Priljubljeni ameriški glasbenik Sean Combs, znan tudi kot Diddy, je bil še pred letom dni na vrhu sveta. Približno ob tem času pred letom dni je med drugim slavnostno izročil ključe mesta New York, kar je tam posebna čast. Zdaj je v zaporu, v Brooklynu, potem ko se je izrekel za nedolžnega glede obtožb trgovine z ljudmi, spolnega izkoriščanja, prostitucije in izsiljevanja. Vse to naj bi se med drugim dogajalo na njegovih slovitih »belih zabavah«, kot jih je poimenoval zaradi belih oblačil, ki so jih morali nositi povabljenci. Tako je Sean Combs postal še eno v nizu imen vplivnežev in bogatašev, ki so, kot sumijo, presegli vse meje in spolno zlorabili dekleta, v nekaterih primerih pa tudi fante.

Sean Combs očitke prek odvetnikov zavrača. / Foto: Reuters

Sean Combs očitke prek odvetnikov zavrača. / Foto: Reuters

Combsov primer, kot napovedujejo nekateri, lahko postane tako odmeven kot grozljivi primer Harveyja Weinsteina, nekdanjega ameriškega filmskega producenta, ki so ga obsodili zaradi spolnega napada in posilstva. Sean Combs je nasprotno od Weinsteina še bolj v javnosti prepoznano ime in velja za enega najvplivnejših in najbogatejših v glasbeni industriji. Danes ga označujejo kot glasbenega direktorja in reperja, ki je pogosto posegal po vrhu glasbenih lestvic in ki je pomagal pri komercialnem uspehu hiphopa. Zgradil je velik poslovni imperij, postal milijonar, kar mu je pomagalo pri tkanju široke mreže stikov in poznanstev. Več kot 20 let je prirejal zloglasne zabave, na katerih so se v devetdesetih letih in kasneje gnetli številni znani obrazi.

Tokratni primer bi lahko postal še eden v seriji mnogih v zadnjem času, ki kažejo, kako bogastvo kvari človeka in kako se milijonarji in milijarderji počutijo nedosegljive za roko pravice.

Izkoriščanje žensk

Obtožnica Seana Combsa bremeni, da je od leta 2008 uporabljal svoj zabavni imperij za spolno zlorabo in izkoriščanje žensk. Med drugim mu očita uporabo groženj z nasiljem, da bi ženske prisilili v organizirane »spolne predstave« z moškimi, kar je nekatere ženske tako izčrpalo, kot navajajo, da so jim morali ponuditi odmerek intravenskih tekočin, da so si opomogle. Videoposnetke teh predstav, ki so jih imenovali »freak-offs«, naj bi nato uporabljali za izsiljevanje udeležencev in zagotavljanje poslušnosti. Nadzor nad ženskami naj bi zagotovili tudi z mamili in sledenjem žrtvi brez njene vednosti. Obtožnica mu očita tudi vpletenost v druga kazniva dejanja, vključno s prisilnim delom, ugrabitvijo, požigom, podkupovanjem in oviranjem pravice.

Obtožnica Seana Combsa bremeni, da je od leta 2008 uporabljal svoj zabavni imperij za spolno zlorabo in izkoriščanje žensk. Med drugim mu očita uporabo groženj z nasiljem, da bi ženske prisilili v organizirane »spolne predstave«.

Combs ​prek svojega odvetnika zanika obtožbe in pravi, da so se udeleženci v »freak-off« predstave vključevali sporazumno.

Tožilstvo sicer meni drugače in v obtožnici med drugim piše o »zločinskem podjetju«. To pomeni, da je bil Combs, če vse to drži in če ga sodišče v poglavitnih točkah spozna za krivega, svojevrsten šef kriminalne združbe, katere zaposleni, sredstva in vpliv so bili uporabljeni za omogočanje in prikrivanje zločinov. Od tod obtožba izsiljevanja, za katero je v Združenih državah Amerike zagrožena najvišja kazen dosmrtnega zapora.

Obtožnica nakazuje tudi na vpletenost ali sostorilstvo številnih drugih, ki so sodelovali z njim – od varnostnega osebja in osebnih pomočnikov do nadzornikov in drugih tesnih sodelavcev.

