Odprtje olimpijskih iger v Parizu je sprožilo precej mešane odzive, tako navdušeni kot razburjeni gledalci pa so bili enotni vsaj v nečem – da je bil vrhunec večera nastop slovite kanadske pevke Celine Dion, ki se je na odru pod Eifflovim stolpom pojavila prvič, odkar je konec leta 2022 razkrila, da se spopada s sindromom toge osebe.

Gre za nenavadno nevrološko motnjo, ki povzroča nenadzorovane mišične krče in togost mišic. Bolezen zaklene telo v položaj, iz katerega se oseba ne more premakniti, krči pa so lahko tako močni, da zlomijo celo kosti. »Na žalost ti krči vplivajo na vse vidike mojega vsakdanjega življenja. Včasih težko hodim, bolezen pa mi ne dovoli, da bi uporabljala glasilke za petje, tako kot sem vajena,« je glasbenica sporočila pred skoraj dvema letoma, ko je oboževalcem pojasnila, zakaj je tedaj morala preložiti svetovno turnejo. Na svojem prvem glasbenem nastopu odtlej je 56-letna zvezdnica navdušila tako z glasom kot s svojo pojavo v bleščeči obleki, pa tudi z očitnimi znaki vsaj začasnega izboljšanja njenega zdravstvenega stanja.

Srečna po nastopu

»Tako žal mi je, da vas moram znova razočarati, toda turneje so naporne tudi, ko si povsem zdrav. Trga se mi srce, a ni pošteno, da koncerte le prelagam, ampak je najbolje, da vse odpovem, dokler ne bom res pripravljena za nastope. Z ekipo zdravnikov in strokovnjakov za športno medicino trdo delam in si skušam povrniti moč ter se ne predajam, zato se bomo spet videli,« je obljubila kasneje, ko je odpovedala še jesenske in nekaj letošnjih nastopov v Evropi. Obljubo je sedaj izpolnila na najbolj veličastnem prizorišču z najodmevnejšim in najbolj gledanim nastopom doslej.

Po uspešnem nastopu je svoje občutke delila s svojimi sledilci na instagramu. »Počaščena sem, da sem lahko nastopila na odprtju olimpijskih iger, in presrečna, da sem znova v enem mojih najljubših mest. Predvsem pa sem srečna, da sem lahko nastopila pred vsemi temi odličnimi športniki z njihovimi zgodbami, polnimi odločnosti, žrtvovanja, vztrajnosti in naporov. Športniki ves čas sledite svojim sanjam in z udeležbo na olimpijskih igrah ste jih že uresničili ne glede na osvojene ali neosvojene medalje. Bodite ponosni nase zaradi vloženega truda in vztrajajte še naprej. Moje srce je z vami,« je zapisala dobitnica grammyja, ki je zaslovela zlasti s pesmijo My heart will go on iz filma Titanik.

Neozdravljiva bolezen

Podobno kot športniki tudi Celine s pomočjo trenerjev vlaga veliko truda v boj s svojo boleznijo, ki žal ni ozdravljiva. Sindrom toge osebe prizadene centralni živčni sistem in bolnike spreminja v nekakšne žive kipe, saj zaradi postopne otrditve telesa sčasoma ne morejo več ne hoditi ne govoriti. Redka bolezen doleti dvakrat več žensk kot moških, simptomi, med katerimi so otrdelost mišic in bolečine, pa se razvijejo v nekaj mesecih ali letih. Otrdelost sprva izginja in se znova pojavlja, kasneje pa postane stalna. Stanje nekaterih pacientov več let ostane stabilno, drugim pa se počasi le še slabša. Najprej običajno otrdijo mišice na nogah, kasneje pa tudi roke, preostalo telo in celo obraz. Terapije vključujejo jemanje zdravil proti stresu, vnetju, bolečinam in za sproščanje mišic, kar nekoliko olajša težave, pravega zdravila pa žal ni. 

Priporočamo