Tekači vseh starosti in stopenj pripravljenosti so se na 12. Triglav teku preizkusili na tradicionalnih trasah: teku na 10 in 5 kilometrov, družinskem teku in otroškem teku Kuža pazi (tekači na polmaratonski razdalji pa zaradi preventivnih zdravstvenih razlogov na trasi preizkušnje niso mogli dokončati). Skupaj so torej udeleženci pretekli več kot 9000 kilometrov.

Tudi letos so bili prisotni otroci iz Inštituta Zlate pentljice. F Peter Podobnik

Tudi letos so bili navzoči otroci z Inštituta Zlata pentljica. Foto: Peter Podobnik

Letošnja novost Triglav teka je bila vključevalna trasa v dolžini 1400 metrov, ki so jo gibalno ovirane osebe oziroma ljudje z različnimi preizkušnjami v bolezni premagali brez merjenja časa. Tudi letos so bili navzoči otroci z Inštituta Zlata pentljica, tekači pa so prejeli medalje, ki so jih izdelali v Varstveno-delovnem centru Kranj. Osemnajstletni May Volavšek je nedavno prebolel raka, na Triglav teku pa prvič po bolezni pretekel deset kilometrov. »Na Triglav tek so me povabili na Inštitutu Zlata pentljica, da bi navdahnil vse najstnike, ki se ali se še bodo soočili s podobnim položajem kot jaz. Gibanje mi nikoli ni bila ovira, bolj veselje. To je bil vedno razlog, da smo se s prijatelji srečali in šli v naravo. Z diagnozo rak se je zame vse oddaljilo, vendar sem si obljubil, da se bom trudil, da bo kmalu spet normalno. To sem danes s tekom še potrdil,« je povedal May Volavšek.

Skupina Triglav z dogodkom javnost spodbuja k zdravemu življenjskemu slogu in h gibanju, ki pomembno pripomore k telesnemu in duševnemu zdravju posameznika.

 

Več kot tekmovanje

Čeprav se ga vsako leto udeležijo tudi vrhunski tekači z zavidljivimi rezultati, Triglav tek presega te dimenzije. »Triglav tek je več kot lov za časom in merjenje moči. Je dogodek, ki spodbuja gibanje in zdrav način življenja, združuje ljubezen do športa in narave ter skrb za najranljivejše v naši družbi. Letos smo posebno pozornost namenili vključenosti vseh, tudi oseb z različnimi ovirami. Ni namreč vedno in za vse glavno biti prvi, pač pa je pomembno imeti pogum sodelovati, vztrajati, ostati na stezi,« je ob 12. Triglav teku povedala Marica Makoter, članica uprave Zavarovalnice Triglav, in dodala, da je Triglav tek tradicionalno posvečen najranljivejšim članom družbe. Skupina Triglav na dogodku že vrsto let predaja donacije zdravstvenim ustanovam. Letos so tekači s svojo udeležbo podprli Slojenčke, društvo za izboljšanje pogojev za rojstva zdravih otrok, ki je prejelo 16.000 evrov.

Triglav tek že vsa leta podpirajo tudi številni slovenski vrhunski športniki. F Peter Podobnik

Triglav tek že vsa leta podpirajo tudi številni slovenski vrhunski športniki. Foto:Peter Podobnik

Triglav tek obenem prispeva k uresničevanju ciljev projekta Zavarujmo prihodnost in je del trajnostno naravnanega delovanja Skupine Triglav. Tudi letos so organizatorji dogodka trajnosti namenili posebno pozornost. Med drugim so si lahko tekači postregli s toplim obrokom iz lokalno pridelane hrane, organizatorji in obiskovalci pa so si s skupnimi močmi prizadevali, da naravo posestva Brdo pri Kranju ohranijo čisto.

Priporočamo