Kot smo lahko prebrali v našem Dnevniku, so v ponedeljek, 7. oktobra, kar pet dni prej kot lani začeli napeljevati božične lučke po še z listjem obloženih drevesih na obeh nabrežjih Ljubljanice, v Primorskih novicah pa so svečano razglasili, da so tudi v največjem mestu v Istri že na delu delavci javne razsvetljave. »Carpacciov trg bo letos zasijal v popolnoma novi podobi. Poleg nove skulpture iz lučk bo bogatejši še za verige z učinkom padajočih luči. Bolj dodelana bo tudi okrasitev Prešernovega trga, Kidričeva ulica pa bo s svetlečim obokom predstavljala vhod v zimsko vasico,« so iz koprskega urada za komuniciranje z javnostjo sporočili vsem malikovalcem prazničnih svetlobnih teles.

Misice so z bagrom podirale stereotipe

Na to, da smo leto 2024 praktično že vrgli čez ramo, so nas opozorili tudi na spletnem razpečevalcu novic metropolitan.si, kjer so v presunljivem tonu napovedali, kaj nas po zloveščih prerokbah Nostradamusa čaka v prihodnjem letu. Čeprav so njegove napovedi, kot so sicer omenili, zelo nejasne in pogosto dvoumne, jim že stoletja pripisujejo velik pomen. Francoz naj bi tako že v 16. stoletju med drugim za prihodnje leto napovedal naravne katastrofe, politične nemire in konflikte, vojno v Evropi, prihod novega vladarja v Veliki Britaniji, smrt papeža Frančiška in pa seveda tehnološke preboje in napredek, predvsem na področju umetne inteligence, kot so povzeli nekaj njegovih preroških utrinkov. Da svet že dandanašnji res drvi v zelo drugačne čase, so nedavno dokazovale lepotice, zbrane na tekmovanju za miss Slovenije 2024. Po poročanju Slovenskih novic, kjer so poročilo začinili z naslovom »Z bagrom po naslov za najlepšo Slovenko«, se je finalni zborček krasotic zbral v Lendavi, kjer bo sicer potekal tudi finalni izbor. »Med nastopi so kandidatke predstavile svoje raznolike veščine in talente, zapele so, slikale, izvajale aikido, vozile bager …« se je glasil spisek opravil, med katerimi je blestel cvetober slovenske lepote. V poduk tistim, ki so trznili ob tem, da so prelestne dekline vozile bager, pa so organizatorji pripomnili, da se za izposojo bagra zahvaljujejo lokalnemu podjetju, ki je začutilo zgodbo povezovanja in skupaj z njimi podira stereotipe.

Saša Lendero je naredila izjemo. F instagram

Saša Lendero je prepričana, da so bila kokošja jajca nekoč bolj naravna. Foto: instagram

Saša Lendero ne mara več jajc

Da je bilo še ne tako zelo davno povsem drugače, kot je danes, je te dni na primeru novodobnih kokošjih jajc dokazovala tudi Saša Lendero. Kot so njen apel, poslan v medmrežje, prestregli na metropolitanu.si, je priljubljena slovenska pevka, kot so jo predstavili v uvodu, s svojimi spletnimi prijatelji na družbenih omrežjih delila posnetek, v katerem se sprašuje, kam je šel vonj in okus kokošjih jajc. »Jaz se prav spomnim, da mi je bilo kot otroku jajc vedno premalo. Spomnim se tistega 'pomaza' v rumenjak, tistega čudovitega okusa,« je, kot so povzeli, v posnetku dejala Lenderova in dodala, da ne ve, kaj se dogaja, saj tega okusa in vonja pri pečenih jajcih ne občuti več. »Vsakokrat je moj krožnik z jajci videti takole, da pravzaprav obe jajci ostaneta. Ta rumenjak smrdi! En tak, ne vem, kemični vonj, ki nima nobene zveze s tistim čudovitim vonjem jajc,« je ugotovila in dodala, da beljak nekako še lahko poje, rumenjak pa je daleč od tistega, kar je jedla nekoč.

O dobrih starih časih, ko so jajca še imela okus, je te dni razglabljala tudi najbolj slavna Slovenka v zgodovini – Melania Trump. In to v knjigi s preprostim naslovom Melania, ki je luč sveta ugledala pred dnevi. Kot so zapisali na spletnem mestu N1, v knjigi, ki so jo prebrali in povzeli časnikarji angleškega The Independenta, piše, da je bilo življenje družine Knavs iz Sevnice glamurozno. Živeli so v veliki hiši, ki jo je mama lično opremila, omenila pa je tudi, da je imel oče več avtomobilov. Spominja se še družinskih izletov v tujino, smučanja, počitnic ob hrvaški obali in uživanja na koncertih znanih glasbenikov. Po njenih navedbah so si lahko privoščili tudi varuško, poudarila pa je še, da je bilo njeno otroštvo srečno in polno smeha. Spomini so nekdanji prvi dami ZDA švignili tudi v njen čas odraščanja v komunizmu. »Čeprav je bila Slovenija del komunistične Jugoslavije, je bil tamkajšnji komunizem drugačen od tistega iz Sovjetske zveze. Med odraščanjem sem se čutila bolj povezana z našimi sosedi v Italiji in Avstriji kot pa z drugimi komunističnimi državami v vzhodni Evropi,« so na N1 povzeli enega njenih citatov iz The Independenta.

