Jubilejna, 15. izvedba LJFW bo največja do zdaj – obiskovalci si bodo v petih dneh lahko ogledali 46 modnih revij in druge spremljevalne dogodke. Izvršna producentka Melinda Rebrek in direktor LJFW Den Baruca sta skupaj s programsko direktorico LJFW Nino Jagodic ter predano ekipo, ki v zakulisju dogodka dela vse leto, postavila platformo, ki ima zelo pomembno vlogo pri razvoju slovenske modne industrije. »Ekipa se je z leti spreminjala, a vedno nas je gnala ista vizija – postaviti slovensko modo na zemljevid in jo predstaviti tako domačim potrošnikom kot tudi v svetu. Ena največjih prelomnic je bilo odprtje trgovine LJFW.shop, ki že skoraj leto dni domuje v Centru Rog in oblikovalcem omogoča ne le predstavitev, temveč tudi prodajo njihovih kolekcij skozi vse leto,« je povedala Melinda Rebrek.

Jubilejna izvedba LJFW bo največja do zdaj – v petih dneh si bo mogoče ogledati več kot 40 modnih revij in različne spremljevalne dogodke.

Spoznali tudi obutvene trende

Med številnimi domačimi modnimi ustvarjalci si bodo obiskovalci modnega dogodka lahko ogledali tudi kolektivni modni reviji Belgrade Fashion Weeka in Budapest Central European Fashion Weeka, pa tudi nekaj primerov zanimivega sodelovanja. »Med drugim bomo predstavili varovalna oblačila v prometu, pa sodelovanje z oblikovalci, katerih skupne točke so napredna tehnologija in trajnost, spoznali bomo tudi trende pri obutvi. Drugi dan bomo sklenili v Lisztovem inštitutu, kjer se bomo po reviji lahko družili z madžarskimi oblikovalci,« je o programu dejala Nina Jagodic in dodala, da letošnji LJFW prinaša tudi novost – reviji študentov Naravoslovnotehniške fakultete (NTF) in Fakultete za dizajn (FD), ki sta bili v preteklosti ločeni, sta po novem vključeni v glavni program tedna mode. »Letošnji program je kombinacija predstavitev oblikovalcev, ki še vztrajajo na modnem trgu, in mladih, ki vstopajo na modno sceno,« je povedala Nina Jagodic in dodala, da je sodelovanje z modnimi oblikovalci vsako leto vzajemno. »Treba je poudariti, da jim z organizacijo modne revije odvzamemo velik del stresa. Če oblikovalci sami organizirajo svoje revije, pade na njihova ramena tudi velikanski finančni zalogaj.«

LJFW Shop, center rog, 29-3-2024

Letošnji program je kombinacija predstavitev oblikovalcev, ki še vztrajajo na modnem trgu, in mladih, ki šele vstopajo na modno sceno.

 

Spregledati pa ne gre torkove okrogle mize ob 11. uri, na kateri se bodo ob kavi pogovarjali o trajnosti, modi in spolu. Beseda bo namreč tekla o trendu spolno nevtralnih oblačil ter načinu njihove proizvodnje v luči trajnostnih materialov in pravične trgovine v dobavni verigi. Kako številni družbeni konflikti po svetu vplivajo na modne smernice? Ali postaja moda čedalje bolj uniformirana ali individualizirana? Je trajnostno modo sploh mogoče prilagoditi množični proizvodnji in kakšen je pri tem vpliv velikih blagovnih znamk?

Tokratni LJFW se bo v petek, 11. oktobra, sklenil s podelitvijo nagrad WOW. Tudi letos lahko obiskovalci prek Eventima kupijo vstopnice za posamezen dan, cena je 27 evrov. 

Priporočamo