Seznam zdravstvenih koristi morske vode je skoraj neskončen. A tudi če bi imela le placebo učinek, bi nas možgani še vedno vlekli na plaže. Morje pomembno prispeva k našemu razpoloženju in izboljša splošno zdravje. Morska voda je lahko naravno zdravilo. Spodbuja telo in spodbuja splošno dobro počutje. Deskarji to zelo dobro vedo. Če živite blizu plaž ali preživite veliko časa na obalnih območjih, veste, kako dovzetni ste za blagodejno moč obale.

Kaj torej vsebuje morska voda? V povprečju vsebuje 3,5 odstotka soli (natrijev klorid). Z drugimi besedami, iz enega litra vode dobite 35 gramov soli. Poleg tega vsebuje majhne količine magnezija, sulfata in kalcija.

Slana morska voda ima številne presenetljive koristi za zdravje.

Čisti kožo

Mineralne soli skupaj s soncem kožo regenerirajo. Posledica tega je, da z morsko vodo veliko hitreje in lažje zdravimo akne, ekceme, luskavico, različne ranice in nekatere druge bolezni.

Izpiranje nosne votline z morsko vodo lahko uporabljamo za dopolnilno terapijo pri alergijah in vnetju sinusov.

Krepi imunski in obrambni sistem

Količina rdečih krvničk (eritrocitov) se po plavanju ali kopanju poveča za pet do 20 odstotkov. Tudi število belih krvničk (levkocitov) se poveča. Morska voda je odlično zdravilo za ljudi z oslabljeno imunostjo, slabokrvnostjo in visokim krvnim sladkorjem.

Upočasni razvoj revmatizma

Morska voda v kombinaciji z vadbo je odlična medicinska pomoč pri kosteh, bolečinah v mišicah, artritisu, krvnem obtoku in stanjih po kirurških posegih.

Zmanjša ali odpravi tesnobo

Zaradi vsebnosti magnezija morska voda pomirja. Ljudem, ki imajo stresno življenje, priporočamo pogost obisk plaž, ne le zaradi sproščujočega vzdušja, ampak tudi zaradi pomirjujočih zdravilnih lastnosti morske vode. Deluje kot antiseptik in celi rane

Ker je morska voda bogata z mineralnimi solmi, kot sta natrij in jod, na kožo deluje antiseptično in pospešuje celjenje manjših ran.

Izboljša dihanje

Ljudje z astmo, hudim kašljem, močnim izpljunkom in drugimi težavami z dihali naj gredo na plaže, da dobro prezračijo pljuča na morskem zraku in dobro zaplavajo. Slana voda pomaga izločati toksine in snovi, ki napadajo pljuča.

Čisti debelo črevo

Zaužitje majhnih količin čiste morske vode tudi olajša čiščenje debelega črevesa, razstrupljanje in obnavljanje telesne energije.

Proti težavam z jetri in ledvicami

Morska voda pospešuje proces regeneracije celic, zlasti tistih, ki so poškodovane zaradi bolezni, kot je ciroza. Pomaga tudi pri izločanju odvečne vode, nabrane v trebušni votlini, ki je tam kot posledica bolezni.

Preprečuje nespečnost in zmanjša depresijo

Ker pomaga normalizirati krvni tlak in blaži živčnost, bodo dnevi, preživeti na plaži, pripomogli k boljšemu spancu in, razumljivo, spodbudili dobro razpoloženje.

Meditacija in sproščanje

Meditacija in sprostitev ter vadba v naravnem okolju so se izkazale za bolj koristne za duševno zdravje kot vadba kjer koli drugje.

Zakaj je kopanje v morju zdravo?

Če živite blizu morja ali načrtujete počitnice ob morju, je velika verjetnost, da boste od morja dobili več kot le užitek. Že dolgo je znano, da ima plavanje številne koristi za zdravje. Uporaba morske vode v medicinske namene ima celo svoje ime: talasoterapija. Plavanje je ena najboljših športno-rekreativnih dejavnosti. Posebej dobra je za ljudi, ki še niso v »formi«, za tiste, ki se želijo znebiti odvečne telesne teže. Je sproščujoča, meditativna in zmanjšuje stres. Gre za zelo zdrav šport, odlično vadbo za srce, ki izboljšuje splošno razpoloženje, skratka, ustvarja dobro fizično (zraven pa tudi psihično) stanje. Vse to pozitivno vpliva na možgane.

Dokazano je, da hidroterapija (vodna terapija) in plavanje zmanjšata simptome depresije in anksioznosti. Z vsem tem v mislih zato že to poletje čim bolj izkoristimo vse danosti morja. In, skoraj bi pozabil, razvajajmo se z uživanjem gastronomskih dobrot, ki nam jih ponuja morje. Sredozemska prehrana z ribami je najbolj zdrava hrana na svetu. 

Priporočamo