Eden najbolj razvpitih storilcev je nekdanji filmski producent Harvey Winstein. / Foto: Reuters

Eden najbolj razvpitih storilcev je nekdanji filmski producent Harvey Weinstein. / Foto: Reuters

Nekateri ocenjujejo, da so bili vpleteni mnogi vplivneži, ki so menda precej visoko v politiki. Ali bodo njihova imena kdaj znana, je težko napovedati, v vsakem primeru pa je po vseh teh obtožbah sodelovanje s Combsom precej manj zaželeno.

Med najbolj žalostnimi dejstvi omenjajo, da je bilo dogajanje na teh zabavah javna skrivnost. Mnogi so prepričani, da se je vedelo, kaj se dogaja, vendar so bili tiho. Danes mnoge znane ameriške osebnosti z družbenih omrežij brišejo skupne fotografije z nekoč priljubljenim reperjem.

Eno ključnih vprašanj je, ali bi morali Combsa obtožiti prej.

Prve obtožbe

Prve bolj javne obtožbe o zlorabi so se pojavile že pred petimi leti v nekem intervjuju, objavljenem na youtubu. Izreklo jih je njegovo bivše dekle, vendar se ameriška policija, mediji in sam Combs za takšne navedbe niso zmenili.

Novembra lani, le nekaj dni po njegovi nominaciji za grammyja, je Casandra Ventura, njegova nekdanja dolgoletna partnerica in pop zvezdnica, znana kot Cassie, vložila civilno tožbo, v kateri je trdila, da jo je Combs »ujel v cikel zlorabe, nasilja in seksa«. Posnetek nadzorne kamere, ki ga je pridobila ameriška televizijska hiša CNN v začetku leta, kaže Combsa, kako napade Venturo v hotelu.

Čeprav se je ta tožba končala z izvensodno poravnavo v nekaj več kot 24 urah, se zdi, da je vendarle spodbudila druge obtožbe in da so njene trditve še vedno podlaga za zdajšnji primer, v katerega dogajanje so se vmešali ameriški zvezni organi. Od takrat je še devet žensk in en moški vložilo tožbe.

Gradnja trdne obtožnice, ki bi bila prepričljiva na sodišču, zahteva čas, zato vse še ni postavljeno na pravo mesto, komentirajo poznavalci ameriškega pravnega sistema.

Premožneži pogosto razvijejo povečan občutek upravičenosti zaradi družbenega statusa in finančne moči. To pripelje do prepričanja, da si zaslužijo vse, kar si želijo, vključno s spolno zadovoljitvijo, ne da bi jih skrbelo za privolitev ali počutje drugih.

Ameriško glasbeno industrijo sicer pogosto primerjajo z Divjim zahodom, kjer je še kako prisotna zloraba moči. Toda tudi marsikje drugod ni nič drugače.

Javno znanih primerov, ko bogati in slavni zlorabljajo druge, je precej. Že omenjeni Harvey Weinstein, ki je bil ena najvplivnejših osebnosti v Hollywoodu, je bil pred štirimi leti obsojen zaradi več posilstev in spolnih napadov. Njegov padec se je začel s poročilom časnika The New York Times leta 2017, ki je razkrilo desetletja obtožb o spolnem nadlegovanju. Na desetine žensk, vključno s slavnimi igralkami, se je oglasilo z obtožbami, kar je sprožilo globalno gibanje Me too (Jaz tudi).

FBA je javnost pozval k sodelovanju pri razkrivanju početja finančnika Jeffreyja Epsteina. / Foto: Reuters

FBA je javnost pozval k sodelovanju pri razkrivanju početja finančnika Jeffreyja Epsteina. / Foto: Reuters

Drugi razvpiti sodobni ameriški primer je povezan z Jeffreyjem Epsteinom, ki je bil finančnik z močnimi zvezami. Obtožen je bil vodenja združbe za spolno trgovino z mladoletnimi dekleti. Leta 2019 je bil aretiran na podlagi teh obtožb, njegov primer je pritegnil pozornost tudi zaradi odmevnih povezav s politiki in zvezdniki. V zaporu je umrl v nenavadnih okoliščinah. Ta primer je mnoge napeljal k razmišljanju, da si bogati in vplivni še zlasti v Združenih državah Amerike privoščijo vse, imajo močno prepletene odnose in so hitro pripravljeni zlorabiti sočloveka, misleč, da so nedotakljivi.

