Jesen je čas, ko narava prehaja v bolj umirjene tone. A na glasbeni sceni je ta letni čas pogosto sinonim za sveže glasbene stvaritve. Domači glasbeni ustvarjalci so nas (in nas še bodo) s svojimi novimi zgodbami popeljali v različne svetove. Nekateri so se že dotaknili intimnih življenjskih zgodb, drugi so inovativni, tretji se spogledujejo s svetovnimi trendi, za katere pa še zdaleč ni nujno, da bodo na sončni strani Alp tako dobro sprejeti kot v svetu, sploh ker so poslušalci radi nostalgični. Spoznajmo torej nekaj novih glasbenih zgodb domačih glasbenikov.

Natalija in Amore mio

Za nostalgijo je poskrbela Natalija Verboten. Z novo uspešnico Amore mio je želela stopiti v čevlje tiste Natalije, ki se je pred leti zapisala v srca ljudi. Če se je zadnja leta občinstvu predstavljala v bolj čustvenih ritmih, se je to jesen odločila, da je čas, da se vrne v »stare tire«, ki so ji prinesli uspešnice Rdeč ferrari, Zate na Triglav, Dva policaja in mnoge druge.

Za nostalgijo je poskrbela Natalija Verboten, ki je z novo uspešnico Amore mio želela stopiti v tiste čevlje Natalije, ki se je pred leti ljudem zapisala v srca.

Po skoraj dvajsetih letih se je z novim singlom Izkoristiva vsak trenutek vrnila legendarna skupina California. Na sceno so skočili tik pred osamosvojitvijo, po prvih uspehih zajadrali v bolj rokerske vode, potem pa dosegli nov vrhunec v začetku tisočletja. In se kmalu po uspehu enega najbolje prodajanih cedejev v zgodovini slovenske glasbe (1000 kilometrov) leta 2004 umaknili s koncertnih odrov. No, kaj kmalu bodo znova koncertirali, a o tem prihodnjič.

Tukaj so še Flirrt, ki s skladbo Za naju napovedujejo že osmi album. Ob tem ni odveč, če omenimo še nostalgično Sendi, ki je bila v devetdesetih letih s pesmijo Nemirna kri nesporna kraljica slovenskih tehno plesišč. Skozi leta je Sendi postala uveljavljena pevka, priznana jazzistka in iskana učiteljica petja, po nedavni uspešni samostojni vrnitvi na popglasbeno sceno pa nam predstavlja pesem in atraktiven videospot Vrtiljak, v katerem preseneča s popolnoma novo podobo in stilom. Nostalgičen je tudi Miki Vlahovič, priljubljeni glasbenik z dolgoletno kariero, na svojem najnovejšem singlu Pesem mladosti. V čustveni skladbi nas popelje v romantični svet mladostniških spominov in nežnih ljubezenskih zgodb, ki v življenju vsakogar pustijo neizbrisljive sledi.

Igrišča ne damo

Na drugi strani je za bolj rokersko držo in udarno energijo poskrbela Neisha, ki z novim singlom Visoko stavi na visoke obrate in adrenalin, ki smo ga vajeni na njenih nastopih. Z modernimi ritmi nas je presenetil vsestranski pop glasbenik Nino Ošlak, ki je leto dni po odmevni zmagi na Slovenski popevki v svet poslal svež singel Kdo te zdaj objema. Glasbenik v tem letu praznuje 15. obletnico kreativnega delovanja, novembra bo izdal že četrti album Elektro-romantika. Za moderno in nekoliko nenavadno zgodbo pa je poskrbela Kataya, ki se v skladbi Če moški bi bila logično sprašuje, kakšna bi bila, če bi bila moški.

Skladba Skrita v raju je nekoliko drugačno glasbeno delo priljubljenega raperja. Zlatko je s to pesmijo želel pokazati, da kot umetnik premore dovolj širine ter zna v sebi nositi in izražati različne sloge in (pod)žanre. Slovenski pianist, skladatelj in pisec pesmi Tine Grgurevič - Bowrain je v desetletju delovanja močno zaznamoval domačo glasbeno sceno s svojimi raznolikimi albumi ter koncerti. Te dni je izšel njegov novi album z naslovom Million Homes. Za sporočilno (tudi filmsko) skladbo Igrišča ne damo! pa je poskrbel Nipke. Gre za poziv mladim, da se več gibajo, družijo in povezujejo na igriščih ter kakovostno odraščajo. Naj omenimo še Alenko Husić, ki je od nekdaj zvesta članica glasbenih skupin Bepop in Sopranos, zato se ni nikoli lotila solo projektov. Do zdaj. Njena nova pesem Ljubezen greje me ni nastala zaradi načrtovane morebitne solo kariere. »Gre za pesem, ki govori o tem, skozi kaj sem šla, da sem si upala in kakšna v tem trenutku sem (pomirjena, razbremenjena),« strne Alenka. Nova skladba S tabo je v duet združila Luko Basija in Nastjo Gabor. Vse popularnejši Gregor Ravnik je predstavil skladbo Za vse čase, dvojec Maraaya pa skladbo Dober dan.

Žan Serčič brez tebe ne zna

Tudi med mlajšimi glasbeniki jih je nekaj, ki v poletnem času niso počivali. Žan Serčič je v oktober stopil s singlom Brez tebe ne znam, pri čemer je namignil, da bo njegov novi album izšel čez natanko leto dni. Zala Smolnikar, ki ustvarja pod umetniškim imenom ZÁLI, predstavlja nov videospot za pesem Povej mi in ob tem priznava, da svoje skladbe najprej pokaže svojim učencem. Ustvarja tudi skupina Booom!, ki bo v prihodnjih dneh predstavila nov singel Iščem se sam. Letošnje leto je bilo za to skupino mladih fantov izjemno, saj so med drugim nastopili v San Marinu, na nacionalnem izboru za Evrovizijo, kjer so na koncu osvojili peto mesto. Jure Lesar je izdal skladbo Zmagovalec, RiNA, ki smo jo spoznali na festivalu MMS, pa skladbo Nirvana. Za konec še Alya Elouissi, slovenska Barbie, ki živi razpeta med Ljubljano, Londonom in Moskvo. Posnela je nov singel Pot srca, ki ga je ustvarila v sodelovanju z Neisho.

Pisan jesenski šopek, ki napoveduje tudi sezono različnih nastopov. 

Priporočamo