Ko sem prvič v roke prijel Honorjev pregibni telefon magic v2, nisem mogel verjeti očem. Razprt v obliko tablice je bil debel vsega 4,8 milimetra. Zložen okoli 10,1 milimetra. To je bilo lani poleti. Ko sem letos poleti prvič v roke za kratek čas dobil magic v3, me je sezulo. Honorju je nekako uspelo z razprtega telefona obriti še dodatnih 0,4 milimetra. Zmedeno sem pogledal vodjo Honorja za Slovenijo, Hrvaško, Srbijo in Avstrijo Petra Zhuja Dija ter ga vprašal, kako jim je uspelo. Le nasmehnil se mi je. Ko sem ga vprašal, ali so zdaj nehali tanjšati napravo, pa mi je odvrnil, da ne bodo nikoli nehali. Zagotovo je šlo bolj za hitro navrženo floskulo. Že magic v3 je razprt debel le toliko kot kovanca za evro in deset centov drug na drugem, Honorju pa je v ta gabarit uspelo stlačiti baterijo in še cel telefon. Da o tem, da je v ohišju komaj dovolj prostora za vhod USB-C za polnjenje, niti ne govorim. Zagotovo ni mislil resno. Zagotovo. Ne?

Pregibni notranji zaslon ponuja zelo dobro izkušnjo za gledanje vsebin. Moti le izrez za kamero, ki bi moral biti v desnem zgornjem kotu.

Pregibni notranji zaslon ponuja zelo dobro izkušnjo za gledanje vsebin. Moti le izrez za kamero, ki bi moral biti v desnem zgornjem kotu. Foto: Aljaž Potočnik

Pri notranjem zaslonu moti le pika kamere

Razprt zaslon OLED z diagonalo 20,1 centimetra (7,92 palca) v dlani sedi zelo lepo, čeprav te je zaradi tankosti na začetku zelo strah morebitne krhkosti. Ker je razmerje stranic notranjega zaslona z 9:9,78 že nevarno blizu kvadratu, pa te na trenutke tudi zaskrbi, da boš narobe ocenil, vzdolž katere strani se stvar pregiba. Guba vzdolž pregiba je namreč dokaj diskretna. Zlasti, ko na zaslonu gledamo vsebine in nam izza hrbta ne sveti močan svetlobni vir.

Z ločljivostjo 2156 × 2344 oziroma 402 piki na palec (ppi), podporo za HDR10+, prilagodljivim osveževanjem slike do 120 hercev (Hz) in 1800 kandel najvišje svetilnosti je gledanje vsebin na pregibnem zaslonu magic v3 v večini pogledov odlično doživetje. Pomisleki se pojavijo zgolj okoli položaja notranje kamere. Ta je sredi desne polovice zaslona in ni zakrita pod slikovnimi pikami, kot pri Samsungovem galaxy z foldu. Ko telefon zasukamo za 90 stopinj, da dobimo največji izkoristek diagonale za videe, se črna pika notranje kamere vrine v sliko. Če bi kamero skrili v desni zgornji kot, bi bila zunaj obsega običajnih sodobnih videoformatov.

Honor magic v3 je tablica, ki jo lahko spraviš v žep, a zaradi tankosti in razmerij stranic zaslona ohranja uporabniško izkušnjo običajnega premijskega mobilnika.

Privaditi se je treba tudi na postavitev gumbov na ohišju telefona. Gumb za vklop, ki je hkrati čitalnik prstnega odtisa, je na desni strani razprtega zaslona. Dvodelni gumb za uravnavanje glasnosti so dali na levo stran razprtega zaslona.

Izpostaviti gre tudi zunanji zaslon OLED. Ta ima diagonalo 16,3 centimetra (6,43 palca), predvsem pa razmerje stranic, ki je praktično nerazločljivo od običajnih mobilnikov. Ker je zložen telefon hkrati debel vsega 9,3 milimetra oziroma manj kot milimeter več od standardnih premijskih mobilnikov, je izkušnja uporabe zloženega magic v3 identična običajnemu mobilniku. Ob tem velja pohvaliti še zelo močno svetilnost zunanjega zaslona, ki višek doseže pri vrednosti 5000 kandel. To je skoraj dvakrat toliko kot galaxy s24 ultra in dobrih dvakrat toliko kot iphone 16 pro max. Težav z vidljivostjo na soncu bo torej veliko manj. Ob tem imamo opravka še z ločljivostjo 2344 × 2156 oziroma 402 ppi in dinamičnim osveževanjem do 120 hercev.

