Atmosfera, ki je kar sama od sebe klicala po živahnih debatah. Nedavno mi je v knjižnici v roke padla knjiga Seks ob zori in kakopak sem morala o njeni intrigantni vsebini poročati zbranemu damskemu poslušalstvu za omizjem. Avtorja v njej v svojevrstnem poljudnoznanstvenem gemištu (spregledanih) dokazov iz antropologije, arheologije, primatologije, anatomije in psihoseksualnosti pojasnjujeta, kako daleč od človeške narave je pravzaprav monogamija. Ravno sem razpredala, da je Darwin hvala bogu res »presekal« s kreacionizmom, da pa se je morda zmotil pri prepričanju, da je monogamija za človeka nekaj naravnega, ko je ena od zavzetih poslušalk dobesedno skočila iz stola, dvignila roko visoko v zrak, stistnila pest in glasno vzkliknila: »Ni pravice!«

V kontrapunkt njemu nenadnemu poskoku se je nato elegantno namestila nazaj v stol in nadaljevala, da se momentalno požvižga na to ali je monogamija konstrukt družbe ali ne, saj je v svojem samskem staležu ne more niti prakticirati, da pa je izjemno in grozno nepošteno, da je nas – ženske – evolucija tako zafrknila in se moramo za orgazem med seksom tako »namučiti«. Zakaj moški tako z lahkoto splezajo na goro klimaksa, za nas pa je to cela znanost. Že tako smo si šele nedavno priborile enakopravnost (vsaj na papirju), da nas je narava tako opetnajstila pri orgazmih pa je skrajno nepravično!

Nato je srknila pomiritveni požirek in ker je nenadna menjava teme omizje ovila v trenutek tišine, je nekoliko zbegano vprašala: »Ali je to pač samo moj problem, je z mano kaj narobe?«

Živimo v fantastičnem obdobju, ko nam znanost lahko ponudi odgovor na skoraj vsa, četudi še tako (ne)navadna vprašanja. In z našo borko za pravice do orgazma ni prav nič narobe. Ravno nasprotno, posteljo si deli s kar 75 % žensk, ki med seksom zgolj s penetracijo ne doživijo orgazma.

Med heteroseksualnimi spolnimi odnosi namreč ženske doživijo veliko manj orgazmov kot moški. Za boljšo predstavo: statistično to pomeni, da med seksom 95 % moških in 25 % žensk doživi orgazem. Takoimenovano vrzel v orgazmih (orgasm gap) raziskujejo in v znanstveni literaturi dokumentirajo že več kot 20 let.

Idejo, da ženske po tekočem traku doživljajo orgazme med seksom, so nam vcepili romantični filmi, polni s stvarnostjo skreganih prizorov ljubljenja, pornografija in (z vsem dolžnim spoštovanjem) tudi Freud, ki je vaginalni orgazem označil za edini pravi orgazem zrele ženske, medtem ko nezrele ženske lahko uživajo le s pomočjo klitorisa.

A glej ga zlomka, tudi tiste srečnice v preostalih 25 % se za eksplozijo užitka, kot kažejo zadnje znanstvene raziskave, ne morejo zahvaliti zgolj penetraciji, temveč, kdo bi si bil mislil – svoji anatomiji! In seveda – brezpogojno – svojemu klitorisu! Pri njih namreč zaradi manjše distance med klitorisom in vaginalno odprtino tudi med seksom pride do prijetnega trenja, ki telo ponese v nebeške višave. Magična številka naj bi bila 2,5 centimetra.

Morda pa je prišel čas, da si od moških sposodimo meter in si še me izmerimo svojo junakinjo. Zna se izkazati, da se v tej dolžini skriva več kot v opevanih centimetrih moškega premoženja. Tako nam skoraj ne preostane drugega, kot da to preprosto dejstvo iz gole radovednosti preverimo še v praksi. Za dobršno mero trenja na pravi razdalji namreč ni potrebno nobeno poglobljeno poznavanje fizike. No, kakorkoli že razumete poglobljeno …

»Ni pravice!« je na glas vzkliknila še enkrat, ko je dobro usidrana na svojem kolesu pomahala v slovo.

»Vzemi jo že vendar v svoje roke«, sem ji zaklicala nazaj.

Priporočamo