Nismo pa se poslovili od virusne potovalne mrzlice, ki je v primež ukleščila našo zvezdniško bratovščino in sestrščino. Kot so poročali v reviji Reporter, je imel naš z amorjevimi puščicami prestreljen predsedniški par Gaber-Golob minule dni precej natrpan urnik.

Izbrane besede Tanje Fajon

Prejšnji teden sta se mudila v Parizu na odprtju paraolimpijskih iger, v petek in soboto sta si v puljski Areni ogledala nastop italijanskega pevskega superzvezdnika Andree Bocellija, že v ponedeljek pa je poveljnik slovenske vlade s helikopterjem na krajši izlet v Črno na Koroškem popeljal predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen. V eni izmed tamkajšnjih osnovnih šol sta svetovna voditelja, kot so zapisali pričevalci iz Slovenskih novic, nekaj časa preživela s prvošolčki v razredu, prikazani material v sliki in besedi pa so pospremili z naslovom: Objemi, rože in skupaj v helikopterju. Po končani ceremoniji sta družno odfrčala na Bled, kjer je potekala tradicionalna družbeno-politična povorka z imenom Blejski strateški forum, na njem pa se je trlo pomembnežev z vseh koncev sveta. Po končanem strateškem cirkusu je v osrednji večerni oddaji politične redakcije državne depolitizirane televizije nastopila zunanja ministrica Tanja Fajon in z izbranimi besedami nagovorila še plačnike položnic blejskega ceremoniala. »Na koncu lahko rečem, ker sem se ravno vrnila z Bleda, da več kot 2500 tujih gostov odhaja z Bleda z zares izjemno podobo Slovenije. To je bila tudi promocija Slovenije,« je zadovoljno predla šefinja zunanjepolitične podobe Slovenije.

- Matjaž Han, minister za gospodarstvo.- 03.09.2024. - Blejski strateški forum 2024.//FOTO: Bojan Velikonja

Matjaž Han je po Blejskem strateškem forumu zavil v restavracijo s hitro prehrano. Foto: Bojan Velikonja

Ampak takrat verjetno še ni videla objave svojega strankarskega in vladnega kolega Matjaža Hana, ki se je v medmrežni eter družbenega prijateljevanja oglasil iz neke McDonald'sove obedovalnice in omenil, da je tam pristal na večerji po Blejskem strateškem forumu. »Glede na fotografijo Matjaža Hana, ki si je skupaj s sodelavci privoščil večerjo v McDonald'su, pa bi lahko rekli, da si vsaj v enem delu Fajonova zasluži 'tovariško kritiko', če je minister Han končal lačen na večerji v McDonald'su,« so dotični dokumentarno gradivo ministra za gospodarstvo, turizem in šport pospremili na portalu topnews.si in iz empiričnih izkušenj njegovo slikovno predstavo nadgradili še z zabeležko: »Če ostanemo pri BSF, je bil prvi dan gostom po nekaj urah na voljo kanape z angleško pečenim govejim hrbtom, čebulno marmelado in malino na polnozrnatem kruhu, vendar ga je zelo hitro zmanjkalo, tako da se je morala celo eminenca blejskih srečanj Božo Dimnik zadovoljiti z nekaj malega sadja, ki je še ostalo.«

Tanja Ribič v preprosti obleki

Na Bledu je seveda blestela tudi mati naroda Nataša Pirc Musar, ki je v čustvenem nagovoru izpostavila kritičnost leta 2024 kot razpotja, ki bo oblikovalo prihodnost sveta, kot je pisalo na spletni strani njenega državniškega urada. Ali je tudi sama po dogodku ostala lačna in je morala zaviti v kakšno okrepčevalnico, sicer nismo zasledili, se je pa zato znašla kot ena izmed osrednjih osebnosti nove številke revije Reporter, v kateri se je na dveh straneh razbohotil članek z naslovom »Skrivnost novih zaves: Nataša Pirc Musar za nove zavese v predsedniški palači zapravila 25.814,23 evra«. Kot so pribeležili raziskovalci njene razsipne narave, povezane z zastori, so na njeno zahtevo že takoj po začetku mandata morali zamenjati zavese na hodniku in v njeni pisarni, na oknih v Kristalni dvorani, kjer jih ni bilo, pa so ji namestili nove. Za vse viseče blago skupaj pa so vlagatelji v državni proračun odšteli zgoraj navedeni znesek. Seveda so predočili tudi predsedničin odgovor na domnevno nepotrebno trošenje javnih cekinov. Iz njene pisarne so zvedavim izpraševalcem odgovorili, da je strošek nadgradnje Kristalne dvorane z »akustičnimi zavesami«, kot so navedli njihov citat v Reporterju, znašal zgolj 11.848,64 evra, polovico tega zneska pa je poravnal generalni sekretariat vlade, saj dvorano uporabljata tako vlada kot urad predsednice republike, upravljalec stavbe pa je generalni sekretariat vlade. Dodali so še, da je strošek zamenjave zaves v sklopu rednih in investicijsko-vzdrževalnih del za urad predsednice znašal 13.965,59 evra. No, ekipa Reporterja je v protiutež izbrskala javno dostopen podatek, da so iz urada predsednice, kot je razvidno iz aplikacije erar, podjetju Ambient notranja oprema Nataša Lenček, s. p., s Trške Gore pri Krškem, ki je dobilo posel dobave zaves po postopku javnega naročanja, za izdelke in storitve v letu 2023 v petih nakazilih izplačali 26.429 evrov, samostojna podjetnica pa se je s fotografijami novih zaves iz predsedniške pisarne pohvalila na svoji spletni strani.

