Kvatropirci slovijo po moškem večglasnem petju. Svoje poslušalce navdušujejo na koncertih po vsej Sloveniji, prav tako marsikateremu paru polepšajo poročni dan. Pred kratkim so v svojo zbirko skladb dodali novo z naslovom Ti, kakor vino. Ta je sicer nastala že pred nekaj leti, vendar je zaradi kadrovskih sprememb v zasedbi čakala v predalu. Zdaj je dobila svojo končno podobo. V njej se prvič s solom predstavlja Albin, ki se je Kvatropircem pridružil pred dobrima dvema letoma. Avtorja skladbe sta zakonca Jasmina Šmarčan in kvatropirec Samo Kališnik. Ta nam je v pogovoru razkril nekaj podrobnosti o tem, kako je sodelovati z ženo, članico zasedbe Chicas, kako so poslušalci sprejeli Albina in kaj je v zadnjem času spremenil pri sebi.

Nedavno ste s Kvatropirci izdali nov singel in videospot z naslovom Ti, kakor vino. Kaj imajo skupnega vino in ženske?

Tako kot pravi komad: Ti kakor vino me dvigneš v višino in ti kakor vino zadeneš me fino. Tudi ženska te lahko omami kot vino.

Imate vino radi, si ga pogosto privoščite ali ste bolj ljubitelji kakšne druge pijače?

Vino imam sicer rad, vendar kot pove že naše ime KvatroPIRci, smo vsi štirje večji ljubitelji piva. Na nastopih pa spijemo vedno več vode, saj si od nje naslednji dan definitivno dosti bolj spočit kot od piva ali vina.

Svežo kri je pred dobrima dvema letoma prispeval vaš novi član Albin. Kako so ga sprejeli vaši oboževalci?

Albina so naši poslušalci zelo lepo sprejeli. Tudi mi smo neizmerno zadovoljni z njim. Je zelo preprost fant s krasno energijo in odlično poje. V času, ko sodelujemo, je zelo napredoval.

Kaj ste poleg pevskih kvalitet pri novem članu še iskali?

Poleg pevskih kvalitet smo malo gledali, ali tudi vizualno pristaja k nam, iskali smo komunikativnega, nekonfliktnega in v prvi vrsti res fajn človeka ... In vse to in še več smo z Albinom tudi dobili. Igra pa tudi kitaro, kar je bila neka prednost. Za zdaj tega na nastopih še nismo izkoristili, ampak pustimo se presenetiti.

Je moral pred sprejemom v skupino opraviti kakšen krst?

Kdor je prišel k nam na novo, je vedno moral spiti kakšnega kratkega, da smo videli, ali res spada k nam.

Sodeč po vaših nastopih pa organizatorji menijo, da vi spadate vsepovsod. Ste na nastop vedno prišli pravočasno, vas je morda navigacija kdaj odpeljala na napačno lokacijo?

Hvala bogu tega primera še ni bilo. Večji problem so zastoji ali pa zapore cest, vendar smo (trkamo na les) vedno prispeli pravočasno. Se je pa res nekoč zgodilo, da smo zamudili polnočno presenečenje ob torti na Kopah, ker nas je navigacija peljala po bližnjici, ki na koncu ni bila bližnjica. Tako da smo polnočno presenečenje izvedli 15 minut pozneje.

Zadnje čase se veliko ukvarjam z osebno rastjo, naučil sem se umiriti, naučil sem se, da ni treba biti konstantno v pogonu, da ni treba, da se mi konstantno nekaj dogaja. Da je v redu, če se umiriš, če kdaj meditiraš, si sam
s svojimi mislimi.

Videospot za pesem Ti, kakor vino ste posneli v Goriških brdih, ki so vas menda tako navdušila, da ste obljubili, da boste tja peljali tudi svojo ženo Jasmino. Ste jo že?

Ne, to pri naju žal ne gre tako hitro. Jasmina je namreč tudi glasbenica in pri naju doma je res projekt, da najdeva nekaj skupnih dni dopusta. Če nama uspe, je to načeloma čez teden, vikendi seveda zaradi narave dela odpadejo. Tako da jo takoj, ko bova našla kakšno luknjo med mojimi in njenimi nastopi, peljem v ta prelepi del naše Slovenije.

Na kakšen način si doma največkrat pričarata romantiko?

