Asusov novi prenosnik zenbook s14 pritegne pozornost že z dizajnom. Gre za izjemno tanko napravo. Zaprt je debel vsega 1,29 centimetra. Je tudi zelo lahek. Tehta 1,2 kilograma in je odličen za prenašanje po domu oziroma pisarni, brez težav pa smukne tudi v nahrbtnik za delo na poti. Tu gresta na roko tudi njegova širina in globina, ki merita 31 centimetrov in 21,5 centimetra. Očesu prijeten je tudi dizajn hrbtišča monitorja z zaključkom mehko hrapavega nanosa keramičnih delcev na aluminijasto površino. Kakovost izdelave ohišja je na visoki ravni. Če ohišje stiskamo, se sicer nekoliko upogne, a ni zaznati nikakršnega škripanja. Niti med zvijanjem. Na spodnji strani prenosnika najdemo relativno ozek pas luknjic, prek katerih poteka zračenje.

Asus zenbook s14.

Ko je zenbook s14 priklopljen na napajanje, zmore 45 sličic na sekundo (FPS) ob igranju videoigre Cyberpunk 2077 pri ločljivosti 1900x1200 in z vklopljenim sledenjem žarkom (ray traycing) ter dobrimi grafičnimi nastavitvami. Foto: Aljaž Potočnik

Glavni zvezdnik prenosnika se pokaže, ko dvignemo zaslon. Ta ima diagonalo 35,5 centimetra (14 palcev) in je res čudovit OLED. Ima ločljivost 2880x1620 ter osveževanje slike 120 hercev (Hz). Pokriva 100 odstotkov barvnega obsega DCI-P3. Najvišja svetilnost doseže 500 kandel. Odpre se do okoli 135 stopinj. Slika na njem je jasna, žametno gladka, z odlično odzivnostjo in šokantno živa. Dokler nisi preveč na soncu. Applovi navdušenci pogosto kipijo od hvalospevov na račun zaslonov mini-LED na macbook pro (od leta 2021 dalje), a je izkušnja konzumiranja vsebin na Asusovih zaslonih OLED z naskokom boljša. Applovi zasloni mini-LED imajo prednost le v malenkost boljši barvni zvestobi in dosti boljši svetilnosti, v vseh drugih aspektih pa jabolko gleda Asus v hrbet. Zlasti pri prenosnikih macbook air, ki na področju zaslona še bolj zaostajajo.

Tipkovnica ima dober razmik med črkami. To zna veseliti zlasti uporabnike, ki radi tipkajo brez pogleda na črke in se med njimi orientirajo tudi z otipom meja med posamezno tipko. Pritiskanje na tipke je medtem lahko za kakšen okus nekoliko na mehki strani. Pozitiven stranski učinek tega je, da je pritisk na tipko skoraj neslišen. Idealno za tiste, ki morajo za delo prijeti tudi ponoči, ko ljudje v njihovi bližini že spijo oziroma želijo mir. Solidna je tudi sledilna ploščica. Zaradi kompaktnosti prenosnika seveda ni posebne številčnice na desni strani tipkovnice. Pogrešam pa čitalnik prstnih odtisov na gumbu za vklop prenosnika. Ta funkcija je zelo všečna. Bolj kot prepoznava obraza, ki jo zenbook s14 sicer premore.

Med testom je ob spletni povezavi in gledanju Netflixa na uro pošlo okoli 6 odstotkov baterije. To pomeni okoli 16 ur avtonomije, kar je zelo dober rezultat.

Od kdaj so integrirane grafične kartice tako zmogljive?

Med posebnostmi prenosnika je Intelov procesor core ultra 7. Zasnovan je bil za prenosnike s posebnim poudarkom na umetni inteligenci. S tega vidika zenbook s14, ki je kakopak opremljen z windowsi 11, sodi med prenosnike copilot+. Je pa treba dodati, da je integracija umetne inteligence v izkušnjo prenosnika za zdaj dokaj v povojih. Morda doda Microsoft kaj več koristnih pripomočkov v bodočih posodobitvah in nadgradnjah oken. Zabavna je možnost ustvarjanja ilustracij s pomočjo opisa z besedami v programu slikar, a gre po osnovni pokušini za plačljivo funkcijo. Bolj vsakodnevno pride prav ponarejanje smeri pogleda oči med videoklici. To omogoča, da med pogovorom opazujemo kaj drugega, sogovornik pa bo (večinoma) videl, da ga gledamo naravnost v oči. Koristni so tudi podnapisi s prevodi, čeprav se rade pojavljajo slovnične napake.

Računalniki z integriranimi grafičnimi karticami zgodovinsko niso bili primerni za videoigre, a se to hitro spreminja. Ko je zenbook s14 priklopljen na napajanje, zmore dokaj prepričljivih 45 sličic na sekundo (FPS) ob igranju zelo zahtevne videoigre Cyberpunk 2077 pri ločljivosti 1900x1200 in z vklopljenim sledenjem žarkom (ray traycing) ter dobrimi grafičnimi nastavitvami. Gre za velik dosežek. Ko je Cyberpunk 2077 leta 2020 izšel, so imeli z njim težave tudi tedanji vstopni igričarski prenosniki. Zanemariti ne gre niti podatka, da je igro za silo možno igrati, tudi ko izklopimo napajanje. Tedaj zmogljivosti sicer padejo na 30 FPS. Za boljše rezultate je treba v tem scenariju torej nekoliko spustiti nastavitve. Se pa da. Medtem je Witcherju 3 vseeno. Priklopljen na napajanje ali na bateriji konstantno teče pri 50–60 FPS na čudovitih grafičnih nastavitvah.

Asus zenbook s14.

Foto: Aljaž Potočnik

Kar 16 ur avtonomije

Presenetljivo je tudi, da ob igranju zahtevnih videoiger zračenje ostaja dokaj tiho. Se pa ob daljšem igranju ohišje na posameznih predelih zna močneje segreti. Gole nogice morda niso najboljša podlaga v tem primeru. Sposobnost poganjanja zahtevnih iger seveda hkrati pomeni zmožnost montiranja videoposnetkov. Delovnega spomina je sicer 32 GB, prostora za shranjevanje pa 1 TB.

Pomemben je tudi podatek o avtonomiji baterije. Med testom je ob spletni povezavi in gledanju Netflixa na uro pošlo okoli 6 odstotkov baterije. To pomeni okoli 16 ur avtonomije, kar je zelo dober rezultat. Več kot dovolj za pisarniški delavnik. Z bolj zahtevnimi opravili, kot je montiranje videov ali igranje iger, se avtonomija seveda skrči. Med priključki najdemo vhod HDMI 2.1, dva USB-C vhoda s standardom thunderbolt 4, vhod za USB-A in vhod za slušalke.

Asus zenbook s14.

Foto: Aljaž Potočnik

Prenosnik zelo ugaja. Odličen zaslon, presenetljive grafične zmogljivosti in odlična avtonomija baterije so paket na zelo visoki ravni. Malo manj pa ugaja njegova cena. Ta je za ljudi z globokimi žepi in znaša 2120 evrov. 

Asus zenbook s14.

Foto: Aljaž Potočnik

Uradni podatki o prenosniku na AsusPlus.si

Priporočamo