V vsakem človeku je delček, za katerega bi lahko rekli, da tam čuvamo »pravi jaz«, delček, kjer smo najbolj iskreni do sebe in od koder lahko črpamo svoje resnične vrednote, strasti ter navsezadnje smisel življenja. Ta delček je pogosto skrit tudi nam samim ali pa ga vsaj ne poslušamo toliko, kot bi ga lahko. Pόti do njega običajno rečejo »iskanje samega sebe«. V tokratnem serialu bomo pisali predvsem o tem, kako se podati na takšno pot, ki mnogokrat vodi tudi do tega, da pravzaprav šele spoznamo, kdo v resnici smo.

Ko nekdo spozna in ve, kdo v resnici je in česa si želi, lahko sprejema precej bolj pristne odločitve. Prav tako lahko na tak način lažje odkrijemo razmišljanje ali vedenje, ki nam škodi, in se prilagodimo ter popravimo. Končen rezultat je srečnejše in bolj izpopolnjeno življenje.

»Iskanje samega sebe«

S tem področjem se je denimo ukvarjal ameriški terapevt John Kim, ki je v prispevku za priljubljeno revijo Psychology Today med drugim opredelil, kaj pravzaprav pomeni »iskanje samega sebe«.

Med drugim je govoril o sprejemanju svoje zgodbe. Vsak človek jo ima, saj s seboj nosi izkušnje, ki ga opredeljujejo ter zaradi katerih je unikaten in tudi bolj močan. »Sprejeti svojo zgodbo pomeni sprejeti vsak njen del, tudi tiste bolj težke izkušnje. S tem globlje razumemo samega sebe in kakšna je pravzaprav naša usoda,« je poenostavljeno zapisal Kim.

Iskanje samega sebe je sicer zelo osebno in edinstveno potovanje. Morda bo trajalo nekaj časa, a ko sprejmemo svojo zgodbo, zamenjamo stare vzorce in se osredotočimo na druge reči, lahko začnemo odkrivati ​​svoj pravi jaz.

Šele takrat torej, ko se spoznamo, ko sami sebe sprejmemo takšne, kakršni smo, lahko živimo bolj avtentično življenje. Takšno življenje pa je lažje, ker ne prihajamo v navzkrižje sami s seboj, lažje prepoznamo tudi svoje prednosti in slabosti. Poleg tega s takim načinom življenja lažje vzpostavimo stik z ljudmi, ki so nam bližje po osebnostnih lastnostih.

Pogovori s seboj

Da dosežemo takšno točko, se moramo res veliko pogovarjati sami s seboj. Predvsem je pomembno, da poskušamo najti problematične miselne in vedenjske vzorce, pri čemer moramo biti kar najbolj konkretni, da si lahko pomagamo. Tukaj pridejo v poštev primeri, ki smo jih doživeli (in se morda celo ponavljajo).

Iskanje samega sebe nam pomaga odkriti življenjski namen. Če razumemo vrednote, strasti in edinstvene sposobnosti, lažje prepoznamo pot, ki prinaša največ izpolnitve in smisla. Namen človeku daje občutek smeri in torej usmerja odločitve, kar vodi do bolj zadovoljujočega življenja.

Ko torej prepoznate svoje problematične miselne vzorce, je čas, da jih nadomestite z novimi, opolnomočujočimi. Pomislite, katera nova vedenja ali misli lahko nadomestijo stare. Ta korak zahteva zavesten trud in prakso.

Iskanje samega sebe omogoča, da pritegnete in gojite boljše, globlje odnose. Ko ste pristni in zvesti sami sebi, seveda privlačite ljudi, ki vas cenijo in sprejemajo takšne, kot ste. Ti odnosi temeljijo na pristnih povezavah in medsebojnem razumevanju, kar vodi v globlje in bolj izpolnjujoče odnose.

Stalen proces

Takšna pot je stalen proces. Pomeni spremembe in rast, ki so posledica krmarjenja skozi življenje. Pri tem je pomembno, da smo odprti za nove izkušnje, da sami sebe izzivamo in da smo pripravljeni stopiti iz območja udobja. Ne pozabite, da se pravi potencial pojavi predvsem v trenutkih, ko se morda počutimo »izgubljene«.

Poznavanje samega sebe vam pomaga pri odločitvah, ki so v skladu z resničnimi vrednotami in težnjami. Bolj se zavedate, kaj vam je resnično pomembno, lažje sprejemate odločitve, ki podpirajo osebno rast in dobro počutje. To vodi do večjega občutka izpolnjenosti in zadovoljstva v življenju.

Iskanje samega sebe je sicer zelo osebno in edinstveno potovanje. Morda bo trajalo nekaj časa, a ko sprejmemo svojo zgodbo, zamenjamo stare vzorce in se osredotočimo na druge reči, lahko začnemo odkrivati ​ svoj pravi jaz. Če potrebujemo oporo ali podporo, jo lahko najdemo pri bližnjih.

Prepričani o sposobnostih

Ko vemo, kdo smo, lahko razvijemo močan občutek samozavesti. Postanemo bolj prepričani o svojih sposobnostih, odločitvah in izbirah. To zaupanje izžarevamo v interakcijah z drugimi in nam daje moč, da na neki način več tvegamo, sledimo sanjam in premagujemo izzive.

Toda takšna pot ni enostavna, saj je na njej kar nekaj pasti. Pomemben del poti je vsekakor način, kako razumemo in kako se pogovarjamo sami s seboj. V našem serialu se bo sicer težko podati po takšni poti, saj je za vsakega posameznika drugačna, lahko pa poskušamo najti orodja in tehnike, kako se tega lotiti, da bomo na koncu prišli na cilj in bolj upoštevali tisti drobec nas samih, ki je najbolj resničen in pristen.

Kot bi rekel omenjeni terapevt John Kim: »Sprejmite pustolovščino samoodkrivanja in živite svojo resnico.«

Priporočamo