Tradicija je izjemno pomemben del Hotela Plesnik. Družina Plesnik v Logarski dolini živi že vse od leta 1426, prvi hotel pa je Franc Plesnik odprl leta 1932, a je bil med vojno požgan. Pod vodstvom njegove hčerke in današnje lastnice Martine Plesnik je v novi podobi zaživel leta 1995 in postal prepoznaven simbol ene najlepših alpskih ledeniških dolin daleč naokoli.

Več kot 90 let kulinarične tradicije

Da je bila vrhunska kulinarika del identitete hotela že od njegovih začetkov, priča knjiga receptov babice Plesnik iz leta 1935. Babičinim receptom so v kuhinji Hotela Plesnik pod budnim očesom začetnika fine dininga v Sloveniji Janeza Bratovža in mladega kuharskega mojstra Toma Čoparja zdaj dodali sodoben pridih in jih kot poklon tradiciji družine Plesnik umestili na začetek jedilnika. Na novem meniju so med drugim znova obudili surovi biftek (tatarski biftek), hišno specialiteto, po kateri so Plesnikovi sloveli že v 30. letih 20. stoletja.

Vrhunsko kulinarično ponudbo dopolnjuje tako imenovana hrana za dušo, tudi ravioli in telečja ličnica. F Suzan Gabrijan

Vrhunsko kulinarično ponudbo dopolnjuje tako imenovana hrana za dušo, tudi ravioli in telečja ličnica. Foto: Suzan Gabrijan

Jedem družine Plesnik so v novem meniju, ki je čez dan na voljo tudi zunanjim obiskovalcem, dodali še izbor tradicionalnih jedi iz Zgornje Savinjske doline, od domačih govejih salam in sirov avtohtone jezersko-solčavske ovce bicke do grušavih žlinkrofov, ki jih pripravljajo kot samostojno slano jed. V času kolin, ko se zbere vsa družina Plesnik, pripravijo zgornjesavinjski želodec in druge suhe mesnine iz domače govedine z Domačije Plesnik za vse leto. Te lahko, poleg številnih drugih lokalno pridelanih dobrot, gostje hotela okušajo tudi pri zajtrku.

Podpora lokalnim pridelovalcem

Poleg tradicije je vodilo hotelske kuhinje tudi trajnostna naravnanost, ki gre z roko v roki z neokrnjenim okoljem Logarske doline. V Hotelu Plesnik se zavedajo, da gostje vse bolj cenijo zavezanost trajnostnim pristopom in na jedilniku vse pogosteje izbirajo lokalne ter sezonske specialitete s sledljivim poreklom. Zato večina njihovih sestavin izvira iz bližnje okolice, s čimer podpirajo lokalne dobavitelje in slovenske turistične kmetije. Na jedilniku boste tako našli govedino z Domačije Plesnik, postrvi iz ribogojnice Špegelj, ki so gojene posebej za Hotel Plesnik, omako iz gob iz solčavskih gozdov (kadar je vreme naklonjeno gobarjenju) in zelišča, nabrana na lastnem vrtu in bližnjem travniku.

Vrhunsko kulinarično ponudbo dopolnjuje tako imenovana hrana za dušo: nabor jedi, ki so polnega okusa, naravne in slastne, od ročno izdelanih njokov in raviolov do luštrekovih štrukljev in telečjih ličnic v rožmarinovi omaki. Poleg nove ponudbe, ki je, kot rečeno, čez dan na voljo vsem obiskovalcem, sta Tom Čopar in Janez Bratovž oblikovala tudi do 5-hodne večerne menije, ki z vrhunskimi okusi navdušujejo hotelske goste.

Vrhunsko kulinarično ponudbo dopolnjuje tako imenovana hrana za dušo, tudi ravioli in telečja ličnica. F Suzan Gabrijan

Vrhunsko kulinarično ponudbo dopolnjuje tako imenovana hrana za dušo, tudi ravioli in telečja ličnica. Foto: Suzan Gabrijan

Kot poudarjajo v hotelu Plesnik, so vse njihove jedi, tudi tiste, ki ne temeljijo na tradiciji, pripravljene sveže in iz kar se da lokalnih ter avtohtonih sestavin.

Prestiž, ki ga zagotavlja neokrnjena narava

V ospredju nove kulinarične zgodbe v Hotelu Plesnik bo tudi v prihodnje trajnostna gastronomija, ki spodbuja telesno zdravje, okoljsko zavest in blaginjo skupnosti. »Le tisto, kar je zares trajnostno, je v resnici prestižno,« poudarja Martina Plesnik, lastnica hotela, ki si že dolga leta zavzeto prizadeva za ohranjanje neokrnjene in pristne Logarske doline. Zato obljublja, da bodo njihovim gostom tudi v prihodnje zagotavljali celosten oddih v neokrnjeni naravi: številne priložnosti za sprostitev, protistresne in ajurvedske programe, jogo, meditacijo ter tudi nepozabno kulinarično izkušnjo, ki vzor črpa v lokalni preteklosti in navdih išče v trajnostni prihodnosti.

Priporočamo