Kris Kirstofferson je umrl v starosti 88 let. Bil je večkrat nagrajeni country pevec in filmski igralec, dobitnik številnih nagrad in priznanj.

"S težkim srcem sporočamo, da je naš mož, oče in dedek Kris Kristofferson umrl v soboto, 28. septembra, na svojem domu," na Havajih, je družbenem omrežju Facebook sporočila njegova družina. "Hvala vsem, ki ste ga imeli radi vsa ta leta. Ko vidite mavrico na nebu, je to on, ki se vam smehlja," so še zapisali.

Svetovni javnosti bo Kristofferson ostal najbolj znan kot človek, ki stoji za skladbo "Me and Bobby McGee" slovite Janis Joplin in "Help Me Make It Through the Night". Desetletja je nastopal samostojno. Sredi 80. let minulega stoletja pa je ustanovil skupino The Highwaymen z Johnnyjem Cashom, Waylonom Jenningsom in Williejem Nelsonom.

Posvetil se je tudi igralskemu poklicu, v katerem naj bi ga videz pripeljal do sodelovanja z režiserjema Samom Peckinpahom in Martinom Scorsesejem.

Ljubitelji filmov se ga bodo spominjali po vlogah v številnih filmih, med drugim v uspešnici Zvezda je rojena iz leta 1976, kjer je zaigral ob Barbri Streisand. V novejši priredbi tega filma sta v glavnih vlogah blestela Bradley Cooper in Lady Gaga.

 

FILE - Artist and songwriter Kris Kristofferson performs "Sunday Morning Coming Down" at the Nashville Songwriters Association International "50 Years of Songs" at the Ryman Auditorium, Sept. 20, 2017, in Nashville, Tenn. (Photo by Laura Roberts/Invision/AP, File)

Foto: AP

FILE - Actor Kris Kristofferson walks down the red carpet during the premiere for his new movie "Dreamer," Oct. 9, 2005, in the Westwood section of Los Angeles. (AP Photo/Ric Francis, File)

Foto: AP

 

Kristofferson se je rodil 22. junija 1936 v Brownsvillu v Teksasu. Kot otrok se je pogosto selil, ker je bil njegov oče zaposlen v ameriški vojski. Tudi sam se je pridružil vojski, a ohranil zanimanje za glasbo in pisanje pesmi. Ponudili so mu predavateljsko mesto na ameriški vojaški akademiji West Point, a se je raje odločil za odhod v Nashville, kjer je sprva začel s pisanjem pesmi za druge. Svoj prvi album je izdal leta 1970.

Od leta 2004 je bil član Hiše slavnih country glasbe. Za seboj je pustil ženo Liso, osem otrok in sedem vnukov.

 

FILE - Country stars Johnny Cash, left and Kris Kristofferson sing during the Country Music Awards in Nashville, Tenn., Oct. 1983. Kristofferson, a Rhodes scholar with a deft writing style and rough charisma who became a country music superstar and A-list Hollywood actor, has died Saturday, Sept. 28, 2024. (AP Photo, File)

Dve legendi country glasbe: Johnny Cash in Kris Kristofferson Foto: AP

Priporočamo