Verjetno ni Slovenca, ki ne bi vedel, da je Ptuj naše najstarejše mesto. Ptujčani, ki so upravičeno ponosni na svoje mesto in njegovo zgodovino, vam bodo za začetek povedali prav to, da ima Ptuj status najstarejšega mesta v Sloveniji, saj prve omembe naselbine datirajo v leto 68. Tako kot mesto pa je stara tudi vinska kultura. Nato pa naštevanjem kulturoloških in zgodovinskih dejstev ter znamenitosti ni konca.

Slikovito mesto leži o reki Dravi, pod Grajskim gričem, na katerem se bohoti izletniška točka, Ptujski grad. Zagotovo si ga z zanimanjem ogleda vsak obiskovalec, ki se najprej sprehodi skozi staro mestno jedro polno zgodovine, kjer vsaka posamezna fasada vabi prst na sprožilcu foto aparata.

Ptuj Štajerska

Tako kot mesto Ptuj je stara tudi tamkajšnja vinska kultura. Foto: Lidia Pavlin

Edinstveni muzej

In kdo ne pozna lika kurenta, ki je prepoznan širom Slovenije in tudi v svetu? Na Ptuju že nekaj let deluje edinstven muzej, posvečen kurentom in obredju, ki se je na Dravskem in na Ptujskem polju ter v Halozah in v Slovenskih Goricah ohranilo iz pradavnine do današnjih dni. Obiskovalce s sodobnimi tehnologijami interaktivno popelje v samo srce mističnega obredja.

Ptuj in oklica sta tako očarljiva, da si zaslužita več dnevno raziskovanje. K doživetju bivanja iz preteklih, razkošnih časov vabi Hotel Mitra v samem središču mesta. »Hotel z dušo,« je prva misel ob vstopu v hotel, v katerem te visoki stropi, veliki svetleči lestenci, rdeča preproga, starinsko pohištvo in zgodovinski artefakti ponesejo daleč nazaj, na sam začetek zasnove življenja na tem območju. Hotel je dobil ime po mitraizmu, veri, ki je temeljila na cikličnem menjavanju življenja in smrti, dobrega in zla. Mitraisti so pri obredih uporabljali vino kot močan simbol sonca oziroma življenja. Ptuj in vino – večni in neizogibni preplet.

Hotel je leta 1890 kupila znana in bogata družina Osterberger. Prvemu hotelu v najstarejšem mestu so dodali drugo nadstropje in, seveda, vinsko klet, nam je pojasnil Peter Vesenjak, sedanji lastnik šarmantnega hotela, kakršni so danes že redkost.

Ptuja in okolice si ni mogoče predstavljati brez vina in vinskih kleti. V najstarejšem mestu je tudi najstarejša vinska klet v Sloveniji. Ustanovili so jo minoriti v 13. stoletju. Hrani kar milion litrov vina. Poleg Haložana in Pullusa, ki ju vsi poznamo, so v arhivu redke steklenice, ki so si pridobile svoje mesto v arhivu na račun vrhunske kakovosti. Najstarejše vino v arhivu je Zlata trta iz leta 1917, ki je neprecenljive vrednosti in ni na prodaj.

Ptuj Štajerska

Tako kot mesto Ptuj je stara tudi tamkajšnja vinska kultura. Foto: Lidia Pavlin

Svojevrstna pokušina vina pa se dogaja v rovu pod Grajskim gričem. Pokušina vina v popolni temi in v miru ter tišini brez zunanjih motilcev je enkratna izkušnja. Že po nekaj minutah zaznamo, da se močneje aktivirata vonj in okus. Pri vsakem ponujenem vinu nas objame paleta vonjav in okusov, ki jih morda v vsakdanjem okolju ne bi zaznali. Slike tega dogodka ni, iz preprostega razloga, ker je bilo v rovu temno kot v rogu.

Muzej Alfija Nipiča

Za konec naše štajerske ture smo obiskali novi muzej Alfija Nipiča v Jarenini. Velikan slovenske glasbene scene je predstavljen na najboljši možen način. Šele ko vidimo vsa njegovo delo zbrano na enem mestu, se zavemo veličine tega glasbenega genija, naše žive legende.

In ko že mislimo, da ne gre več bolje, se nam Alfi pridruži, nas prijazno pozdravi in se fotografira z nami! Za presenečenje je poskrbela ga. Andreja Cehnar, ki nam je s ponosom razkazala novi muzej in bi nas popeljala tudi v sosednje gostišče, kjer posebna soba spominja na snemanje filma Moj ata, socialistični kulak, a kaj, ko so nas obveznosti preganjale. Obljubili smo, da se še vrnemo. In se tudi bomo. Saj Štajerska ponuja še veliko neodkritih kotičkov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Priporočamo