V zadnjih letih je opazen trend, da tudi moški vse več pozornosti posvečajo svoji negi in postajajo bolj ozaveščeni o pomenu redne nege kože, las in telesa za splošno zdravje in higieno. Moški se vse bolj zavedajo, da skrb za lasten videz ni več tabu in ne zmanjšuje njihove moškosti. Kozmetična industrija se odziva na povpraševanje po moških izdelkih za nego, kar vodi v širši nabor izdelkov, prilagojenih specifičnim potrebam moške kože, las in telesa. To vključuje vse od vlažilnih krem do izdelkov za nego brade in specializiranih šamponov.

Mediji in vplivne osebe, kot so igralci, glasbeniki in športniki, pogosto promovirajo izdelke za nego moških. Ti vplivi slednje spodbujajo, da posvečajo več pozornosti svojemu videzu. Platforme, kot so instagram, youtube in tiktok, omogočajo dostop do velikega števila vsebin, povezanih z nego moških. Vplivneži in strokovnjaki za nego delijo nasvete, ocene izdelkov in izkušnje z nego, kar spodbuja moške, da preizkusijo nove izdelke in tehnike. Tudi kozmetični saloni, zdraviliški centri in specializirane trgovine za moško nego ponujajo paleto storitev, kot so tretmaji za obraz, masaže, manikura in pedikura, kar olajša moškim dostop do profesionalne nege.

Moška koža je drugačna

Kozmetičarka Irena Vargek iz Kozmetike Kolodvorska v Ljubljani pravi, da salon obiskuje vse več moških, kar jo veseli. Opaža, da se moški vse bolj zavedajo pomena zdrave in negovane kože. Mlajše, ki imajo težave s kožo, navadno pripeljejo kar mame, starejši pa pridejo sami. Koža moških je običajno približno 25 odstotkov debelejša od kože žensk. To je posledica večje količine kolagena in gostejše mreže kolagenskih vlaken. Čeprav se moška koža stara počasneje zaradi večje debeline in večjega kolagenskega sloja, so, ko se začne proces staranja, spremembe običajno bolj izrazite. Gube in linije nastanejo kasneje, vendar so globlje in bolj vidne, ko se pojavijo. Moški proizvajajo več sebuma (olja), kar lahko povzroči, da je njihova koža bolj mastna. Poleg tega imajo moški večje pore, kar lahko vodi v večjo nagnjenost k aknam in drugim težavam s kožo, povezanim z zamašenimi porami.​

Irena Vargek, kozmetičarka / Foto: Meta Černoga

Kozmetičarka Irena Vargek opaža, da se moški vse bolj zavedajo pomena zdrave in negovane kože. / Foto: Meta Černoga

Nega obraza v kozmetičnem salonu poteka tako, da stranki najprej očistijo obraz, naredijo piling, največkrat encimski, da se odpravi odmrla plast kože, sledijo mehansko čiščenje por, maska in nato svetovanje glede nege. Pa so se moški pripravljeni držati nasvetov, se mazati s kremami in tako dalje? Irena Vargek odgovarja, da predvsem tisti, ki imajo s kožo težave, njene nasvete upoštevajo. Veliko je mladih fantov, ki imajo težave z aknami in jih z rednim čiščenjem obraza enkrat na mesec ter redno nego doma večinoma lahko odpravijo.

Vsak tip kože zahteva svojo nego, zlasti poleti pa morajo tako moški kot ženske zelo paziti na svojo kožo in vsak dan zaščititi obraz s kremo z zaščitnim faktorjem. Po sončenju je dobro kožo nahraniti, zelo priporočljivo je, da kozmetičarka naredi posebno nego, da se koža malo nahrani. UV-zaščita je pomembna tudi zato, ker preprečuje nastanek hiperpigmentacij in upočasni staranje. Pri ženskah je zelo popularna regeneracija kože s stimulacijo, po kateri je koža čistejša, zmanjšajo se gube, pomladi koža, posvetlijo pigmentne motnje, zmanjšajo pore …

Moteča poraščenost

Veliko moških se odloča tudi za depilacijo, bodisi zaradi estetike, športnih razlogov ali pa osebne higiene. Kot ugotavlja kozmetičarka, je to postal kar nek trend v zadnjih letih, saj so moški ugotovili, da je praktično, če niso poraščeni. »Ravno zadnjič mi je fant, ki je bil precej poraščen, rekel, da zdaj po tuširanju potrebuje samo eno brisačo, prej pa je potreboval dve,« kot primer pove kozmetičarka Irena Vargek. Kot prednost depilacije tudi izpostavi, da dlake rastejo počasneje in se ne vraščajo, kar je lahko zelo moteče in lahko predstavlja resne težave. Moški si depilirajo predvsem prsi, hrbet, roke, predvsem športniki pa tudi noge. Veliko pa je takšnih, ki redno prihajajo samo na ureditev obrvi.

Čeprav se moška koža stara počasneje zaradi večje debeline in večjega kolagenskega sloja, so, ko se začne proces staranja, spremembe običajno bolj izrazite.

Tudi skrb za nohte in stopala je za moške pomembna. Zlasti starejši moški redno prihajajo na pedikuro, seveda pridejo tudi mlajši, zlasti pred poletjem, ko se začenja obdobje sandal.

Za sprostitev, zmanjšanje stresa in lajšanje mišičnih bolečin so moški redne stranke tudi na masažah. Poleg običajnih frizerskih storitev nekateri moški obiskujejo tudi salone za tretmaje za lasišče, barvanje las ali posebne tretmaje za gostejše in bolj zdrave lase. Nekateri moški se odločajo tudi za estetske tretmaje, kot so mikrodermoabrazija, botoks ali polnila.

Kozmetični saloni prilagajajo svoje storitve in prostore tudi za moško populacijo, kar prispeva k večjemu obisku moških. Pomembno je, da se moški počutijo dobrodošle in jim je udobno, kar pomaga pri rasti tega trenda. Če so imeli moški včasih precej zadržkov glede tovrstnih storitev in so menili, da so to nekako bolj »ženske stvari«, se sedaj zavedajo, da tudi urejenost prispeva k zdravju in dobremu počutju. Družbene norme glede moškosti so se spremenile in skrb za osebno nego ni več tabu, moški pa se počutijo bolj samozavestne, ko skrbijo za svoj videz. Seveda so tega vesele tudi ženske. 

Priporočamo