»Želim si veliko ljubezni, smeha, glasbe in dobre hrane,« je pred praznovanjem svojega 90. rojstnega dne dejala italijanska filmska diva Sophia Loren. Njena družina je bila glede praznovanja precej skrivnostna, a gospa Loren je v petek zvečer dobila natančno to, kar je želela: odlično zabavo za rojstni dan, ki ga je proslavila v Rimu. Najprej so v kinodvorani filmskega studia Cinecittà organizirali formalni del proslave, kjer je igralko počastilo 150 gostov, med njimi tudi dirigent Zubin Mehta, igralec Franco Nero, pevec Al Bano in drugi. Slavnostni govor je imel njen sin Edoardo Ponti, ki je mamo opisal kot »neponovljivo žensko, luč, ki jo nosimo v srcih«. Ob tem je še dodal, da je privilegij, da jo lahko kliče mama. Nakar sta slavljenki zapela Sting in Laura Pausini. To, da je Sophia Loren italijanski nacionalni zaklad, je v čestitki sporočil tudi predsednik Italije Sergio Mattarella, ki se ji je v imenu vseh Italijanov zahvalil za njeno bogato filmsko kariero.

Kasneje je slavljenka z družino odšla na večerjo na teraso restavracije hotela Anantara Palazzo Naiadi v zgodovinskem predelu Rima. Mimogrede, v hotelu so prav v čast igralski divi uredili posebno ekskluzivno suito, poimenovano po igralki, ki jo krasijo igralki najljubše bele vrtnice in njene fotografije na stenah. Na rojstnodnevni zabavi je Sophia Loren nosila obleko svojega prijatelja Giorgia Armanija, zvezdnici pa so se pridružili oba sinova, Edoardo in Carlo Ponti, snahi, štirje vnuki, sestra Maria Scicolone ter nečakinji Alessandra in Elisabetta Mussolini.

Iz revščine med legende

Sophia Loren ima za seboj veličastno življenje. Sofia Villani Scicolone je bila rojena 20. septembra 1943 v Rimu, a odraščala je v Pozzuoliju nedaleč od Neaplja, v prav siromašnih okoliščinah, skupaj z materjo samohranilko. Bila je namreč nezakonski otrok in njen oče je ni hotel priznati. Tako je živela z mamo, sestro in starimi starši. Njena mama, učiteljica klavirja Romilda Villani, je slovela kot velika lepotica. »Boga sem molila, da moja mama ne bi prišla v mojo šolo, saj me je bilo sram pred njeno lepoto, bila je svetlolasa, visoka, lepa in predvsem neporočena. Jaz sem bila črno, suho in visoko dekle, ki so ji pravili zobotrebec,« je zapisala v svoji avtobiografiji.

Slavnostni govor je imel njen sin Edoardo Ponti, ki je mamo opisal kot “neponovljivo žensko, luč, ki jo nosimo v srcih”.

Toda kmalu se je tudi Sophia spremenila v lepotico. Njena kariera se je začela, ko je s šestnajstimi leti sodelovala na tekmovanju za miss Rima in jo je opazil producent Carlo Ponti. Poročila sta se leta 1957, ko se je Ponti ločil od svoje prve žene. Takoj sta odšla v Ameriko, kjer se je Lorenova povzpela med največje filmske zvezde. Igrala je z igralci, kot so Anthony Quinn, Clark Gable, Marlon Brando, Cary Grant, Peter Sellers, John Wayne in Frank Sinatra. Njen najljubši soigralec pa je bil Marcello Mastroianni. Prav film z njim – Italijanska poroka v režiji Vittoira De Sice – so v restavrirani verziji predvajali na italijanski televiziji Rai na dan njenega rojstnega dne. »Kemija med nama je bila skoraj otipljiva in to so ljudje videli tudi na platnu. Ves čas so naju spraševali, ali je kaj med nama. Odgovor je ne. Bila sva najboljša prijatelja vse življenje,« je zapisala o svojem najljubšem soigralcu. Sicer je Lorenova zadnjič stopila pred filmske kamere leta 2020 v filmu The life ahe​ad v režiji svojega sina Edoarda Pontija.

Lorenova že desetletja živi v Švici, v vili ob Ženevskem jezeru, kjer sta živela skupaj s soprogom Carlom Pontijem. »V Ženevi sem našla veselje v majhnih stvareh, uživam v branju in pisanju,« je lani dejala italijanskih novinarjem.

Te dni pa bo 90. rojstni dan slavila še ena diva svetovnega filma – Brigite Bardot. Za zdaj še ni znano, kakšno slavje bodo filmski zvezdi pripravili Francozi.

Priporočamo