Eden tistih z najdaljšo brado in eden najbolj tradicionalnih izborov na slovenskih tleh, za slovenski avto leta, vstopa v Kristusova leta. Osebno vozilo, ki se bo na zaključni prireditvi v začetku januarja prihodnje leto okitilo z nazivom slovenski avto leta 2025, bo namreč že 33. po vrsti. A tako kot vselej doslej se izbor začenja še v letu prej. Za avto leta 2025 namreč lahko kandidirajo tisti štirikolesniki, ki so prišli na slovenski trg v letu 2024 in jih bo do 30. novembra letos registriranih najmanj 25 primerkov.

Pri tem velja poudariti, da v izbor lahko pridejo le novi modeli avtomobilov, ne pa tudi nove karoserijske različice ali vozila z zgolj novimi motorji ali drugimi sklopi avtomobila oziroma tisti z le neznatnimi prenovami zunanjosti. Z drugimi besedami – kandidati so lahko nove generacije obstoječih avtomobilov ali povsem novi modeli na slovenskem trgu.

Bolj ali manj je že jasno, da bo avtomobilov, ki bodo ustrezali omenjenim kriterijem, v tem letu kar 25, ti pa so, po abecednem vrstnem redu, naslednji: BMW X2, citroën C3/ë-C3, dacia duster, fiat 600, ford courier tourneo, ford explorer EV, forthing T5 EVO, forthing U tour, geely coolray, honda ZR-V, honda CR-V, hyundai santa-fe, lexus LBX, mini countryman, peugeot 3008, peugeot 5008, renault symbioz, renault rafale, škoda kodiaq, škoda superb, suzuki swift, volkswagen ID.7, volkswagen tiguan, volkswagen passat in volvo EX-30.

Krono bo predal Renaultov športni terenec austral

Med omenjenimi gre torej iskati slovenski avto leta 2025, ki mu bo krono predal avto leta 2024 – to je na januarski prireditvi v prostorih podjetja Hella Saturnus postal Renaultov športni terenec austral. A tako kot vselej bo treba seznam kandidatov najprej seveda skrčiti na pet finalistov, glede tega pa je lani prišlo do določenih novosti.

Sprva smo tako razširili nabor slovenskih medijev, ki izbiramo slovenski avto leta, po dolgih letih ustaljenega sistema pa se je spremenil tudi način glasovanja. Izbiro petih finalistov smo namreč po novem prepustili novinarjem v sodelujočih medijih, bralcem, poslušalcem, gledalcem in spremljevalcem pa smo omogočili glasovanje za enega od finalistov. Ker so bile spremembe dobro sprejete, bo sistem ostal enak tudi letos, kar pomeni, da se bomo konec novembra z vsemi kandidati srečali na že tradicionalnem testnem dnevu v centru varne vožnje AMZS na Vranskem, kjer bomo lahko vse preizkusili še zadnjič pred glasovanjem. To bo sledilo 2. decembra, ko bomo torej sodelujoči mediji določili pet finalistov. Objavili jih bomo dva dneva kasneje, nato pa boste na vrsti vi – naši bralci, gledalci in poslušalci, ki boste prek tiskanih ali spletnih glasovnic lahko do 6. januarja 2025 oddali glas za svojega favorita med petimi finalisti. Ti glasovi bodo v finalu prinesli prvi paket točk, druge pa bomo znova prispevali sodelujoči mediji – vsak po en paket. V tednu med 10. in 17. januarjem 2025 bomo na zaključni prireditvi sešteli glasove ljudstva in tiste sodelujočih medijev ter tako dobili slovenski avto leta 2025. 

Priporočamo