Taylor Swift je le nekaj minut po zaključku torkovega predvolilnega soočenja z objavo na instagramu prvič javno podprla kandidatko Kamalo Harris za predsednico. Harrisovo je označila kot zagotovilo za boj za pravice, ki jih zagovarja tudi sama. »Tako kot mnogi med vami sem si tudi jaz danes ogledala razpravo. Če si je še niste, je zdaj pravi čas, da raziščete vprašanja in stališča kandidatov o temah, ki so za vas najpomembnejše,« je Swiftova nagovorila svojih 283 milijonov sledilcev in ob tem dodala, da si kot volilka ogleda in prebere vse, kar je mogoče, o predlaganih politikah in načrtih za državo.

Obregnila se je tudi ob nedavne fotografije, ki so jih s pomočjo umetne inteligence ustvarili Trumpovi podporniki. S fotografijami so hoteli prikazati, da je Swiftova podprla Trumpovo kandidaturo. »To je v meni zbudilo strahove glede umetne inteligence in nevarnosti širjenja napačnih informacij,« je zapisala. Prav to jo je pripeljalo do sklepa, da mora biti kot volilka zelo natančna glede svojih odločitev.

Podpore ni izrazila prvič

»Na predsedniških volitvah bom glasovala za Kamalo Harris in Tima Walza. Mislim, da je Harrisova nadarjena voditeljica, in verjamem, da lahko v tej državi dosežemo veliko več, če nas bo vodil mir in ne kaos,« je objavila. Pri Harrisovi jo je še posebej navdušil izbor podpredsednika Tima Walza, ki se že desetletja zavzema za pravice LGBTQ+ in pravico žensk do svobodne izbire. Ob tem je svoje volilce še pozvala k registraciji pred volitvami in zapis zaključila s pripisom: »Z ljubeznijo in upanjem, Taylor Swift – mačja gospa brez otrok.«

Swiftova je imela pomembno vlogo pri ameriških volitvah tudi v minulih letih: leta 2018 se je izrekla proti kandidatki Marshi Blackburn in podprla demokratske kandidate v Tennesseeju, v volilnem ciklu leta 2020 pa je podprla Joeja Bidna. Po anketi, ki jo je pred približno pol leta opravil The Guardian, lahko Swiftova prepriča tako volilce, ki na volitve odhajajo prvič, kot tiste, ki so že izkušeni.

Profesor na Bowling Green State University David Jackson je ocenil, da podpora Taylor Swift Harrisovi ni bila nepričakovana. “Treba je pogledati številne presežene rekorde, ki jih je Swiftova dosegla na turneji Eras, da se zavemo, kako velik in obsežen je njen vpliv, ki sega daleč onkraj glasbene industrije,” je dejal.

 

»Moje politično mnenje bi lahko spremenila, saj je močna ženska, ki se ne boji povedati svojega mnenja starim, mizoginim moškim, ki niso sposobni spoštovati žensk. Čas je, da novo generacijo žensk podpremo pri vodenju,« je takrat povedal 67-letni Michael Dee iz Teksasa.

Pridružil se je tudi Musk

Objavo na instagramu so s spodbudnimi komentarji in všečki pospremili številni zvezdniki. Med njimi so Blake Lively, Mindy Kaling, Jennifer Aniston, Selena Gomez in Oprah Winfrey. Odzval se je tudi kandidat za podpredsednika Tim Way, ki se ji je zahvalil tudi kot lastnik mačke. »To je bilo zgovorno in jasno. To je vrsta poguma, ki ga v Ameriki potrebujemo, da se upremo,« je dejal.

Nasprotno pa je sodelavec Trumpove kampanje David Bossie ocenil, da podpora Swiftove ni nič posebnega. »Američani so zelo pametni in zagotovo je zanimivo, da znane osebnosti podpirajo eno ali drugo osebo, vendar to ne vpliva na glasovanje ljudi,« je zapisal. Pri tem ga je podprla tiskovna predstavnica republikancev, ki je dodala, da je to le še en dokaz, da je demokratska stranka postala stranka bogatih elit. Na nikogaršnje presenečenje se je odzivom pridružil tudi Elon Musk s komentarjem: »Odlično, Taylor, zmagala si … Dal ti bom otroka in s svojim življenjem varoval tvoje mačke.«

So volitve odločene?

Profesor na Bowling Green State University David Jackson je ocenil, da podpora Harrisovi ni bila nepričakovana. »Treba je pogledati številne presežene rekorde, ki jih je Taylor dosegla na turneji Eras, da se zavemo, kako velik in obsežen je njen vpliv, ki sega daleč onkraj glasbene industrije,« je dejal. Nedavna raziskava podjetja LendingTree je pokazala, da je 20 odstotkov milenijcev in 24 odstotkov pripadnikov generacije Z dejalo, da jih je Swiftova spodbudila k zanimanju za ameriški nogomet, čeprav ga pred tem niso spremljali.

Sorodna raziskava je pokazala, da njen vpliv sega na celoten politični spekter. Kljub temu pa se je še pred njeno podporo Harrisovi 55 odstotkov njenih oboževalcev opredelilo za demokrate, 23 odstotkov za republikance in 23 odstotkov za neodvisne. Poleg tega je februarska anketa, ki jo je opravilo podjetje za tržne raziskave Savanta, pokazala, da bi se vsak šesti odrasli »bolj verjetno udeležil volitev«, če bi ga k temu spodbudila Swiftova ali njen partner Travis Kelce, navaja The Hill. 

Priporočamo