Pravijo, da obstajata dve vrsti ljudi z uspešnimi starši. Tisti, ki usahnejo v senci svojih premočnih prednikov, in tisti, ki uspejo privreti iz teme in zacveteti. Michael Issurovich Demsky, znan kot Michael Douglas, zagotovo sodi med slednje. Medtem ko se je njegov dedek, emigrant iz tedanjega Ruskega imperija, preživljal kot pobiralec krp v barakarskih četrtih New Yorka, se je njegov oče Kirk Douglas, kot eden zadnjih velikih zvezd zlate dobe Hollywooda, že boril za stalno mesto v filmski zgodovini. A kljub legendarnemu statusu ga je sin Michael uspel prehiteti na poti do hollywoodskega Olimpa. Pri 80 letih velja za enega najuspešnejših in najbolj iskanih karakternih igralcev svojega poklica.

FILE PHOTO: Actor Kirk Douglas talks with his son actor Michael Douglas prior to the unveiling of Michael Douglas' star on the Hollywood Walk of Fame in Los Angeles, California, U.S., November 6, 2018. REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Michael s svojim pokojnim očetom, Kirkom Douglasom. Foto: Reuters

Nič ni nemogoče

Če bi morali Douglasovo kariero povzeti v enem stavku, bi se verjetno glasil: nič ni nemogoče. Naj gre za akcijo, dramo, triler, komedijo, film ali serijo. Skorajda ni vloge v njegovi 60-letni karieri, ki je ni opravil z odliko. Svoj preboj je proslavil v sedemdesetih ob Karlu Maldnu v televizijski seriji »Ulice San Francisca«. Bolj ali manj za šalo je leta 1975 dobil tudi svojega prvega oskarja. Kot producent filma Let nad kukavičjim gnezdom je od svojega očeta pridobil filmske pravice za istoimenski roman in prejel enega od skupaj petih zlatih kipcev v kategoriji »najboljši film«.

Njegova velika ljubezen Catherine Zeta-Jones. F Instagram/Michael Doiulas

Njegova velika ljubezen, igralka Catherine Zeta-Jones. Foto: instagram/Michael Douglas

Po tem so stvari še izboljševale. Poleg trilerja o jedrski energiji Kitajski sindrom z Jane Fonda, je igral s Kathleen Turner v Lovu za zelenim diamantom, režiral Plesalce prve vrste na Broadwayu, dokler ni končno dobil svojega drugega oskarja, tokrat za najboljšega igralca v glavni vlogi, kot brezvestni borzni morski pes Gordon Gekko v Wall Streetu. Skupaj s Sharon Stone je povzročil polemike v filmu Prvinski nagon in pozneje z Glenn Close v Usodni privlačnosti. Tudi v poznih letih je Douglas znova pokazal, da obvlada igrati karkoli - od gejevskega zabavljača v filmu Moje življenje z Liberacejem​, do Netflixove humoristične serije The Kominsky Method z Alanom Arkinom.
S sinom Dylanom. F Instagram/Michael Doiulas

S sinom Dylanom. Foto: instagram/Michael Douglas

Michael Douglas ne skriva ponosa nad svojo 21-letno hčerko Carys. F Instagram/Michael Doiulas

Michael Douglas ne skriva ponosa nad svojo 21-letno hčerko Carys. Foto: instagram/Michael Douglas

Ljubezenska blaženost, drama z rakom in nesmrtnost

Leta 1977 se je Douglas poročil z 12 let mlajšo hčerko avstrijskega diplomata Diandro Luker, s katero ima tudi sina Camerona. Ločila sta se leta 1995 in pet let pozneje je skočil v zakonski stan z igralsko kolegico Catherine Zeta-Jones. Istega leta se jima je rodil sin Dylan, tri leta pozneje še hči Carys. Čeprav še danes srečno poročena pa razmerju ni bilo vedno postlano z rožicami.

Leta 2013 si je par vzel nekaj časa drug za drugega in uspešno delal na svojem zakonu. Uspešen pa je bil tudi Douglasov boj proti raku. Leta 2010 je objavil, da ima raka na grlu, za katerega se je pozneje izkazalo, da je rak na jeziku. Leto dni kasneje je skupaj z družino javnost obvestil, da je bilo zdravljenje uspešno in da je rak premagan. Če je podedoval očetove dobre gene - njegov oče Kirk je bil star 103 let -, bi ti Michaelu Douglasu lahko zagotovili še dolgo življenje. A izjemni talent ga je z deli že zdavnaj naredil nesmrtnega. 

Sin Cameron, ki ga ima Michael Douglas iz prvega zakona. F Instagram/Michael Doiulas

Sin Cameron, ki ga ima Michael Douglas iz prvega zakona. Foto: instagram/Michael Douglas

Priporočamo