Resveratrol je spojina, ki jo najdemo v grozdju, rdečem vinu, borovnicah in različnih oreščkih. V zadnjih letih je pritegnil veliko pozornosti zaradi svojih domnevnih in resničnih zdravstvenih koristi. Pogosto ga povezujejo z dolgoživostjo, zdravjem srca in protivnetnim učinkom.

O učinkih obstajajo različne informacije in ugibanja, a dejstvo je, da gre za snov fitoaleksin, ki jo rastline proizvajajo za obrambo pred škodljivci in v stresnih razmerah. V človeškem telesu deluje kot antioksidant, ki nevtralizira škodljive proste radikale. Saj veste – slednji v našem telesu nastajajo kot posledica mnogih dejavnikov, kot so onesnažen zrak, ionizirajoče sevanje, UV-svetloba, alkohol, kemikalije in tudi stres. Vse to hkrati vpliva tudi na staranje.

Koliko je primerno?

Če rečemo, da je resveratrol zanimiva spojina z obetavnimi lastnostmi in koristmi za človeka, nismo rekli nič narobe. Na voljo je v obliki prehranskih dopolnil, optimalna doza pa ni natančno določena.

Raziskovalci so spoznali, da resveratrol sodi med najučinkovitejše antioksidante. Narejenih je bilo tudi veliko laboratorijskih raziskav in poskusov na živalih, s katerimi so dokazali, da resveratrol zelo učinkovito lovi reaktivne proste radikale in preprečuje poškodbe celic.

Gre za stilbenoidni naravni polifenol, ki ga proizvaja več rastlin, kot odziv na napade patogenov, denimo bakterij in gliv. Najden je bil v več kot 70 vrstah rastlin, med drugim v japonskem dresniku, jagodičevju, oreščkih in rdečem grozdju. Seveda je uživanje takih plodov priporočljivo, a verjetno ga ne morete pojesti toliko, da bi zadostili resnično učinkovitemu vnosu. Kot ne morete reči, da je pitje rdečega vina priporočljivo, samo zato, ker rdeče grozdje vsebuje resveratrol.

Mariborska študija

Med številnimi študijami, ki govorijo v prid spojini, je tudi nekaj let stara mariborska raziskava o resveratrolu Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Raziskovalci so spoznali, da resveratrol spada med najučinkovitejše antioksidante. Narejenih je bilo tudi veliko laboratorijskih raziskav in poskusov na živalih, s katerimi so dokazali, da resveratrol zelo učinkovito lovi reaktivne proste radikale in preprečuje poškodbe celic ter da molekula resveratrola na različne načine ugodno deluje na človekov organizem.

Priporočamo