Tukaj morava še malo vaditi, večkrat si morava namreč vzeti čas za naju. Mislim, da bo zdaj lažje, saj sem pred meseci pustil službo, in verjamem, da bo več časa za najine skupne večerje, obiske kina – od zadnjega je minilo že čisto preveč časa. Je pa res, da ne prideva vedno skupaj glede izbire filma. Jasmina je bolj navdušena nad kakšnimi romantičnimi filmi ali komedijami, jaz pa sem dosti bolj nad kakšnimi akcijami ali grozljivkami – saj vem, da to ne ne pomeni ravno podlage za romantičen večer, ampak tovrstne filme res obožujem. Tudi doma zvečer rada pogledava kakšen film, to naju po napornem dnevu sprosti. Takrat Jasmina tudi poskrbi za romantično vzdušje, saj v stanovanju prižge svečke. Kakor koli, zdaj ko bo moja služba samo glasba, jo bom večkrat peljal na zmenek, obljubim.

Ji kdaj tudi zapojete ali ona vam?

Ne ravno vsak dan, se pa to zgodi, ko drug drugega vprašava za mnenje. Saj veste, včasih je dobro, da nam tudi nekdo drug pove, ali je nekaj v redu ali ne. Sem pa Jasmini napisal dve pesmi, prva je bila bolj na začetku, ko je takrat še z Navihankami za en mesec odpotovala v Ameriko. V tem času sem zanjo napisal komad, ki sem ji ga zapel ob prihodu nazaj. Drugega pa sem napisal za zaroko. Jasmina pa je napisala skladbo posebej za najino poroko in mi ga maja lani, na najin najlepši dan, tudi zapela.

Veliko sodelujeta tudi na glasbenem področju. Na kakšen način to poteka: Jasmina napiše besedilo in potem vi na to glasbo ali ga Jasmina napiše na vašo melodijo?

Večinoma najprej naredim melodijo oziroma okvirno melodijo. Potem Jasmina napiše besedilo in nato melodijo prilagajam oziroma prilagajava vse skupaj, dokler nisva zadovoljna z izdelkom. Na koncu pa naredim še aranžma.

Verjetno sta se tudi spoznala zaradi glasbe?

Da, spoznala sva se, ko smo bili Kvatropirci gostje na koncertu skupine Mjav. Tam je preskočila tista iskrica. Večkrat sem šel tudi na veselico Navihank, ampak takrat ni bilo neke interakcije ali pa samo nisva bila dovolj pozorna drug na drugega ... Do tega koncerta, tam sva si izmenjala telefonsko številko, začela sva si pisati, šla na zmenek, se vedno več srečevala na raznih koncertih in danes sva srečno poročena.

Bo morda Jasmina kot gostja nastopila tudi na vašem prvem samostojnem koncertu v Cankarjevem domu februarja prihodnje leto? Lahko razkrijete že malo več, kaj pripravljate za obiskovalce?

To za zdaj še ni v načrtu, je pa dobra ideja. Cel program je trenutno še zelo v povojih, nismo še vsega dorekli, pred nami je še veliko dela, zagotovo pa vemo, da bomo čez cel koncert izvajali samo naše komade oziroma priredbe, ki smo jih malo vzeli za svoje, kot je recimo Deklica. Imamo tudi kar nekaj duetov, tako da verjamemo, da glasbenih gostov ne bo manjkalo. Pričarali bomo pravo glasbeno pravljico in zelo se veselimo, da bomo prvič sami stopili na oder te veličastne Gallusove dvorane. Večkrat smo tam namreč že nastopali kot gostje, ampak samostojni koncert je nekaj čisto drugega. To je tudi velika odgovornost, do zadnjega trenutka bomo verjetno trepetali, ali se bo vse izteklo, kot se mora, ampak bomo zato na odru koncert lahko še toliko bolj začutili.

Kaj pa radi počnete, kadar ne pojete in skladate glasbe?

Veliko stvari rad počnem, nimam pa nekega glavnega hobija. Rad hodim v hribe, pogosto grem na Tolsto goro, ki je blizu naše hiše. Dolžina in zahtevnost sta res idealni. Narava me sprosti. Dostikrat greva skupaj z Jasmino ali pa grem glavo odklopit kar sam. Več ali manj pa se vse vrti okoli glasbe, pogosto se začnem učiti kak nov inštrument, navdušujem se tudi nad kriptovalutami ... Se pa zadnje čase veliko ukvarjam z osebno rastjo, naučil sem se umiriti, naučil sem se, da ni treba biti konstantno v pogonu, da ni treba, da se mi konstantno nekaj dogaja. Da je v redu, če se umiriš, če kdaj meditiraš, si sam s svojimi mislimi. Sem pa potreboval kar nekaj časa, da sem prišel do tega. Problem je, če pozabimo na mentalno zdravje, če pozabimo nase ... Na koncu se zaradi tega lahko začne marsikatera bolezen, zato je prav, da mislimo nase. 

Priporočamo