Basel, mesto na stičišču treh evropskih držav – Švice, Francije in Nemčije, bo maja 2025 utripal v ritmih raznolikih melodij. Priprave na 69. izvedbo tekmovanja Pesem Evrovizije so namreč že v polnem teku, sezona pa se je, kot veleva tradicija, začela 1. septembra.

Čeprav nas do samega tekmovanja loči še precej mesecev, je že sedaj jasno, da se nam obeta še en razburljiv glasbeni dogodek, glede na dejstvo, da se od letošnjega dramatičnega izbora na Švedskem ni kaj dosti spremenilo, čeprav se je po zaključku finala veliko govorilo o spremembah. No, julija letos je zveza EBU sporočila, da bodo uvedli funkcijo direktorja Evrovizije, ki bo neposredno poročal namestniku direktorja celotne EBU, s čimer naj bi razbremenil evrovizijskega nadzornika (to funkcijo zdaj opravlja Šved Martin Österdahl), da se bo lahko bolj posvetil sami produkciji TV-šova. Bolje naj bi delovali na področju informiranja in pojasnjevanja pristojnosti posameznih organov EBU (tudi pri potrjevanju udeležencev). Za konec pa obljubljajo še večje sodelovanje s skupinami oboževalcev, »vplivneži« in mediji za zgraditev širšega sodelovanja na podlagi vrednot Evrovizije ter krepitev kibernetske varnosti. Za evrovizijsko edicijo 2025 je za zdaj znano le, da bo glasbeno tekmovanje potekalo po ustaljenem scenariju, in sicer 13., 15. in 17. maja 2025 v dvorani St. Jakobshalle, ki lahko sprejme do 12.400 obiskovalcev. O drugih spremembah in novostih pa se še ne govori.

Kdo bo tekmoval?

Aktualni evrovizijski pravilnik določa, da lahko na izboru sodeluje največ 44 držav. Med njimi je »velikih pet« (Španija, Velika Britanija, Nemčija, Francija in Italija), ki imajo – ker v evrovizijsko blagajno prispevajo daleč največ finančnih sredstev – že zagotovljeno mesto v finalu. Omenjeni peterici se bo prihodnje leto pridružila še gostiteljica Švica, kar pomeni, da se bo največ 38 preostalih držav pomerilo v dveh predizborih, za prostih 20 mest v finalu. Svojo udeležbo je že potrdila večina spomladanskih udeležencev, kar znova nakazuje na veliko zanimanje za evrovizijsko tekmovanje. Do 16. septembra so vsaj javno svoje prijave oddali Albanija, Avstrija, Azerbajdžan, Belgija, Ciper, Češka, Črna gora se vrača, Danska, Finska, Francija, Grčija, Gruzija, Islandija, Italija, Izrael, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nemčija, Norveška, Portugalska, San Marino, Srbija, Španija, Švica, Švedska, Ukrajina in Velika Britanija. In tudi Slovenija, ki je pričakovano – glede na to, da je izbor na TV SLO 1 – najbolj gledana oddaja, je potrdila sodelovanje. Vsekakor bo še bolj zanimiv drugi rok prijav, ki se izteče že 11. oktobra in bo finančno obvezujoč za vse sodelujoče javne servise. Z izjemo Nizozemske, ki je bila na Švedskem (za mnoge nerazumljivo) diskvalificirana.

Nizozemska ne popušča

Zveza EBU je Nizozemski izjemoma podaljšala rok za potrditev sodelovanja na Evroviziji 2025, in sicer do 1. novembra. V izjavi, ki jo je objavila nizozemska televizija, so zapisali, da je namen podaljšanja dati času čas, saj ima lahko le konstruktivni dialog možnost za uspeh. Nizozemska nacionalna televizija Avrotros je ob tem še sporočila, da med njimi in Evropsko radiodifuzno zvezo potekajo pogovori o nadaljnjem sodelovanju Nizozemske na evrovizijskem tekmovanju. Jean Philip De Tender, direktor za medije pri EBU, je med drugim že obiskal sedež nizozemske televizije, a televizija Avrotros še vedno meni, da je bila diskvalifikacija v Malmöju nepotrebna in nesorazmerna. Zveza EBU in Avrotros se namreč še vedno razhajata glede odločitve in okoliščin, ki so jo spremljale. Vse skupaj je toliko bolj nerodno, ker je švedska policija že opustila kazensko preiskavo proti diskvalificiranemu Joostu Kleinu. Preiskava je prišla do zaključka, da je moški z gibom zadel filmsko kamero ženske. Dogodek je potekal izredno hitro in so ga priče doživele zelo različno. Višji tožilec iz Malmöja Fredrik Jönsson je v birokratskem jeziku v začetku avgusta zapisal, da ne more dokazati, da bi dejanje lahko povzročilo resen občutek strahu, niti da je moški imel tak namen. »Upamo, da bo televizija Avrotros maja prihodnje leto tekmovala v Baslu. Hkrati pričakujemo, da bomo do konca leta objavili celoten seznam sodelujočih izdajateljev televizijskih programov na 69. Pesmi Evrovizije,« je kratko komentirala zveza EBU.

Kaj pa Slovenija?

Na RTV Slovenija v začetku leta 2025 načrtujejo izbor skladbe, ki nas bo zastopala na 69. evrovizijskem tekmovanju. Na kakšen način bo pesem izbrana, še nekaj tednov ne bo jasno. »Vse zainteresirane avtorje in avtorice ter izvajalce in izvajalke seznanjamo, da bo RTV Slovenija oktobra 2024 objavila način izbora slovenske predstavnice za Evrovizijo 2025, vključno s pravili za sodelovanje,« so sporočili iz Kolodvorske ulice. Je pa že nekaj časa znano, da je novi urednik razvedrilnega programa Mario Galunič bolj naklonjen Emi, kar je zapisal tudi v svojem programu. »Skladbo, ki bo predstavljala Slovenijo na Pesmi Evrovizije, moramo v prihodnje izbrati s festivalom Ema, saj prav ta dogodek sproži številne pozitivne učinke v javnosti in na celotni glasbeno-zabavni sceni. Ema je močan brand celotne RTV SLO, ki ga je vredno negovati.« Seveda pa vse ni odvisno od Galuniča, ampak od finančnih okvirov za prihodnje leto, ki so na RTV Slovenija trenutno v pripravi. Pri internem izboru je zagotovo finančni zalogaj manjši, kot če je tu javni razpis in nato javni izbor. Pri internem odloča peščica ljudi, pri Emi pa ima glas ljudstvo, ki pa ima – tako pravi pregovor – vedno prav, pa še gledanost takšnega izbora je večja. 

Priporočamo