Družbeni razkorak

Ameriški bogataši kopičijo bogastvo, družbeni razkorak tam je vse večji. Med njimi so mnogi takšni, ki jih označujejo za psihopatološke osebnosti brez kakršne koli sposobnosti empatije. Kadar ljudje z bogastvom in močjo sodelujejo v izkoriščevalskem vedenju, izvedenci razloge za to pogosto iščejo v povezavi z vprašanjem upravičenosti, nadzora in zlorabe moči.

Premožneži in vplivneži pogosto razvijejo povečan občutek upravičenosti zaradi družbenega statusa in finančne moči. To pripelje do prepričanja, da si zaslužijo vse, kar si želijo, vključno s spolno zadovoljitvijo, ne da bi jih skrbelo za privolitev ali počutje drugih. V nekaterih primerih je ta občutek še okrepljen zaradi občudovanja okolice in posledičnega prepričanja, da običajna družbena pravila zanje ne veljajo.

Bogati in močni posamezniki pogosto živijo v okoljih, kjer se soočajo z manj posledicami svojih dejanj. Obkroženi so z odvetniki, skupinami za odnose z javnostmi in podrejenimi, ki jih ščitijo pred odgovornostjo. To krepi dojemanje, da se lahko izognejo vsemu, tudi posledicam izkoriščevalskega vedenja.

Do izkoriščanja prihaja tudi, ko vplivni in močni drugih ne vidijo kot sebi enakovrednih, pač pa kot predmete ali orodja za osebno zadovoljstvo ali dobiček. To se lažje zgodi v primerih, kjer je prisotna velika razlika v moči, bogastvu in statusu. Premožneži na druge, zlasti na tiste z nižjim socialno-ekonomskim statusom, gledajo kot na manjvredne ali kot na tiste, ki služijo zgolj njihovim potrebam.

Takšni primeri seveda niso omejeni le na Združene države Amerike. Zaradi odmevnosti tamkajšnjih primerov se zgolj ustvarja občutek, da je tega na oni strani Atlantika več.

Poglejmo še drugam. Nedavno je britanski BBC poročal o tem, da naj bi nekdanji izvršni direktor podjetja Abercrombie & Fitch ter njegov britanski partner izkoriščala moške in jih novačila za spolne dogodke, ki so jih prirejali po vsem svetu. Preiskava BBC je pokazala, da je visoko organizirana mreža uporabila posrednike, da bi našli mlade moške za dogodke z Mikom Jeffriesom in Matthewom Smithom. Očitke so nekateri vpleteni posredniki zavrnili z besedami, češ da so se moški, ki so se teh dogodkov udeleževali, zanje odločali povsem prostovoljno.

Bunga bunga

Ne smemo pozabiti niti na nekdanjega italijanskega premierja in premožneža Silvia Berlusconija, ki je bil med politično kariero vpleten v številne spolne škandale, najbolj razvpit pa je bil povezan z zabavami »bunga bunga«, kot so jih poimenovali. Obtožen je bil nagovarjanja mladoletnih deklet k spolnim odnosom in izkoriščanja položaja moči.

Jimmy Savile, slavni britanski televizijski voditelj in zabavljač, je bil po smrti razkrinkan kot eden najnevarnejših spolnih plenilcev v državi. Savile je desetletja izkoriščal zvezdniški status in dobrodelno delo, da si je pridobil dostop do ranljivih ljudi, vključno z otroki, ki jih je spolno zlorabljal.

Na Japonskem je zelo znan primer Johnnyja Kitagave, ustanovitelja ene najmočnejših japonskih agencij za talente, ki so ga, prav tako po smrti, obtožili spolne zlorabe mladih moških izvajalcev, ki jih je sam pogosto imenoval »Johnnyjevi otroci». Kljub močno razširjenim govoricam za časa življenja je Kitagava ohranil vpliv na japonsko zabavno industrijo.

Čim bolj vrtimo globus, tem več je takšnih primerov po svetu. 

Priporočamo