Danes ni dvoma, da obstaja povezava med holesterolom in srčnimi boleznimi. Številni trdni in kakovostni dokazi to potrjujejo. Prve so epidemiološke študije. Opazovanje večjih populacij ljudi (kot je znana Framinghamska študija, ki je spremljala več kot 5000 ljudi) je pri moških in ženskah vedno znova pokazalo, da je raven holesterola v krvi eden najpomembnejših napovednikov poleg krvnega tlaka. K tveganju za srčno bolezen prispevata tudi kajenje in družinska anamneza. Na desetine podobnih študij je prišlo do enakih ugotovitev.
Povezavo potrjujejo tudi testi na živalih. Čeprav je treba biti vedno previden pri prenašanju sklepov, ki so bili pridobljeni na podlagi poskusov na živalih, na človeka, pa je vsaj zanimivo dejstvo, da živali veliko manj obolevajo za srčnimi boleznimi, če jim dajejo hrano z nizko ravnjo holesterola ali ko dobijo zdravila za zniževanje holesterola v krvi.
Primerjave različnih narodov in različnih tipov družb so vsakokrat pokazale, da imajo narodi, ki uživajo hrano z veliko maščobe, pogostejša srčna obolenja kot tiste skupnosti, ki uživajo manj maščob. Poleg tega, ko nekatere etnične skupine migrirajo v novo družbo, kažejo težnjo, da dosežejo enake koncentracije holesterola v krvi in enaka tveganja za bolezni srca kot družbe, v katerih so se naselile. To dejstvo nakazuje, da so okoljski dejavniki, kot je prehrana, morda bolj odločilni pri določanju tveganja kot genetski dejavniki.
Študije na ljudeh z visokim tveganjem so pokazale, da se pri ljudeh, ki zbolijo za srčnimi boleznimi zelo mladi, ali v družinah, kjer so srčne bolezni še posebno pogoste, zelo pogosto ugotavlja nenavadno visoka raven holesterola v krvi. Študija pregleda zamašenih koronarnih arterij je pokazala, da je holesterol vedno prisoten v predelih zamašenih srčnih koronarnih arterij. Natančni testi so pokazali, da se je holesterol v teh delih srca preselil iz krvi v steno krvnih žil. Pravzaprav se holesterol vedno najde »na kraju zločina«.
Katera hrana znižuje holesterol v krvi? Najučinkovitejši način za zmanjšanje ravni holesterola je zmanjšanje količine maščobe v prehrani. Za večino ljudi to pomeni prehod z mastnega mesa in svinjskih izdelkov na bolj pusto meso, ribe in perutnino. Poleg tega bo morda treba zmanjšati vsebnost maščobe v mleku (s prehodom s polnomastnega na posneto mleko in omejitvijo uživanja smetane) ter zamenjati maslo z margarino.
Drugi pomembni dejavnik je vrsta zaužite maščobe. Večina rastlinskih olj vsebuje polinenasičene maščobe, večina živalskih maščob pa so tako imenovane nasičene maščobe. Zamenjava nasičenih maščob z večkrat nenasičenimi maščobami povzroči znižanje ravni holesterola v krvi, tudi če količina skupne zaužite maščobe ostane nespremenjena.
Jajca so edini pomemben neposredni vir holesterola in American Heart Association priporoča določene omejitve glede števila zaužitih jajc, na primer ne več kot tri do štiri na teden.
Je pretirano zniževanje ravni holesterola v krvi lahko škodljivo? Nekatera medicinska poročila kažejo, da imajo ljudje z nizkimi ravnmi holesterola in tisti, ki jemljejo zdravila za zniževanje holesterola, povečano tveganje za raka (kljub zmanjšanemu tveganju za bolezni srca). Na primer prej omenjena Framinghamska študija, ki je tako jasno izpostavila holesterol kot dejavnik tveganja za bolezni srca, je hkrati pokazala, da je pri moških, ki so bili v raziskavi pregledani – ne pa tudi pri ženskah –, tveganje za raka, zlasti raka debelega črevesa, večje. Največje je pri tistih, ki so imeli najnižjo raven holesterola. Pomen te ugotovitve še vedno ni povsem jasen. To pričakovano povečano tveganje za raka je lahko delno posledica preprostega dejstva, da mora nekdo, ki ne umre zaradi bolezni srca (ker ima nizek holesterol), na koncu umreti zaradi nečesa drugega, rak pa je drugi najpogostejši vzrok smrti v ZDA po boleznih srca.
V vsakem primeru so dokazi o povezavi med rakom in nizkim holesterolom še vedno šibki – veliko šibkejši od trdnih dokazov, da zniževanje holesterola v krvi pomaga preprečevati bolezni srca.