Jan Plestenjak si je odpočil in se vrača

Celo več medijske slave, kot je je s knjigo v nekdanji domovini dosegla Melania Trump, je z javnim oznanilom, da se vrača na medmrežno družbeno sceno, te dni v domačih logih požel Jan Plestenjak. Kot so zabeležili na spletnem Siolu, je eden najuspešnejših slovenskih glasbenikov, kot so mu polaskali, v začetku leta sporočil, da se bo letos umaknil tako z odrov kot tudi z družbenih omrežij, redko pa se je pojavil tudi v javnosti, zdaj pa je z objavo na družbenih omrežjih napovedal, da se z novim letom spet vrača pred oboževalce. »Z videom, v katerem si zapre zadrgo na škornjih, ogrne suknjič in odide iz stavbe, je Jan Plestenjak napovedal svojo novo turnejo za sezono 2025/2026, ki jo bo izvedel v družbi svojega stalnega banda,« je novica, ki je razveselila mnoge, kot so še pribeležili.

- dobitnica dveh Michelinovih zvezdic Ana Roš in Valter Kramar iz kobariške Hiše Franko - 16.06.2020 – Slovenija postala 34. Michelinova destinacija – prvič v zgodovini razglasili slovenske prejemnike Michelinove zvezdie – //FOTO: Bojan Velikonja

V starih časih sta bila par: Ana Roš in Valter Kramar.

Nadvse presunljivo dramo so te dni medijsko razpihovali tudi v reviji Lady. »Zaljubljen v hčer svojega prijatelja« se je razbohotil naslov v tiskovini zvenečega imena. Pohvalili so se namreč, da jim je prišlo na uho, da je Valter Kramar po razhodu s kulinarično virtuozinjo Ano Roš​, kot so jo orisali pred zainteresirano javnostjo, tako kot njegova bivša žena, ki je našla skupno srečo z znanim ljubljanskim poslovnežem, ponovno srečno zaljubljen in z rosno mlado partnerico celo pričakuje svojega četrtega otroka. »Po Kobaridu in okolici se namreč govori, da naj bi se nova ljubezen rodila med Valterjem in Minejo, hčerko njegovega dobrega prijatelja Edija Lazarja, ki je v Soški dolini v turizmu oral ledino, saj je bil eden prvih, ki je ob reki Soči uredil zelo priljubljen kamp Lazar. Verjetno so govorice o novi ljubezni za marsikoga veliko presenečenje zaradi razlike v letih, a roko na srce, Valter je pri svojih 57 letih zelo šarmanten moški, kar naj bi spoznala tudi njegova 23-letna partnerica in, če gre verjeti govoricam, bodoča mamica,« se je glasil na govoricah stoječi raport iz Kobarida. Zapisnikarje pri vsem skupaj navdušuje tudi, »da se bosta zdaj združila velika turistična ponudnika, velika entuziasta, ki na Kobariškem krojita turistično ponudbo in se odlično dopolnjujeta«, kot so navedli posel, ki bi lahko nastal iz nove zveze.

V Nedeljskem dnevniku smo v zadnji izdaji lahko prebrali še zbrane misli slovenskega igralca in komika Vida Valiča, člana igralske dinastije Valič, ki je podrobno razložil, pri čem opaža največje razlike med moško in žensko pametjo. Kot se je izpovedal, je ena največjih razlik, ki jih je opazil, da so ženske edina bitja na tem svetu, ki so lahko sestradana, a ne vedo, kaj bi jedla. »To je zame pravi fenomen. Moški smo lahko siti, a če nas bo kdo vprašal, ali bi jedli, bomo skoraj zagotovo vprašali: 'Kaj pa imaš?' To se mi zdi, da je največja, najpreprostejša in najzgovornejša razlika med moško in žensko pametjo. Moški več racionaliziramo, ženske pa bolj čustvujete, očitno tudi, ko se odločate, kaj boste jedle. Moški smo pa edina bitja na tem svetu, ki lahko svojo drago prevaramo z manj privlačno žensko od nje. Očitno je, da naš ratio zataji v tem primeru,« je še povedal Valič. 

Priporočamo