Razmerje stranic zunanjega zaslona na magic v3 pomeni, da je izkušnja praktično identična mobilniku običajnih dimenzij.

Razmerje stranic zunanjega zaslona na magic v3 pomeni, da je izkušnja praktično identična kot pri mobilniku običajnih dimenzij. Foto: Aljaž Potočnik

Premijske specifikacije in solidne kamere

Programska oprema si ne zasluži večjih kritik, zna pa konkurenca kakšno malenkost storiti bolje. Predvsem imam v mislih možnost, da ob zaprtju notranjega zaslona dejavnost brez odlašanja lahko nadaljujemo na zunanjem zaslonu. Magic v3 ima to možnost vklopljeno v izhodiščnih nastavitvah. V določenih scenarijih je to praktično, spet drugič je bolj praktično, da ob zaprtju telefona zunanji zaslon ostane izklopljen in zaklenjen. To počne Samsungov galaxy z fold. Honor sicer ponuja nastavitev, da se zaslon izklopi, ko zložimo napravo, a to stori za vse aplikacije. Galaxy z fold medtem omogoča, da določimo posamezne aplikacije, ki naj ob zaprtju zaslona samodejno nadaljujejo delovanje na zunanjem zaslonu. To ponuja več svobode, ni pa ključno.

Pomembnejše vprašanje je, kako obstojen je tečaj telefona. Ta je pri magic v3 strašno tanek in izdelan iz zelo majhnega števila komponent. Enostavnost naj bi zmanjšala možnosti za okvare. Kako se tečaj obnese na dolgi rok, je na podlagi kratkoročnega testa težko oceniti. Galaxy z fold4 imam že tretje leto in lahko opozorim, da so prah, pesek in drugi delci resen izziv. Po dveh letih redne in dokaj neskrbne uporabe se telefon ni več razprl povsem poravnano. Ob tem je tečaj pri z fold4 večji in ima domnevno tudi večjo prostornino, kamor se lahko skrije več umazanije, preden začne vplivati na odpiranje. Glede na to, da ima tudi magic v3 zgolj odpornost proti vodi IPX8, ne pa tudi proti prahu, so priložnosti za zapackanje tečaja vsekakor prisotne. Ampak kot rečeno, težko je reči, kako ta nagnjenost vpliva na razprtje zaslona po več letih uporabe. Tudi sicer pa gre zlasti za estetski problem. Funkcionalnost zaslona, ki se ne razpre povsem poravnano, je praktično nespremenjena.

Za gladko delovanje magic v3 skrbi trenutno najboljši androidni procesor snapdragon 8 gen 3, v osnovni različici pa je na voljo še 12 GB delovnega spomina in 256 GB prostora za shranjevanje. Baterije je za 5150 miliamperskih ur (mAh), žično polnjenje pa je 66-vatno (W) oziroma petvatno brezžično.

Razprt magic v3 je tako tanek kot kovanca za evro in deset centov skupaj.

Razprt magic v3 je tako tanek kot kovanca za evro in deset centov skupaj. Foto: Aljaž Potočnik

Pri kamerah magic v3 ponuja tri objektive na hrbtu. Glavna kamera in periskopski objektiv s 3,5-kratno povečavo imata 50 milijonov pik (MP) ločljivosti. Ultraširokokotna ima tudi konkretnih 40 MP. Prednja in notranja tudi nista stiskaški s po 20 MP. Fotografije so dobre, za vrhom mobilne fotografije pa vseeno nekoliko zaostajajo. Čez palec bi rekel, da je kakovost fotografij malenkost boljša od galaxy z fold6.

Pregibni telefoni so moja najljubša vrsta telefona. So tablice, ki jih lahko spravimo v žep. Kaj več še hočete? Morda to, da je izkušnja uporabe, ko so zloženi, enaka običajnim mobilnikom? Magic v3 ponudi tudi to. Telefon ta hip sicer še ni v prodaji pri nas, a naj bi prišel. Pri Honorju pravijo, da bo predvidena maloprodajna cena 1999 evrov. To je identična cena galaxy z foldu6. 

Priporočamo