»Nič me ne bi moglo bolje pripraviti na vlogo prve dame kot modna industrija,« je med promocijo svoje avtobiografije, ki izide jutri, v intervjuju za oddajo Fox & Friends dejala Melania Trump. »Ta svet je res glamurozen, a obenem izjemno naporen. Na vsakem koraku si tarča kritik in ocen, lahko je poln hudobije. A sem tako vsaj dobila trdo kožo, ki sem jo pozneje potrebovala kot žena politika,« je bila v pogovoru z novinarko Ainsley Earhardt zgovorna nekdanja (in morda prihodnja) prva dama. V letošnji predsedniški kampanji se nekdanja slovenska manekenka drži bolj ob strani, v nasprotju z mnogimi drugimi zakonci se ob Donaldu Trumpu doslej skorajda ni pojavljala. Malce aktivnejša je postala v zadnjih tednih, a morda (tudi) zaradi promocije knjige.

Gole fotografije kot umetnine

V času manekenske kariere so nastale tudi gole fotografije, na katere je na platformi X pred kratkim spomnila kar sama. »Ali ne znamo več ceniti lepote človeškega telesa? Skozi zgodovino so umetniki častili človeško telo, kar je vzbujalo globoka čustva in občudovanje. Morali bi spoštovati svoje telo in sprejeti brezčasno tradicijo uporabe umetnosti kot močnega sredstva samoizražanja,« je izpostavila. Na fotografije je ponosna, sprašuje pa se, zakaj so v prejšnji moževi kampanji mediji vzeli pod drobnogled njeno spoštovanje človeške oblike v modnem fotografiranju. Pred osmimi leti so v časopisu New York Post namreč objavili več njenih dotlej še neobjavljenih fotografij, ki naj bi bile leta 1995 posnete za francosko revijo za moške. Torej še preden sta se s Trumpom spoznala. On jih je označil za zelo modne in običajne, leta 2000 pa je Melania za naslovnico britanske revije GQ gola pozirala na Trumpovem letalu. Takrat sta bila par že dve leti.

»Spoznala sva se na zabavi, čemur sem v knjigi posvetila celo poglavje,« je v intervjuju na Foxu poslušalce podražila s podrobnostmi iz zasebnosti, ki jo je vsa leta skrbno skrivala. Na prvem zmenku – če se mu sploh lahko reče tako, se je namuznila Melania – sta bila kakšno uro in pol sama v avtu, druženje pa je opisala kot zelo posebno. Ker je bil Trump takrat že ugleden prepoznaven poslovnež, v restavraciji, kavarni ali kinu ne bi imela miru. Najprej sta si šla ogledat neko nepremičnino, ki jo je imel nagledano, v avtu pa sta se potem pogovarjala in se zbližala. Zaročila sta se na njen rojstni dan po prireditvi Met Gala, se leta 2005 poročila, leto pozneje pa dobila sina Barrona.

Kupite, a bo morda za v koš

V spominih soproga opisuje kot zelo posebnega in ljubečega, njuno zvezo pa kot čudovito: »Je velikodušen in skrben moški, s katerim sem preživela najlepše in najhujše dni svojega življenja.« Štiriinpetdesetletnica je dala že ob vstopu na politični parket vedeti, da tradicionalne vloge prve dame ne namerava spoštovati in da bo stvari opravljala po svoje. »Razmišljam z lastno glavo. In mislim, da je mojemu možu to všeč,« je leta 2016 dejala za revijo Harper's Bazaar.

Podira rekorde

Knjiga je velika uspešnica postala že pred izidom, saj je podrla številne prodajne rekorde. Dolga je 304 strani, v njej bodo tudi fotografije iz obdobja v Beli hiši ter posnetki iz otroštva v Sloveniji. »Moja zgodba. Moj pogled. Resnica,« je njeno bistvo povzela Melania Trump. Najcenejša od treh različic stane 40, najdražja – gre za zbirateljsko izdajo – 150 dolarjev.

V nasprotju s soprogovim uradnim republikanskim stališčem je Melania v spominih razkrila trdno podporo pravici do splava. »Nujno je treba zagotoviti, da bodo imele ženske avtonomijo pri odločanju o rojstvu otrok na podlagi lastnega prepričanja, brez kakršnega koli vmešavanja ali pritiska vlade. Zakaj bi lahko kdo drug odločal o tem, kaj bo ženska počela s svojim telesom? Temeljna pravica ženske do osebne svobode, do lastnega življenja je, da prekine nosečnost, če to želi,« je presenetila. Za zdaj ni povsem jasno, ali skuša z objavo stališča mesec dni pred volitvami pomagati možu, ki glede podpore med ženskami zelo zaostaja za demokratko Kamalo Harris.

Zakonca Trump sta na različnih bregovih tudi na določenih točkah o priseljenski politiki, a se o tem pomenita v zasebnosti domačega doma, ne pa v javnosti. Morda pa Donald Trump o določenih temah, ki se jih njegova žena dotakne v knjigi, izve takrat kot drugi navadni smrtniki. Na nedavnem shodu v New Yorku je pozval zbrane, naj kupijo njeno knjigo, ki pa je še ni vzel v roke: »Upam, da je o meni napisala kaj lepega. Bil sem prezaposlen za branje. Zagotovo je super. Če pa je napisala kaj slabega, vas bom naknadno poklical, da se je znebite.« 

Priporočamo