Eden od pionirjev in težkokategornikov domače standup scene Vid Valič se po avtorskih uspešnicah Seks po slovensko, Tvoj bodoči bivši mož ter Strast, dojenček in rompompom na slovenske odre podaja z novo predstavo Moška pamet, v kateri v ospredje postavlja razlike med moškim in ženskim razmišljanjem o vsakdanjem življenju, odnosih, ljubezni, otrocih, družini in seksu. Pri tem mu bodo družbo delali trije komiki mlajše generacije, Alen Mastnak, Dino Kapetanović in Alen Borišek.

Zakaj ste tokrat medse povabili tri komike mlajše generacije in po kakšnih kriterijih ste jih izbrali?

Odločil sem se, da popestrim svojo predstavo še s tremi mladimi nadobudnimi komiki, ki imajo veliko zabavnega povedati. Pa še izkoristim jih lahko, da naredijo uvod v predstavo, ki sem jo poimenoval Moška pamet, zato da ne bom edini moški, ki bo pametoval na odru. Kriteriji, po katerih sem jih izbral, pa so bili zelo enostavni. Gledal sem njihove nastope na snemanju oddaje »StendAp predstavlja« in se nasmejal. Če je bilo smešno meni, bo tudi mojemu občinstvu … Najbrž … Mogoče … Upam … Ampak skoraj zagotovo.

V predstavi boste govorili o moški (in ženski) pameti. Na svetu sicer trenutno obstaja več kot sto spolnih identitet. Mislite, da se bo kdo počutil odrinjenega ali užaljenega, ker obravnavate samo biološka spola?

Mislim, da spolna identiteta ni enako kot spol. Spolna identiteta je samopodoba, ki si jo vsak posameznik/-ca izbere ali se mu/ji jo privzgoji ali pa jo ta posameznik/-ca sam/-a enkrat začuti in se jo odloči živeti, zato da bo lahko srečen oziroma srečna oziroma srečno oziroma srečni oziroma »srečnat« v svojem družabnem in spolnem življenju. Spol pa je tisto, kar večinoma definira, s kakšnimi spolnimi organi se boš rodil, katerega hormona boš imel več ter kako te bo obravnaval zdravnik, ko boš prišel k njemu po kontracepcijske tablete. Biološka spola sta samo dva, psiholoških spolov oziroma identitet pa je lahko 112 … O, pomota, medtem ko sem to pisal, je število zraslo že na 113. Kakor koli, naj jih bo toliko, da bodo ljudje, ki se identificirajo drugače kot večina, srečni in zadovoljni. Če se bo kdo počutil odrinjenega, mi je pa zelo žal in naj mi napiše sporočilo, v katerem mi lahko pove, za katere teme si želi, da bi rad, da se delam norca iz njih.

Moški smo edina bitja na tem svetu, ki lahko svojo drago prevaramo z manj privlačno žensko od nje. Očitno je, da naš ratio zataji v tem primeru.

Pri čem pa opažate največje razlike med moško in žensko pametjo?

Ena od največjih razlik, ki sem jih opazil, je, da ste ženske edina bitja na tem svetu, ki ste lahko sestradane, a ne veste, kaj bi jedle. To je zame pravi fenomen. Moški smo lahko siti, a če nas bo kdo vprašal, ali bi jedli, bomo skoraj zagotovo vprašali: »Kaj pa imaš?« To se mi zdi, da je največja, najpreprostejša in najzgovornejša razlika med moško in žensko pametjo. Moški več racionaliziramo, ženske pa bolj čustvujete, očitno tudi, ko se odločate, kaj boste jedle. Moški smo pa edina bitja na tem svetu, ki lahko svojo drago prevaramo z manj privlačno žensko od nje. Očitno je, da naš ratio zataji v tem primeru.

V katerih situacijah pa vam najbolj udari ven vaša moška pamet?

Midva z drago sva se nekajkrat zapletla, ker sem na vsak način hotel rešiti njen problem, kljub temu da se je ona hotela samo malo potožiti. In to ni dobra kombinacija. Nisem upošteval, da ona najbrž rešitev že ima, vendar bi mi rada samo povedala za svoje težave, in namesto da bi jo samo poslušal in sočustvoval, sem bil operativno razpoložen in sem pozabil nastaviti ramo, ki jo je potrebovala.

Ste tudi eden tistih, ki obljubijo, da bodo nekaj storili, zato ne razumete, zakaj vas partnerica vsakih šest mesecev opominja na to?

