Avstrijec, star 37 let, ki je imel težave z depresijo in občasnim prekomernim uživanjem alkohola, je zaužil štiri ali pet posušenih norih gob. Bil je sam, nahajal pa se je v svoji počitniški hiši. Ko so gobe pričele učinkovati, si je s sekiro odsekal penis na štiri dele. V paniki si je rano prevezal s krpo, odsekane dele pa spravil v kozarec.

Zmeden in krvaveč je pričel iskati pomoč. Na srečo sta nanj naletela mimoidoča in ga odpeljala v bližnjo vas. Tja je pet ur po amputaciji prišla tudi reševalna ekipa. Moški je povedal, da se dogodka ne spomni jasno.

Reševalci so moškega, ki je izgubil veliko krvi in bil v kritičnem stanju, odpeljali na operacijo. Zdravniki so uspeli rešiti dva centimetra penisa in njegov vrh ter ju pritrditi nazaj na telo 37-letnika.

Čeprav je izgubil pet centimetrov penisa, naj bi se rane moškemu dobro zacelile, štiri mesece po dogodku pa je poročal tudi o dobrem urinskem toku in erekcijah. Ker je moški tudi kasneje kazal psihotične simptome in verske blodnje, so mu predpisali še intenzivno psihiatrično oskrbo ter zdravila.

Pod pravimi pogoji večinoma neškodljiva snov

Zdravniki so krvavo prigodo konec septembra objavili v kirurški znanstveni reviji Mega Journal of Surgery. V znanstveni reviji Open Journal of Urology pa so objavili raziskavo, ki pravi, da gre za prvi primer samoapmutacije penisa zaradi norih gob in skrajni primer nevarnosti norih gob oziroma psilocibina, če jih brez nadzora uživajo posamezniki z resnejšimi duševnimi boleznimi. Dodajajo, da je bila terapija s psilocibinom v preteklosti uspešno preizkušena pri bolnikih z resno depresivno motnjo. »Vendar pa so poleg terapevtskih učinkov pri bolnikih, ki uživajo visoke odmerke psilocibina, poročali o izkušnjah strahu in paranoje v do 31 oziroma 17 odstotkih,« še navaja raziskava.

Raziskava, objavljena v reviji Journal of Psychopharmacology, medtem pravi, da je zaradi uživanja norih gob le redko treba nuditi nujno medicinsko pomoč. »Nore gobe so relativno neškodljiva snov in redko povzročijo škodo posamezniku, ki jih uživa, ali drugim ljudem. Večina neželenih reakcij je kratkotrajnih in njihovo tveganje je mogoče zmanjšati z določenimi varnostnimi ukrepi,« so še zapisali. Psilocibin je sicer v zadnjih letih postal vse bolj priljubljen v medicinskih raziskavah zaradi svojih potencialnih terapevtskih koristi, pod pogojem, da uživanje poteka v primernem in varnem okolju ter pod nadzorom.

Priporočamo