V nasprotju s Pirc-Musarjevo, ki se je ukvarjala z akustičnimi zavesami, pa se je še ena diva iz sveta javnega življenja, Tanja Ribič, ubadala s preprogami. In to s tistimi rdeče barve, po katerih tacajo zvezdniške duše svetovnega slovesa. Kot se je izpovedala na instagramu, njeno pripoved pa so tam ulovili razpečevalci presunljivih zgodb s Slovenskih novic, je hoja po rdečih preprogah le del igre. »Teater. Redko se grem to. Vsekakor pa se tako na neki način poklonim (so)ustvarjalcem. To, da je to, že dolgo nazaj po nareku Hollywooda, postalo modna pista in samostojna panoga, to je druga zgodba … Z najmanj napora skušam iti skozi to. Letos še posebej,« se je izpovedala ob boku filmskega festivala v Sarajevu, kjer je, kot so še dodali popisovalci njenih prigod, blestela skupaj s svojim možem v preprosti svileni obleki z naramnicami, ki ji je dodala bleščeče sandale in rdečo šminko.

Alenka Bratušek se je še zadnjič letos okopala v Bohinjskem jezeru. F instagram

Alenka Bratušek se je še zadnjič letos okopala v Bohinjskem jezeru. Foto: instagram

Tina Maze zaljubljena v Grčijo

S preprogami pakistanskega izvora je imela pred mnogo leti, ko si je še utirala pot v javno politično in družabno sfero, opraviti tudi Alenka Bratušek, ki danes bedi nad našo državno infrastrukturo. Pred tedni je kot fatamorgana zablestela med plavanjem po mrzli reki, pred nekaj dnevi pa se je ponovno nastavila pametnemu telefonu in pomahala Sloveniji, le da tokrat z obale jezera. »Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek si je pred burno politično jesenjo privoščila še enega izmed zadnjih krajših oddihov in to delila s svojimi sledilci. Verjetno zadnja letošnja ohladitev v Bohinjskem jezeru ..., je ob fotografiji, na kateri v vodi, tokrat oblečena v kopalke, sedi ob obali Bohinjskega jezera, zapisala ministrica in dodala še ključnik 'I feel Slovenia',« so njen nastop pred zainteresirano javnostjo pospremili na portalu Siol.net.

Ob vseh deročih in stoječih vodah, ki jih je Bratuškova prebredla in preplavala, bi jo nedvomno lahko razglasili za članico kluba ljubiteljev rek in jezer, podobno kot so Tino Maze v časopisu Večer razglasili za članico kluba tistih, ki so zaljubljeni v Grčijo. »Ste poleti odpotovali na dopust na katero od zelo priljubljenih počitniških destinacij? Morda na Hrvaško, v Španijo ali Grčijo? No, potem ste morda, ne da bi vedeli, srečali tudi najuspešnejšo slovensko smučarko. Morje je Korošici, ki živi v Gradežu, že tako zelo pri srcu, a zdi se, da jo je država neštetih mitov in otokov še posebej navdušila,« so obelodanili ob fotografijah, ki jih je Mazejeva razposlala iz Grčije, in izdali, da jim je uspelo pozorno analizirati nekaj posnetkov, na katerih se je potapljala v morju, jadrala na deski, se sončila in raziskovala okoliške kraje, ob vseh teh aktivnostih pa ji je uspelo še pripisati: »Predstavljajte si vse ljudi, ki živijo v Grčiji.« 

Priporočamo