Haha, na srečo ni treba, da me moja draga opominja, ker imam v glavi enega malega tečnega Vida, ki mi nenehno teži, če česa ne opravim ali pospravim. Dostikrat je ta »tečnež« celo tako tečen, da opominja še mojo drago, česa ona ni postorila.

Zdaj imate doma kar dve ženski pameti, poleg partneričine še hčerkino. Kaj je trenutno najbolj v ospredju pri slednji?

Trenutno je hčerkina glavna beseda ne. Za večino stvari. Kljub temu da včasih takoj potem reče ja. Sploh pa je »ne«, če si je treba previti plenico, piti vodo ali pa se obleči. Če jo vprašam, ali se je pokakala. Ne, ne in še enkrat ne. Gre celo tako daleč, da pride k meni in mi reče: »Nisem se pokakala.« Te njene logike še vedno nisem razvozlal, ampak delam pri tem. Če bo tako konsistentna pri uporabi besede ne tudi pri večini snubcev, ki jih bo imela, bom zelo vesel.

Vas zelo vrti okoli prsta?

Trenutno je stara šele dobri dve leti, tako da ji oba z drago zavestno puščava, da naju vrti takrat, ko se ji to zahoče. Prave smernice ji bova začela postavljati šele po njenem tretjem letu, ko bo počasi razumela, kaj pomeni akcija, reakcija in posledica. Se že veselim, da se naučim najti pravo mejo med ljubeznijo in strogostjo, da jo bom lahko skozi usmerjeno igro učil, kako se vesti v družbi, če hočeš imeti prijetno in ljubezni ter zabave polno življenje. To bo še zabavno, malce strašljivo in težko, ampak zagotovo zabavno.

Koliko pa ste doma smešni in komu ter s čim najbolj?

Res imam rad zabavo, dobro voljo in humor in večino stvari v življenju gledam skozi to prizmo, zato se posledično tudi rad zabavam in smejim. In to energijo poskušam prenesti tudi na svoji punci. Hčerko je včasih celo težje nasmejati, ker še ne razume sarkazma. Vem, grozno, malo je počasna glede tega, ampak saj bo. Še dobro, da se lahko vedno zatečem k situacijski komediji, ki pri njej vedno deluje.

S čim pa se da vas najbolj nasmejati?

Z dobrimi forami oziroma meni dobrimi forami. Obožujem situacijsko komedijo, ker sem odraščal s starimi videokasetami Stana in Olia ter Charlieja Chaplina. Obožujem tudi absurdni humor, ker sem odraščal s filmi, kot so Gola pištola, Napihnjenci, Jaz, Irene & jaz, Film, da te kap in praktično vsemi filmi Mela Brooksa. Pri standupu pa trenutno najbolj uživam z Louisom C. K. in Billom Burrom. V vsakdanjem življenju pa me najbolj nasmeje iskrena naivnost, iskrene napake ali po domače »zajebi« in, priznam, tudi čisto navadni padci, naj bodo to ljudje ali živali, vendar samo v primeru, da se niso resno poškodovali. Najbolj pa uživam, ko s prijatelji in prijateljicami stojimo v krogu na kakšnem rojstnem dnevu in se skupaj delamo norca iz različnih situacij, aktualnih tem ali nas samih.

Mnoge ste nasmejali tudi s serijo Vse punce mojga brata. Se je ta končala ali prihaja še kakšna sezona?

Na žalost ali pa na srečo se je serija končala po tretji sezoni. Na žalost, ker bi lahko pisal in nastopal v tej seriji še vsaj dve leti, če ne deset. Na srečo pa zato, da lahko še druge serije in s tem drugi ustvarjalci dobijo priložnost, da ustvarijo kaj zabavnega. Vsega skupaj smo posneli 34 epizod in to tudi nekaj stane. S tem, ko so ukinili našo serijo, pa je bilo spet dovolj denarja, da je lahko še kakšna druga slovenska serija ugledala luč na zaslonu.

Pripravljate kaj novega?

Vedno pripravljam kaj novega, saj imam še veliko starih in novih ambicij ter želja, kaj bi rad počel. Ni mi dovolj trenutni način, kako zabavam ljudi, to bi rad počel še v kakšnem drugem formatu. Zakaj vas zanima, bi radi investirali v moj naslednji projekt? 

Priporočamo