»Danes imajo v Kabulu več svobode mačke kot pa ženske. Mačka lahko sedi pred hišo in na svojem obrazu občuti sonce, ženske in deklice tega ne smejo. Mačka lahko gre v park in lovi veverice. Še veverica ima danes v Afganistanu več pravic kot dekle, ker so javni parki zaprti za ženske in dekleta,« je dejala slavna igralka. In nadaljevala, da je treba proti talibanom v Afganistanu uvesti sankcije, saj sistematično kršijo človekove pravice žensk.

»Ženske tam živijo v zadušljivem okolju. Ptice v Kabulu lahko pojejo, dekleta in ženske pa ne smejo,« je še poudarila. V treh letih svojega vladanja so namreč talibani ženskam prepovedali skoraj vse, od zaposlitve do šolanja in nazadnje letos še obiskovanja javnih parkov, petja in plesa.

Oskarjevka Meryl Streep je v Združenih narodih predstavila tudi dokumentarni film o edini ženski v ekipi afganistanske vlade, ki se je leta 2020 v Dohi pogajala o miru.

Streepova sicer ni prva igralka, ki se je zavzela za svobodo afganistanskih žensk. V preteklosti sta jih podprle tudi Angelina Jolie in Jennifer Aniston. Je pa Streepova aktivistka na mnogih področjih, od zavzemanja za enakost spolov, plačila do okoljskih tem. Ima tudi svojo neprofitno organizacijo Mothers & Others For A Liveable Planet, katere cilj je ozaveščanje o rabi pesticidov v kmetijstvu.

Priporočamo