetrimo, dodamo nove rubrike; poskrbimo, da smo mi kot ustvarjalci in seveda gledalci zadovoljni. Najti dobro rubriko je izziv, torej takšno, ki bo gledalce tako informirala kot zabavala. Malo pa je izziv tudi, ko se moramo spet navaditi na bolj zgodnje vstajanje,« je med drugim dejala ena od voditeljic Špela Močnik, ki se je prav tako razveselila nove sezone. 13. septembra se je bo v petkovem Glasbenem pozdravu razveselil tudi voditelj Andrej Hofer. V Jokerju, kjer trenutno iščejo nove tekmovalce, bo blestel Mario Galunič.

Na nacionalno televizijo se vrača Dobro jutro / Foto: Adrian Pregelj

Na nacionalno televizijo se vrača Dobro jutro / Foto: Adrian Pregelj

Pri razvedrilnih vsebinah bo kaj kmalu tu še priljubljeni kviz Vem!. Gledalci pričakujejo, da se bodo vrnile še oddaje Kaj dogaja?, Nedeljsko popoldne, Dnevna soba, Na lepše, ne nazadnje pa kakšen koncert glasbenikov, ki jih občasno predvajajo v razvedrilnem programu. Kdaj bodo omenjene oddaje (ali katere druge) na programu, nam do konca redakcije z nacionalke niso sporočili. Tudi novih zimzelenih popevk so si zaželeli gledalci, a tudi teh v jesenskem terminu letos ne bomo slišali.

Od kmetov do talentov

Pop TV pravi, da se to jesen seli iz mesta. Z gledalci gredo na slovenske pašnike in polja, ob tem pa še med zanimive, odbite in podjetne posameznike, pa na odre med talente in na igrišča med športnike ter v kuhinje med kuharje. Prvi šolski dan je prinesel začetek 11. sezone resničnostnega šova Kmetija, ki je na sporedu od ponedeljka do petka. Pravijo, da v letošnji sezoni ne bo časa za neskončno posedanje in sekanje ovinkov. Na Kmetiji so tekmovalce pričakali živali, neobdelana polja in mnoga druga presenečenja. Gospodarica Nada jim bo v naslednjih tednih še prav posebej gledala pod prste, saj bodo morali skrbeti za živali, ki jih bo letos na kmetiji zelo veliko. Nekatere bodo postale njihove prijateljice in prave zvezde. Voditeljica Natalija Bratkovič pravi, da ne bo popuščanja! »Letos bodo tekmovalci največji izziv sami sebi in drug drugemu. Nenehno jih bom soočala s situacijami, ki bodo od njih terjale razmislek, ali upoštevati glavo ali srce. Za katero možnost se bodo odločili? S čustvi nabito polna sezona bo ponudila nepričakovane razplete, arena bo dala dobesedno krvave boje, tedenske naloge boleče žulje in neprespane noči. Nekateri tekmovalci bodo zabredli kot še nikoli, se izgubili v lastnih čustvih, meje bodo prekoračene do točke brez vrnitve,« je dogajanje v Kmetiji strnila voditeljica.

Natalija Bratkovič s Kmetije / Foto: Pop Tv

Natalija Bratkovič iz Kmetije / Foto: Pop TV

Tudi nova, že deveta sezona podjetniške oddaje Štartaj, Slovenija! se bo letos preselila na podeželje. Letošnji podjetniki se bodo predstavil z izdelki iz kozjega mleka, sivke, česna, zelišč. Predstavili bodo prednosti in slabosti podjetništva, ki je odvisno od narave, podnebnih sprememb, zakoreninjenih navad in aktualnih trendov. Kakšni pa so trendi v tradicionalni francoski kuhinji, lahko prav tako gledalci od 2. septembra dalje spremljajo v 40 novih epizodah serije Ja, Chef!. V zabavnih serijah bodo igralci postregli chefa Bohinca na frotirasti posteljici in sestro Boruta, mariniranega v užaljenosti.

To jesen bodo na Pop TV praznovali tudi jubilejno deseto sezono priljubljene oddaje Slovenija ima talent. Žirantska četverica, ki jo sestavljajo Lado Bizovičar, Ana Klašnja, Marjetka Vovk in Andrej Škufca, obljublja praznovanje, kot ga še nismo videli. »Spraševala sem se, ali lahko še kaj najdemo, kaj nas lahko še preseneti, in ta oddaja vedno znova dokazuje, da je še veliko stvari, ki nas še vedno vržejo na rit, nas nasmejejo ali se ob njih razjočemo,« je povedala Ana Klašnja. Pripravite se na nikoli videne talente z vseh koncev Slovenije, ob katerih se bomo ob nedeljskih večerih smejali, jokali in si od strahu tudi zakrivali oči.

Prebujanje, potenje in kuhanje

Na Planet TV se že od 19. avgusta dalje jutranjiki zbujajo z gledalci. Priljubljena jutranja oddaja Jutro na Planetu se je namreč kaj hitro vrnila z novo sezono. Z gledalci so tudi to jesen trije voditeljski obrazi, ki nam lepšajo jutra: od ponedeljka do četrtka Suzana Kozel in Igor Krmelj, ob petkih pa Manja Stević. »V novi sezoni oddaje Jutro na Planetu bomo potrkali tudi na vaša vrata in pogledali, kaj za njimi počnete vi. Seveda vas bomo ob tem tudi nagradili. Poleg tega v novi sezoni ne bomo pozabili na vaše zdravje in zdrav način življenja. Predstavili vam bomo ideje, kam se lahko odpravite na izlet, da vam ne bo doma preveč dolgčas,« je ob tej priložnosti strnil urednik in voditelj oddaje Igor Krmelj.

Na Planetu bodo živeli na tehtnici / Foto: Planet

Na Planetu bodo živeli na tehtnici. / Foto: Planet

Na prvo septembrsko nedeljo je prišel še prenovljeni šov Življenje na tehtnici, ki se dogaja v posebni hiši v Logatcu, kjer 15 tekmovalcev čaka le ena želja – izgubiti čim več kilogramov. Skrb za njihovo telesno pripravljenost in motivacijo bodo v tej sezoni prevzeli kar trije strokovnjaki: dva glavna trenerja, Nives Orešnik in Andrej Milutinovič, ter svetovalec za zdrav življenjski slog Gregor P. Kirsch. Za dodatno navijaško razpoloženje med izzivi bo poskrbel voditelj šova Klemen Bučan. Šov Življenje na tehtnici bo navdih tudi za gledalce, ki bodo skozi zgodbe tekmovalcev spremljali moč volje in odločnost za boljše življenje.

Za konec pa bodo nekoliko manj pazili na kilograme v kuharski oddaji Riba, raca, rak. Pred gledalci je še enkrat več oddaj kot v prvi sezoni, kar pomeni še več druženja, še več znanih Slovencev za štedilnikom ter še več novih in okusnih jedi. V prvih petih oddajah kuhajo Miki Vlahović, Gaja Prestor, Tilen Lotrič, Maja Blagovič in Luka Korenčič. Kdo bo tisti, ki bo v prvem tednu s svojo gostoljubnostjo in kulinariko najbolj navdušil, zbral največ točk in postal prvi zmagovalec letošnje sezone, bo jasno v oddaji Riba, raca, rak. 

Priporočamo