Nikomur ni bilo lahko pri srcu, ko nas je napovedovalec na prireditvi ZgodoVikend, ki je sredi septembra potekala v Parku vojaške zgodovine Pivka, obvestil, da je bila policija obveščena o sumljivem predmetu, ki bi lahko bil eksplozivno telo. Na našo srečo se je na prizorišču pojavil robot Icor T5.

Icor T5 je tih in močan, predvsem pa hladnokrven. Previdno, a odločno se je približal predmetu in ga z vodnim curkom nevtraliziral. Malce smo se zdrznili, ko je prišlo do eksplozije, a napovedovalec nas je obvestil, da je največja nevarnost mimo.

Na srečo je šlo le za scenarij predstavitve nove pridobitve specialne enote slovenske policije. Icor T5 je namreč robot, ki ga je policija letos kupila s pomočjo EU-sredstev sklada za notranjo varnost in tako izboljšala opremljenost specialne enote. Robota uporabljajo za dezaktiviranje eksplozivnih naprav in eksplozivnih sredstev ter za izvedbo protiterorističnih pregledov letal, vlakov, avtobusov in objektov, kjer je neposredni pristop za policiste nevaren. Ko najdejo sumljiv predmet, se ga lotijo s pomočjo robota, ki ima nameščeno gibljivo roko in vodni top za nevtralizacijo eksplozivnih sredstev, opremljen pa je tudi s kamero.

Bombni tehnik Matevž Gladek nam je povedal, da to ni bila prva robotova intervencija: »Tega robota smo uporabili, ko smo dobili obvestilo o sumljivem predmetu pred TV Slovenija, ko so bile v bližnjem hotelu nastanjene pomembne osebe. Predmet smo uspešno nevtralizirali.«

Pravi junaki predstavitve v Pivki so bili bombni tehniki oddelka za protibombno zaščito specialne enote, ki opravlja pomembne naloge na področju protiteroristične dejavnosti. Po robotovem posredovanju se je namreč proti sumljivemu predmetu napotil bombni tehnik v popolni protibombni opremi, ki je potrdil, da je sumljivi predmet ustrezno uničen.

»Najpomembnejši prispevek nove pridobitve je zavarovanje življenja policistov pred nevarnostjo, ki jo predstavljajo eksplozivne naprave in nevarne snovi, saj bistveno zmanjšuje potrebo po izpostavljanju bombnih tehnikov. V takih postopkih lahko samo robot zagotavlja popolno varnost in učinkovitost dezaktivacije eksplozivne naprave. Zato je ta pridobitev izrednega pomena za slovensko policijo, saj tehnologija napreduje in moramo iti v korak s časom tudi na tem področju. Trenutno uporabljamo tri robote, a se že spogledujemo z novejšimi modeli, ki so zmogljivejši in okretnejši ter imajo boljše kamere, ki omogočajo tudi nočno gledanje,« je dejal dr. Robert Radkovič, poveljnik specialne enote.

Oddelek za protibombno zaščito specialne enote deluje v okviru generalne policijske uprave slovenske policije. Zaposluje policiste, bombne tehnike in specialiste, ki se pred zasedbo delovnega mesta dobro usposobijo. »Za opravljanje takšnega dela namreč ne zadostujejo samo ostro oko, mirna roka in jekleni živci, ampak so nujni tudi strokovna usposobljenost, znanje, izkušnje, premišljenost in previdnost, k vsemu temu pa pripomore še vrhunska tehnična oprema,« je dodal Matjaž Tomšič iz sektorja za odnose z javnostmi. 

Priporočamo